Haaglanden
Word vrijwilliger Doneer

De eerste klus voor een vrijwilliger: Boekenmarkt Wassenaar

Geplaatst op 25 mei 2023

In cultureel centrum Warenar in Wassenaar vindt vier keer per jaar de Rode Kruis boekenmarkt plaats.

Afgelopen najaar was de boekenmarkt bezoeken de eerste klus voor onze vrijwilliger Liesbeth Craenen. Ze gaat aan de slag als tekstschrijver voor het Rode Kruis, en doet verslag van leuke inzetten en bijzondere acties voor Rode Kruis Haaglanden. In dit artikel lees je haar eerste bijdrage.

Waarom vrijwilligerswerk

Wie ben ik? Ik ben Liesbeth Craenen en ik woon in Wassenaar. Sinds kort ben ik gestart als vrijwilliger bij Rode Kruis Haaglanden. Op een bepaalde leeftijd ga je nadenken over waar je het liefst je tijd aan wilt besteden. In mijn geval dus… schrijven. Het leukste vind ik het om te schrijven over mensen of organisaties die echt een verschil maken in onze maatschappij. Toen ik de vacature voor tekstschrijver bij het Rode Kruis zag, heb ik dan ook niet lang getwijfeld. 

Wat komt erbij kijken voordat je kunt starten

Ik heb gesolliciteerd en gelukkig werd ik snel uitgenodigd voor een gesprek. Wat is er veel mogelijk als vrijwilliger! Het is heel fijn dat er goed gekeken wordt naar jouw mogelijkheden en wensen. Je krijgt veel terug. Allereerst natuurlijk superleuk werk, maar ook een kans om je persoonlijk te ontwikkelen en dingen uit te proberen. Hoe fijn is dat! Alle informatie die je maar nodig hebt kan je vinden op het vrijwilligersplatform Tools. Daarnaast is er de Rode Kruis Academie waar je allemaal leuke leerroutes kan volgen. Natuurlijk heb ik toen de vrijwilligersovereenkomst getekend.

Boekenmarkt Wassenaar eind 2022

Mijn eerste opdracht is om een kijkje te nemen bij de boekenmarkt in Wassenaar. Het Rode Kruis Haaglanden organiseert deze markt vier keer per jaar in het cultureel centrum Warenar. Met de opbrengst van deze markt financiert het Rode Kruis onder andere EHBO- en reanimatiecursussen.

Er staat altijd een lange rij voor de opening

Vol verwachting loop ik naar Warenar. Wat is het druk! Ruim voor de opening staat er al een lange rij boekenliefhebbers te wachten. Waarom zijn al deze mensen er zo vroeg? Dat is niet zo moeilijk te raden. De mooiste boeken zijn populair en niemand wil ernaast grijpen. 

Maximaal 50 mensen tegelijkertijd naar binnen bevalt goed

Niet iedereen kan tegelijk naar binnen. Vrijwilligster Ria vertelt dat deze maatregel tijdens de Coronapandemie is ontstaan. Ook al is de verplichting er nu niet meer… het wordt gewoon te druk binnen. Dat kan ik mij goed voorstellen.

Wat kan je verwachten

Er zijn heel veel verschillende soorten boeken. Voor ieder wat wils dus. Er zijn romans te vinden in het Nederlands en Engels, maar ook boeken over geschiedenis, aardrijkskunde en psychologie. Ook voor de jongste lezers is er veel te kiezen. Er zijn tafels vol met kinderboeken en strips. De sfeer is gemoedelijk te noemen. Bezoekers die geconcentreerd langs de tafels lopen op zoek naar hun favoriete roman of thriller.

Neem geen tas mee, dan kan je ook niet te veel boeken kopen

Lang niet iedereen was het met de tip van deze bezoeker eens. Ik heb veel mensen tevreden, en met een volle tas naar buiten zien gaan. Als boekenwurm heb ik mij natuurlijk ook zelf niet kunnen bedwingen. Zoveel keuze… en alle boeken zijn maar 1 euro per stuk.

Wanneer is er weer een boekenmarkt?

We houden vier maal per jaar een boekenmarkt, op de site kun je de data in de gaten houden. Het is absoluut een aanrader om hier eens naar binnen te lopen. Voor mooie boeken, en je steunt ook nog eens het Rode Kruis. Doen dus!

Boekenmarkt Rode Kruis Wassenaar
Liesbeth Craenen bezocht de Rode Kruis-boekenmarkt in Wassenaar

Boekenmarkt Rode Kruis Wassenaar

Locatie: Theater en Cultureel Centrum Warenar, Kerkstraat 75, 2242 HE Wassenaar.

TOEGANG GRATIS

Alle boeken 1 euro
Let op: alleen contant afrekenen.

Dankjewel Liesbeth, welkom bij het Rode Kruis!

Ook vrijwilliger worden? Kijk eens rond bij onze vacatures.

Meest recente berichten

Vrijwilligers gezocht Rode Kruis Haaglanden

Vrijwilligheid

21 april 2024

De zeven grondbeginselen van het Rode Kruis Overal ter wereld handelt het Rode Kruis volgens dezelfd...

Lees meer