Haaglanden
Word vrijwilliger Doneer

‘Doris’ Nightingale – op bezoek bij ADO, vaccinatielocatie

Geplaatst op 09 juli 2021

Aan de lopende band gevaccineerde mensen opvangen; vele Rode Kruisers zetten zich dagelijks in op de vaccinatielocaties in Haaglanden. Vandaag neemt onze verslaggever Quinten Cieremans een kijkje bij het ADO stadion.

Twee grote uitsmijters vragen wat we komen doen als we (fotograaf Jörgen en ik) het ADO stadion binnen willen wandelen. “Wij komen voor Doris Steijger en willen graag foto’s maken, voor de website, kan dat?” Hij kijkt even bedenkelijk, maar bij de naam “Doris” klaart hij op. “Oh, jullie komen voor Dóris? Loop dan maar even mee!”

Een flinke wandeling dwars door de enorme partytent, langs verschillende vaccinatieruimtes en langs de wachtruimte waar tientallen gevaccineerde mensen zitten te wachten, met mondkapjes op. Alsof ik weer eindexamenstudent ben, de wachtruimte heeft een beetje de sfeer van een schriftelijk examen. De “kandidaten” zijn jong en zitten in rechte rijtjes en netjes op afstand van elkaar. Ze zeggen niks tegen elkaar en er lopen surveillanten rond; alleen de examentafeltjes ontbreken.

Foto’s Jörgen Dwarsganger

Doris Steijger

Daar is ze; Doris! Eén van de jongste Rode Kruis-vrijwilligers in Haaglanden, vooral werkzaam op vaccinatielocaties. Na haar VWO-examen studeerde zij vorig jaar Psycho-Biologie in Amsterdam. Toch switchte ze naar Industrieel Ontwerpen in Delft.

Een heel vreemd jaar voor een meisje van 19 jaar. Een jaar waarin je bijna als vanzelf je diploma uitgereikt krijgt, waarin je niets kan vieren, niet mag feesten en ook nog om 21:00u thuis moet zijn. Doris wil meer doen dan thuis zitten; huiswerk maken of Netflixen. Ze besluit zich nuttig te willen maken en komt als Ready2Helper bij het Rode Kruis Haaglanden terecht. Na een spoedcursus EHBO wordt ze ingezet als vrijwilliger bij het ziekenhuis Antoniushove. Daar staat ze in coronatijden bij de entree, bezoekers te temperaturen. “Ik heb nog nooit zoveel oren gezien!” zegt ze lachend (de temperatuur wordt via de oren van bezoekers gemeten). Doris wordt na deze Rode Kruis-inzet gevraagd als hulpverlener bij de vaccinatielocaties. Ze zegt ‘ja’.

Op deze vaccinatielocatie werkt een volwaardig team aan coördinatoren, prikkers, artsen, administratie en beveiliging. En….Doris!

Op de vraag waarom zij dit eigenlijk vrijwillig doet, antwoordt Doris: “Ik vind dit leerzaam en wil mij verder ontwikkelen en nuttig maken. Het Rode Kruis biedt mij de mogelijkheid om verder te groeien en dit werk is heel divers. Er zijn vanmorgen al vier mensen flauwgevallen na de vaccinatie, waar ik hen bij kon helpen. Dat voelt goed, anderen helpen. Vooral jongeren maken zich druk voor de vaccinatie of ze hebben zelfs prikangst.”

Wat vind je het leukste van dit werk?

“Ik vind het contact met mensen erg leuk en divers. Het geruststellen en iets betekenen voor anderen geeft voldoening. Alhoewel ik ook vreemde verzoeken krijg, ik ben al drie keer op een date gevraagd door mannen rond 80 jaar 🙂 ”.


Wat vind je het moeilijkste aan jouw rol als vrijwilliger?

“Wanneer iemand recht voor je neus omvalt, flauwvalt, dan schrik ik wel even! Ik weet nu dat ik goed kan handelen en koel blijf. Ik roep zo nodig een arts erbij via de portofoon.

Heel koelbloedig van jou Doris vertel eens iets meer over de aantallen die jullie team hier helpen? “Wij zijn met een team van dertig mensen, waarvan twee Rode Kruis-hulpverleners. Vandaag ontvangen wij 1050 mensen voor vaccinatie.”

Zijn mensen wel eens lastig of vervelend bij de ingang of bij het prikken?

“Mensen hebben vragen over de vaccinatie, maar gelukkig zijn er geen vervelende incidenten geweest tot zover. Het geeft een veilig gevoel dat onze professionele beveiligers bij de entree staan. De merkwaardigste vragen van mensen zijn bijvoorbeeld ‘mag ik nog alcohol drinken na deze vaccinatie?’ of ‘mag ik nog douchen?’.

Iemand in de wachtruimte wankelt op zijn stoel. Doris schiet direct te hulp, checkt of de man niet omvalt en of ze hem kan ondersteunen. Haar kennis en zelfvertrouwen is enorm gegroeid door dit vrijwilligerswerk. Hoe mooi als meer jonge meiden haar voorbeeld volgen!

Over Quinten

Rode Kruis-vrijwilliger Quinten Cieremans schrijft over Rode Kruisers in actie, namens het Rode Kruis district Haaglanden.

Meest recente berichten