Haaglanden
Word vrijwilliger Doneer

Ervaringen van deelnemers tijdens Rode Kruis EHBO cursussen

Geplaatst op 19 oktober 2021

In Nederland heeft 3% een geldig EHBO diploma, maar 100% van de mensen wil graag goed geholpen worden in een noodsituatie. Maak jij het verschil en schrijf jij je in voor een EHBO cursus?

Het Rode Kruis Haaglanden biedt diverse EHBO – en reanimatiecursussen aan. Hier lees je de ervaringen en recensies van Zhe Sun, Piia en Akkila: deelnemers van Rode Kruis EHBO – en reanimatiecursussen.

1. Waarom besloot je een EHBO cursus te volgen bij het Rode Kruis?

Cursist Zhe Sun:
Eerste hulp verlenen en reanimatie is superhandig om te leren. Hopelijk hehb ik deze kennis nooit nodig, maar mocht ik ooit in een noodsituatie terechtkomen, dan wil ik graag iemand anders kunnen helpen. Of dat nu een onbekend iemand is, familie of mijzelf.

Cursist Piia:
Ik werk als verpleegster en ik moet mijn vaardigheden up to date houden.

Cursist Akkila:
Ik besloot een EHBO cursus te volgen omdat ik iemand wil zijn, die kan helpen als iemand in nood medische hulp nodig heeft. Daarom wil ik graag meer kennis en vaardigheden ontwikkelen op dit gebied.

2. Waarom koos je voor het Rode Kruis?

Cursist Zhe Sun:
Dit is mijn eerste EHBO en – reanimatiecursus. Ik zocht gewoon op de Rode Kruis website naar een EHBO cursus in het Engels en toen vond ik deze cursus.

Cursist Piia:
Ik koos voor deze cursus bij het Rode Kruis vanwege de locatie (die is handig voor mij, aan de Zilverstraat Den Haag) en omdat de cursus in het Engels beschikbaar is.

Cursist Akkila:
Na wat online onderzoek zag ik dat het Rode Kruis de best mogelijke training verzorgde in het hulpverleningsvak. Ook de instructeurs leken ervaren in lesgeven en het leren van belangrijke hulpverleningstechnieken.

EHBO cursus Rode Kruis 2021

3. Nu je een Rode Kruis EHBO cursus hebt afgerond, vertel, wat vond jij hieruit het handigst/meest belangrijk?

Cursist Zhe Sun:

  • Reanimatie – en AED training;
  • Zelfvertrouwen opbouwen met het verlenen van eerste hulp;
  • De mindset ontwikkelen om kalm te blijven als er iets ergs gebeurt. Rustig blijven, eerst veiligheid waarborgen van het slachtoffer en jezelf en dan 112 bellen.

Cursist Piia:

  • Het opfrissen van de theorie rondom reanimatie en het gebruik van een AED; dit verandert nog weleens;
  • Het echte oefenen van werken met een AED en reanimatie toepassen in de praktijk;
  • Ervaren van de juiste posities tijdens reanimatie en andere hulpverleningsacties.

Cursist Akkila:

Wat ik als bijzonder heb ervaren, was dat ik begreep hoe het lichaam reageert op de eerste hulp die ik verleende. Een voorbeeld: ik dacht altijd dat bij reanimatie of door schok met een AED het hart opnieuw start. Door deze training begrijp ik nu, dat dat niet is wat er gebeurt, maar dat door reanimatie het bloed en zuurstof in de circulatie in het lichaam op gang blijft.

Dat blijft de herenen ‘triggeren’ om signalen naar het hart te sturen om weer te starten met zelfstandig pompen. Ik ben mijn trainer erg dankbaar voor dit inzicht!

EHBO cursus Rode Kruis 2021

4. Wat verwachtte je van de EHBO en – reanimatiecursus? Voldeed onze Rode Kruis instructeur aan je verwachtingen?

Cursist Zhe Sun:
De instructeurs van wie ik les heb gekregen waren erg ervaren. De presentatie is helder en de oefensessies zijn goed om te doen.

Cursist Piia:
Ja, de cursus voldeed zeker aan mijn verwachtingen. Instructeur Hans is een excellente instructeur met veel kennis op EHBO gebied én hij heeft een groot gevoel voor humor.

Cursist Akkila:
Zeker weten dat de cursus aan mijn verwachtingen voldeed. Niet alleen heb ik kennis opgedaan over hulpverlenen in nood, ook heb ik veel kunnen oefenen om op die manier zelfvertrouwen op te bouwen.

5. Weet je nu, wat je kan doen in een toekomstige noodsituatie?

Cursist Zhe Sun:
Ja! Alleen zou het goed kunnen dat ik alsnog paniek heb en iets verkeerd doe.. Maar ik zal zeker in actie komen.

Cursist Piia:
Dat hoop ik zeker, gezien ik een verpleegkundige ben.

Cursist Akkila:
100% zeker ben ik hiervan, ik heb nu ook het vertrouwen om te handelen in een noodsituatie – dat had ik voor deze EHBO cursus niet.

EHBO cursus Rode Kruis 2021

Meest recente berichten

Vrijwilligers gezocht Rode Kruis Haaglanden

Vrijwilligheid

21 april 2024

De zeven grondbeginselen van het Rode Kruis Overal ter wereld handelt het Rode Kruis volgens dezelfd...

Lees meer