Groningen
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruisers in de spotlights: Patrick de Koning

Geplaatst op 04 november 2019

Vrijwilligers van de Rode Kruis-verenigingen zetten zich wereldwijd in om mensen in nood te helpen. Ze doen dat altijd en overal in principe hetzelfde door de zeven grondbeginselen na te leven: menslievendheid, onpartijdigheid, neutraliteit, onafhankelijkheid, vrijwilligheid, eenheid en algemeenheid. Een solide basis die niet alleen een leidraad biedt om juist te handelen, maar die ook inspireert en ruimte overlaat voor creatieve invullingen.

Heb jij als vrijwilliger dus een heel goed idee om nog meer mensen te kunnen helpen? Dan kun je die plannen pitchen en wie weet krijg je de ruimte om jouw idee uit te werken. Een schoolvoorbeeld van zo’n vrijwilliger met super plannen en daadkracht: Patrick de Koning.

Dit doet Patrick

Patrick is coördinator Goed Voorbereid voor heel District Groningen. Hij is het aanspreekpunt voor én de drijvende kracht achter de vijf werkgebieden van het district. Met zijn enthousiasme en doorzettingsvermogen zorgt hij er samen met alle Goed Voorbereid-vrijwilligers voor dat zoveel mogelijk mensen in het Noorden weten wat ze moeten doen in situaties van nood.

Wat kun je bijvoorbeeld doen bij een dijkdoorbraak? En hoe zorg je dat jouw huis een veilig thuishonk is? Dankzij Goed Voorbereid leer je er met voorlichtingsmateriaal, workshops en cursussen meer over.

EHBO voor iedereen

Eén van die Goed Voorbereid-cursussen is het welbekende EHBO. Een belangrijke in het rijtje van Goed Voorbereid-middelen. Toen Patrick hoorde dat er in Hoorn (West-Friesland) door het Oranje Kruis ook EHBO-cursussen werden gegeven aan blinden en slechtzienden, kreeg hij een ingeving: kon dat niet ook in Groningen? Een idee was geboren!

En dat idee werd een plan en dat plan.. een flinke uitdaging. Het normale cursusboek moest ingesproken worden bijvoorbeeld. En daar hing een prijskaartje aan. Maar, niets is onmogelijk als je het echt wil en erin gelooft, en dus ging hij door. Uiteindelijke was het de Christelijke Bibliotheek voor Blinden en Slechtzienden die hem te hulp schoot en het sprekende boek hielp maken. Een overwinning!

Inmiddels geeft Patrick met zijn speciale EHBO les aan blinden en slechtzienden. Het is een groot succes: deelnemers zijn enthousiast. Zo enthousiast zelfs dat bijna de helft van hen vrijwilliger bij het Rode Kruis is geworden.

En meer goed nieuws: Goed Voorbereid-teams vanuit heel het land hebben aangegeven interesse te hebben in Patricks EHBO-programma. Zo wordt EHBO écht voor iedereen.

Blijven dromen

Maar, Patrick heeft nog meer in petto. Voor de toekomst droomt hij door en dan het meest van een EHBO-editie voor doven. Zelf volgde hij al een basiscursus gebarentaal.

Patrick: ‘Het mooie is dat we voor zo’n cursus eigenlijk heel weinig aan de huidige hoeven te veranderen. De E-learning is bijvoorbeeld al geschikt voor mensen met gehoorbeperkingen. De uitdaging zit ‘m met name in de vergoeding voor de tolk. Maar,’ zegt hij, ‘daar heb ik al een oplossing voor bedacht, dat komt wel goed!’

Heb jij als Rode Kruiser nou ook zo’n goed idee? Deel die eens met je coördinator, wie weet wat ervan komt!

Bekijk meer Rode Kruisers in de spotlight

Rode Kruiser in de Spotlights: Freddy de Vries

12 december 2023

Freddy de Vries (56) is een actieve vrijwilliger. Als eerstehulpverlener draait hij meer dan tweehonderd uren per jaar! Tijdens de pandemie kwam hij in contact met het Rode Kruis, toen hij hoorde dat er een vraag was naar hulpverleners twijfelde hij geen moment en meldde hij zich aan als vrijwilliger.

Lees meer

Rode Kruiser in de Spotlights: Sienie Luinstra

8 november 2023

Omdat Sienie Luinstra graag haar netwerk wilde uitbreiden meldde ze zich als vrijwilliger bij het Rode Kruis. Ze begon als basis evenementenhulpverlener en is sinds januari ook inzetcoördinator bij locatie Noordwest. Bevlogen vertelt ze over haar werkzaamheden.

Lees meer

Rode Kruiser in de Spotlights: Diana Verweij

11 september 2023

Diana Verweij (52) wilde naast haar werk graag iets voor de maatschappij doen en solliciteerde in november 2022 bij het district Groningen. Ze werd Hoofd Bevolkingszorg. Het team Bevolkingszorg verleent hulp aan getroffenen van een crisissituatie. In haar functie houdt ze het team Bevolkingszorg bij elkaar en monitort ze het welzijn van de vrijwilligers.

Lees meer