Groningen
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruisers in de spotlights: Ingmar Vos

Geplaatst op 27 februari 2020

Ingmar Vos (19) komt uit een klein dorp vlakbij Groningen. Hij studeert verpleegkunde en heeft een eigen bedrijf in fotografie. Sinds anderhalf jaar is hij ook vrijwilliger bij de evenementenhulp van het Rode Kruis District Groningen en is hij inzetbaar bij de noodhulp voor het district. En alsof dat nog niet genoeg is, fotografeert hij óók nog voor het Team Communicatie. Een bezige bij! We gingen bij hem langs en vroegen hem naar ‘zijn Rode Kruis’.

Evenementenhulp: pittig én dankbaar werk

Jaarlijks worden er heel wat evenementen georganiseerd in het district Groningen. Denk aan de 4Mijl en het jaarlijkse Bevrijdingsfestival. Ingmar is daarbij aanwezig als vrijwilliger en vindt de evenementen ontzettend leuk en gezellig. “Soms sta je bij een concert en plak je alleen een pleister. De andere keer draai je een lange shift waarin we EHBO verlenen, bijvoorbeeld omdat er sprake is van alcohol- en drugsgerelateerde problematiek. Dan ben je na een lange dag heel tevreden als je uiteindelijk thuis de schoenen weer uittrekt en op de bank ploft.”

“Maar,” zegt Ingmar, “het is het altijd waard.” Vaak ontstaan er namelijk bijzondere momenten: “Op festivals bijvoorbeeld kun je ervoor zorgen dat mensen die zich slecht voelen na goede zorg de tent weer met een lach kunnen verlaten. Dat voelt goed!”

24/7 inzetbaar

Voor zijn inzet als noodhulpvrijwilliger draagt Ingmar geregeld een pieper. 24/7 inzetbaar voor de meldkamer dus! Ingmar: “Ja, zo gaat dat. Noodhulp is altijd specifiek en nooit gepland. Bijvoorbeeld als een trein is ontspoord of als er een verzorgingshuis ontruimd moet worden.” Voor de ambulances dan aanwezig zijn, helpen wij de slachtoffers alvast. Met een checklist bepalen we in zo’n situatie gecontroleerd wie er als eerste hulp nodig heeft. We meten de temperatuur, bloeddruk en pols. Ook brengen we in kaart hoeveel ambulances er nodig zijn.”

Gelukkig hoefde de noodhulp sinds de oprichting vijf jaar geleden nog maar twee keer uit te rukken. “Maar”, concludeert Ingmar kordaat: “Als het nodig is dan staan we er!”

Manusje-van-alles

Naast zijn inzet bij de evenementen- en noodhulp fotografeert Ingmar met plezier bij evenementen van het Rode Kruis. Hij maakte ooit foto’s bij noodhulpoefeningen en werd vervolgens door het Team Communicatie gevraagd dat ook voor hen te doen. Een leuke en mooie manier om zijn hobby nuttig in te zetten!

Up-to-date blijven

Om al zijn taken bij het Rode Kruis goed uit te kunnen voeren volgt Ingmar maandelijks herhalingscursussen, verdiepingslessen en casussen van het ambulancepersoneel. Ook wordt er twee keer per jaar multidisciplinair geoefend. Hij licht toe: “Die training is belangrijk, want je moet de vaardigheden op onverwachte situaties onder de knie hebben.”

Wat Ingmar niet verwacht had, is hoe fysiek zwaar reanimeren is: “Je gaat vier minuten op en vier minuten af. Je stopt pas als de eindverantwoordelijke daar toestemming voor geeft.” Met een trotse lach: “Als nood aan de man is, werken we met weinig woorden samen. Iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt en ondanks de crisissituatie is er een goede werksfeer én kun je altijd terecht voor goede nazorg.”

Voldoening

In een tussenjaar kwam Ingmar bij het Rode Kruis terecht. Ingmar: “Ik wist niet goed wat ik wilde studeren. Bij het Rode Kruis ontdekte ik dat ik graag mensen help en verder wil in de zorg. Toen heb ik voor de studie Verpleegkunde gekozen en straks stroom ik hopelijk door naar Geneeskunde.” Zijn studierichting en het vrijwilligerswerk vullen elkaar aan en Ingmar zet zich inmiddels gemiddeld zo’n vijf tot zes uur per week in voor het Rode Kruis.

Al dat enthousiasme voor werken bij het Rode Kruis komt voort uit de behoefte het verschil te kunnen maken. Hij vertelt bescheiden: “Ja, ik help graag waar ik kan. Zo ben ik ook actief bij de voetbalvereniging en fotografeer ik voor de brandweer. Iets kunnen betekenen voor de maatschappij geeft me een gevoel van voldoening.”

Samenwerking en groei

Zowel bij de nood- als de evenementenhulp is Ingmar een van de jongste vrijwilligers. Maar dat vindt hij juist leuk: door te werken met ervaren mensen kun je veel leren. Ingmar: “De vrijwilligers hebben in het dagelijks leven allemaal een andere professie. De één studeert nog, de ander is elektricien. Het mooiste aan dit vrijwilligerswerk is dat dat allemaal bij elkaar komt en dat iedereen met elkaar samenwerkt aan hetzelfde doel!”

Verantwoordelijkheid

Hoe leuk hij zijn vrijwilligerswerk ook vindt, Ingmar vindt het belangrijk te melden dat dergelijk vrijwilligerswerk nooit vrijblijvend is: “Je bent een schakel in het zorgtraject. Eén foutje kan fatale gevolgen hebben. Die verantwoordelijkheid moet je als vrijwilliger wíllen en kúnnen dragen. Het is belangrijk om te leren van meningsverschillen en elkaar in de samenwerking zo goed mogelijk te ondersteunen. Wat je meemaakt is helaas niet altijd even prettig. Maar, door wat je allemaal beleeft, groei je! Je gaat bijvoorbeeld steviger in je schoenen staan en leert op je onderbuikgevoel te vertrouwen en de leiding te nemen.”

Écht thuis bij het Rode Kruis

Ingmar is er trots op onderdeel uit de maken van het Rode Kruis. Het vrijwilligerswerk geeft hem plezier en het Rode Kruis voelt voor hem als een familie. “Iedereen kan het goed met elkaar vinden en het is gezellig bij cursussen en evenementen.” Nou, dat is goed om te horen!

Lijkt vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis jou ook wat? We zijn momenteel op zoek naar verschillende typen vrijwilligers. Bekijk de vacatures via de button hieronder en wie weet tot binnenkort!

Bekijk de vacatures

Bekijk meer Rode Kruisers in de spotlight

Rode Kruiser in de Spotlights: Freddy de Vries

12 december 2023

Freddy de Vries (56) is een actieve vrijwilliger. Als eerstehulpverlener draait hij meer dan tweehonderd uren per jaar! Tijdens de pandemie kwam hij in contact met het Rode Kruis, toen hij hoorde dat er een vraag was naar hulpverleners twijfelde hij geen moment en meldde hij zich aan als vrijwilliger.

Lees meer

Rode Kruiser in de Spotlights: Sienie Luinstra

8 november 2023

Omdat Sienie Luinstra graag haar netwerk wilde uitbreiden meldde ze zich als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Ze begon als basis evenementenhulpverlener en is sinds januari ook inzetcoördinator bij locatie Noordwest. Bevlogen vertelt ze over haar werkzaamheden.

Lees meer

Rode Kruiser in de Spotlights: Diana Verweij

11 september 2023

Diana Verweij (52) wilde naast haar werk graag iets voor de maatschappij doen en solliciteerde in november 2022 bij het district Groningen. Ze werd Hoofd Bevolkingszorg. Het team Bevolkingszorg verleent hulp aan getroffenen van een crisissituatie. In haar functie houdt ze het team Bevolkingszorg bij elkaar en monitort ze het welzijn van de vrijwilligers.

Lees meer