Groningen
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruisers in de spotlights: André van Toly

Geplaatst op 23 november 2019

Levensreddende eerstehulpverleners, Goed Voorbereid-vrijwilligers en logistiek talenten. Bij het Rode Kruis Groningen werken vrijwilligers in alle soorten en maten. Samen helpen we onze medemens én elkaar: van hands-on EHBO in het veld tot regelzaken om de grootschalige inzet van vrijwilligers te bolwerken. Allemaal dragen we ons steentje bij.

Eén van die vrijwilligers in Groningen is André van Toly. Hij werkt naast zijn baan als manager bij de Provincie Fryslân elke week 4-8 uur vrijwillig bij het Rode Kruis. Zijn kennis en skills als manager zet hij in om het Rode Kruis te helpen. Tijd voor een kop koffie: “Zeg André, wat doe jij precies voor het Rode Kruis?

Een duizendpoot

“Als manager van werkgebied Centraal ben ik grofweg verantwoordelijk voor vier zaken. Allereerst ben ik het interne aanspreekpunt voor coördinatoren en vrijwilligers in dit werkgebied. Ik houd bij wat er leeft via vergaderingen met andere managers, het coördinatieteam en de office manager op het districtskantoor. Ook kunnen vrijwilligers bij mij terecht als ze tegen (rol)onduidelijkheden aanlopen, of als er wrijving is ontstaan in bepaalde processen of tussen personen. De oplossing schuilt vaak in het verbinden van de juiste mensen. Een belangrijk sociaal aspect van mijn vrijwilligerswerk!

Ook vragen van buiten de organisatie zijn voor mij. Het gaat dan bijvoorbeeld om het verlengen van de huurovereenkomsten van ons kantoor en het magazijn en contacten over giften en donaties. Tevens geef ik lezingen om de boodschap en de rol van het Rode Kruis in Groningen bij meer mensen onder de aandacht te brengen. Deze zomer sprak ik bijvoorbeeld tijdens een Aletta Talent Network Meeting van de RUG over de rol die het Rode Kruis heeft in zorgverlening in de brede zin in onze provincie en specifiek bij noodhulp in Groningen, Nederland en de rest van de wereld. Erg leuk om te doen!

Naast die werkzaamheden houd ik me bezig met een stukje bedrijfsvoering en het optimaliseren van processen. Door hierin een voortrekkersrol in te nemen, werk ik aan slagkracht binnen de organisatie. Iets dat in zo’n grote vereniging als het Rode Kruis altijd welkom is.”

Verbinding is key

“Mijn vierde en laatste taak is breed, overkoepelend en uitdagend, maar daardoor juist een belangrijke drijfveer om me voor het Rode Kruis in te zetten: verbinding creëren. Het is aan mij om alle verschillende lagen, regelgeving en beslissingen binnen het Rode Kruis concreet te vertalen naar het werkveld. Of dat nu een veranderende organisatiestructuur is, de nieuwe veldnorm of de boodschap vanuit het VK (verenigingskantoor) dat we organisatiebreed stoppen met bepaalde activiteiten, zoals sociale hulp; het is aan míj om te zorgen dat de vrijwilligers in Centraal duidelijk weten wat er speelt én er zo min mogelijk hinder van ondervinden.”

Vrijwilligerswerk én een fulltime baan?

“Alle vier mijn taken vragen tijd en aandacht van me, maar geven mijn vrijwilligersfunctie tegelijkertijd diepte. En dat maakt het voor mij zo interessant. Het is wel zo dat ik de ene week meer uren aan het Rode Kruis kan besteden dan de andere week. In drukke tijden kan het dan ook een uitdaging zijn om mijn taken bij het Rode Kruis te combineren met mijn 40-urige werkweek. Maar, daar is gelukkig ruimte voor. Dankzij alle super gemotiveerde vrijwilligers en professionele inzetcoördinatoren van het Rode Kruis, loopt alles dan gelukkig gewoon door.”

Een bijzondere opbrengst

“Voor mijzelf als persoon ben ik vrijwilligerswerk gaan doen vanuit het gevoel iets bij te willen dragen aan een veiliger Groningen. Ik zag de Rode Kruisers altijd al lopen en wist dat ze belangrijk werk deden. Maar wat ik niet wist, is dat het Rode Kruis mensen opleidt, zodat áls er een keer echt iets misgaat, ze noodhulp kunnen verlenen en ervoor zorgen dat iedereen in veiligheid wordt gebracht. Daar had ik van tevoren niet over nagedacht. En dat er zoveel gedaan wordt aan het voorkomen van gevaarlijke situaties door trainingen en voorlichtingen wist ik ook niet. Dat ik daar nu een steentje aan kan bijdragen vanuit mijn rol als manager, vind ik inspirerend.

Op werkvlak is mijn tijd bij het Rode Kruis bovendien een mooie ervaring met een bijzondere organisatiestructuur. Vrijwilligersorganisaties zoals deze bewegen zich vaak wat langzamer, maar bestaan uit personen met een drive die je nergens anders vindt. Het is een enorm bevlogen club van mensen met allerlei verschillende achtergronden, leeftijden en één gezamenlijk doel: anderen helpen. Het mogen samenwerken met zo’n positieve, diverse club mensen is wel heel gaaf om te doen.”

Zou jij jouw (werk)leven ook willen verrijken met een functie op managementniveau bij het Rode Kruis? We zijn momenteel o.a. op zoek naar managers voor de werkgebieden Noord en Noord-West.

Bekijk de vacatures

Bekijk meer Rode Kruisers in de spotlight

Rode Kruiser in de Spotlights: Freddy de Vries

12 december 2023

Freddy de Vries (56) is een actieve vrijwilliger. Als eerstehulpverlener draait hij meer dan tweehonderd uren per jaar! Tijdens de pandemie kwam hij in contact met het Rode Kruis, toen hij hoorde dat er een vraag was naar hulpverleners twijfelde hij geen moment en meldde hij zich aan als vrijwilliger.

Lees meer

Rode Kruiser in de Spotlights: Sienie Luinstra

8 november 2023

Omdat Sienie Luinstra graag haar netwerk wilde uitbreiden meldde ze zich als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Ze begon als basis evenementenhulpverlener en is sinds januari ook inzetcoördinator bij locatie Noordwest. Bevlogen vertelt ze over haar werkzaamheden.

Lees meer

Rode Kruiser in de Spotlights: Diana Verweij

11 september 2023

Diana Verweij (52) wilde naast haar werk graag iets voor de maatschappij doen en solliciteerde in november 2022 bij het district Groningen. Ze werd Hoofd Bevolkingszorg. Het team Bevolkingszorg verleent hulp aan getroffenen van een crisissituatie. In haar functie houdt ze het team Bevolkingszorg bij elkaar en monitort ze het welzijn van de vrijwilligers.

Lees meer