Groningen
Word vrijwilliger Doneer

Spatbrillen poetsen tussen defensiemedewerkers in uniform

Geplaatst op 09 april 2021

Toen er bij ouderenzorgorganisatie ZINN in Hoogezand sprake was van een corona-uitbraak schoot defensie meteen te hulp. Ook was er behoefte aan vrijwilligers die toezicht hielden op het navolgen van de hygiënemaatregelen. Vrijwilliger Jenneke Kramer zette zich in februari meerdere malen in om ervoor te zorgen dat het personeel van ZINN zich aan de coronavoorschriften hield. Jenneke vond het bijzonder leuk om laagdrempelig iets voor een ander te kunnen betekenen en vertelt: “Het werken tussen defensiemedewerkers in groen uniform maakte een enorme indruk!”

In de juiste volgorde omkleden

Terwijl defensiemedewerkers in uniform de risico’s op het gebied van besmettingsgevaar in kaart brachten en praktische maatregelen namen zag Jenneke erop toe dat het personeel zich in de juiste volgorde omkleedde. Ze zag gedurende haar diensten geen enkele bewoner, omdat de toegangen tot de cohortafdeling met besmette mensen was afgesloten. Ze vertelt: “Als vrijwilliger hadden we een toezichtfunctie. Als buitenstaander kun je mensen gemakkelijker aanspreken, dus bij ZINN waren ze blij dat de vrijwilligers er waren.”

Spatbrillen

Er was genoeg te doen en het werken tussen defensiemedewerkers maakte grote indruk. Eerst waren er te weinig spatbrillen, dus de aanwezige 200 exemplaren werden met een doekje met alcohol gepoetst voor hergebruik. Ook was er ruimte voor eigen initiatief. Ze vervolgt: “Op de tweede dag zag ik dat er een rooster moest worden gemaakt, dus schreef ik een kort protocol waarin de tijden en werkzaamheden van de vrijwilligers werden vastgelegd.”

Het verschil maken

Jenneke vond het geweldig om iets voor een ander te kunnen betekenen en raadt het andere vrijwilligers aan omdat extra handen in coronatijd soms dringend nodig zijn. Ze legt uit: “Al ben je maar een klein radertje in een groot geheel; maar samen maken we het verschil. En je krijgt er als vrijwilliger een goed gevoel voor terug.”

Meest recente berichten

Veiligheidsregio Groningen en Rode Kruis tekenen Convenant Bevolkingszorg

19 oktober 2022

De samenwerking tussen de Veiligheidsregio Groningen en het Rode Kruis is op vrijdag 7 oktober officieel vastgelegd door het tekenen van het Convenant Bevolkingszorg. In het kort betekent dit: als het welzijn of de veiligheid van Groningers in het geding is, kan het Rode Kruis dankzij de afspraken die in dit convenant zijn vastgelegd, nog sneller en beter in actie komen.

Lees meer
Een dagelijks telefoontje helpt tegen eenzaamheid

Dagelijks telefoontje helpt tegen eenzaamheid

29 september 2022

Elly Rademaker kwam ongeveer twee jaar geleden via haar vriendin van de bridgeclub in aanraking met de contactcirkel van het Rode Kruis. Haar jarenlange ervaring als secretaresse in het UMCG, waar ze ook veel belde, kwam hierbij goed van pas. Ze merkt dat er behoefte is aan die korte contactmomenten.

Lees meer
Studentendesk Groningen

Even voorstellen: de Studentendesk

29 september 2022

De Studentendesk Groningen zet zich in om zoveel mogelijk vrijwilligers voor het Rode Kruis te werven. Een zeskoppig bestuur leidt dit allemaal in goede banen. Van financiën en projecten tot bereik en contact met andere vrijwilligers: maak kennis met het bestuur van de Studentendesk Groningen van ’22-‘23!

Lees meer