Groningen
Word vrijwilliger Doneer

Vaccinatie in Groningen: Goed georganiseerd schoolreisje voor broze bejaarden

Geplaatst op 11 februari 2021

GRONINGEN – Ze schuifelen achter elkaar afwachtend naar binnen. De een met rollator, de ander met stok, weer een ander wordt ondersteund door zoon of dochter. Een enkeling loopt zelfstandig. Bij de deur heet een GGD-medewerker ze hartelijk welkom en controleert hun papieren en identiteit. Daarna mogen ze naar binnen in MartiniPlaza. Daar kijken ze hun ogen uit. Als eerste zien ze een groot welkomstbord met de tekst: ‘Wat fijn dat je er bent!’ Daarna wijzen pijlen op de vloer overduidelijk waar ze heen moeten, makkelijk voor als je met een rollator loopt. En overal GGD-medewerkers die de ouderen voortdurend in de gaten houden en ze een stoel wijzen. Zodra ze zitten kijken ze elkaar aan en voel je de sfeer: ‘Het lijkt wel een schoolreisje!’ Het enige wat ontbreekt is het gegiechel.

Wat een service!

Op die koude winterse dinsdag 9 februari rijdt Rode Kruiser Joke haar twee buurtjes van 85 en 86 jaar oud naar de vaccinatielocatie bij MartiniPlaza. Hij nog vitaal, zij ernstig Parkinsonpatiënt waardoor ze nauwelijks nog kan lopen. Al direct bij de parkeerplaats worden ze erop gewezen dat er rolstoelen klaarstaan voor gebruik. En als ze de auto midden op het parkeerdek parkeren, komt er direct een medewerker aan en wijst ze een veel betere parkeerplaats aan, helemaal bij de entree. De rolstoel die Joke al had opgehaald neemt hij zelf mee terug. Wat een service! Het verkeer wordt zo geregeld dat de ouderen steeds voorrang hebben en rustig over kunnen steken van de parkeerplaats naar MartiniPlaza.

Goed georganiseerd

En zo gaat het door. Ook binnen is er alle tijd, rust en aandacht voor de ouderen. Het gaat ook snel.
Soms kunnen ze meteen doorlopen naar de ‘vaccinatiestraat’, een afgeschermde vierkante ruimte met twee tafels, een stoel en twee GGD-medewerkers. Soms moeten ze even wachten op stoelen die 1,5 meter uit elkaar zijn geplaatst. Terwijl de ene medewerker de legitimatie en de brieven controleert en alle gegevens op een laptop invult, geeft de andere een prik. In de bovenarm en soms moet daar de trui voor uit. Het is in korte tijd voor elkaar. Daarna gaan ze naar de wachtruimte waar ze een kwartier moeten wachten voor ze weer naar huis mogen. Daar hoor je het zoemen: ‘Wat is dat goed georganiseerd zeg!’

Rode Kruis-medewerkers

In de wachtruimte zijn steeds twee Rode Kruis-medewerkers. Vandaag zijn dat Hennie Nijlaan, die er elke twee weken een dag lang is vanaf half negen ‘s morgens tot ‘s middags vijf uur en Henny Smit, die er vanaf de start van de vaccinatiestraat meteen drie dagen lang bij was. Veel hoeven ze niet te doen, soms een glas water aanbieden en vooral een praatje maken. Henny: ‘Dit is zulk fantastisch werk hier! We maken eigenlijk de hele dag door een praatje of bellen een taxi. Daar gebruik ik gewoon mijn eigen telefoon voor hoor. Het is superleuk en dankbaar werk. Daar doen we het toch voor?’

Overall

Ruim 50 GGD-medewerkers zetten in MartiniPlaza dagelijks zo’n 950 prikken, zeven dagen per week. Dan zijn er nog twee bewakers en vier verkeersregelaars en twee Rode Kruis-medewerkers. De firma Vitrina heeft spontaan 30 rolstoelen aangeboden, zodat de ouderen zo goed en veilig mogelijk naar de vaccinatiestraat kunnen. Kortom: het goed organiseren van het vaccineren van ouderen kan prima! Kijk maar naar Groningen. Daar is het gewoon gezellig!

Meest recente berichten

Veiligheidsregio Groningen en Rode Kruis tekenen Convenant Bevolkingszorg

19 oktober 2022

De samenwerking tussen de Veiligheidsregio Groningen en het Rode Kruis is op vrijdag 7 oktober officieel vastgelegd door het tekenen van het Convenant Bevolkingszorg. In het kort betekent dit: als het welzijn of de veiligheid van Groningers in het geding is, kan het Rode Kruis dankzij de afspraken die in dit convenant zijn vastgelegd, nog sneller en beter in actie komen.

Lees meer
Een dagelijks telefoontje helpt tegen eenzaamheid

Dagelijks telefoontje helpt tegen eenzaamheid

29 september 2022

Elly Rademaker kwam ongeveer twee jaar geleden via haar vriendin van de bridgeclub in aanraking met de contactcirkel van het Rode Kruis. Haar jarenlange ervaring als secretaresse in het UMCG, waar ze ook veel belde, kwam hierbij goed van pas. Ze merkt dat er behoefte is aan die korte contactmomenten.

Lees meer
Studentendesk Groningen

Even voorstellen: de Studentendesk

29 september 2022

De Studentendesk Groningen zet zich in om zoveel mogelijk vrijwilligers voor het Rode Kruis te werven. Een zeskoppig bestuur leidt dit allemaal in goede banen. Van financiën en projecten tot bereik en contact met andere vrijwilligers: maak kennis met het bestuur van de Studentendesk Groningen van ’22-‘23!

Lees meer