Haaglanden
Word vrijwilliger Doneer

Faisca: “Op het moment dat ik mijn Rode Kruis jasje aantrek gaat er een knop bij me om”

Geplaatst op 07 mei 2024

Faisca is sinds ze zich kan heugen geïnteresseerd in hulpverlening. Op haar elfde meldde de in Italië geboren Faisca zich al aan bij Rode Kruis Haaglanden voor een EHBO-cursus voor kinderen. Sindsdien heeft ze zich laten opleiden tot evenementenhulpverlener en begeleidt ze nieuwe vrijwilligers. De laatste jaren is ze niet meer weg te denken bij ons district en is ze bij vrijwel alle evenementen in Den Haag en omgeving aanwezig.

Ze vertelt sinds kort ook vrijwillig coördinator evenementenhulp te zijn bij de kleinere evenementen binnen ons district: ´´Werk kunnen doen wat ik leuk vind, met leuke collega’s, dat is mijn hoofdmotivatie. Door mijn vrijwilligerswerk heb ik zoveel leuke mensen leren kennen en een aantal daarvan mag ik zelfs mijn vrienden noemen. Op het moment dat ik mijn Rode Kruis jasje aantrek gaat er een knop bij me om, dan voel ik me zelfverzekerd en kan ik mijn extraverte kant laten zien.´´

Enthousiast vervolgt ze, ”Het leukste aan mijn vrijwilligerswerk vind ik het verlenen van eerste hulp op evenementen. De gezellige sfeer onderling bij de vrijwilligers en op het evenement zelf zorgen ervoor dat deze inzetten ook mijn sociale uitlaatklep zijn. Ik heb al zoveel dingen geleerd binnen het Rode Kruis, het gaat veel verder dan de online trainingen en de EHBO-cursus. Het werken op evenementen is echt een vak apart. Over het algemeen is de sfeer op een evenement gezellig en relaxt maar je moet ook zeker kunnen schakelen.”

Een van de evenementen in district Haaglanden, die Faisca het meest is bijgebleven is het bevrijdingsfestival van afgelopen jaar. ”De sfeer veranderde ineens van gezellig naar grimmig. Je leert dan echt vertrouwen op je collega’s en goed samen te werken. De inzet waar ik veel mooie herinneringen aan heb is het concert van André Rieu in Limburg. Het was heerlijk zomerweer en je zag de bezoekers en collega’s volop genieten.” Ook de Duinenmars heeft een speciaal plekje bij Faisca: ”de Duinenmars 2023 was het eerste grote evenement waar ik aanwezig was voor het Rode Kruis Haaglanden. Daar heb ik zulke leuke mensen leren kennen waarbij het meteen klikte, een soort liefde op het eerste gezicht zou je kunnen zeggen en het evenement zelf is ook harstikke leuk. Dit zijn momenten die ik nooit zal vergeten.”

Blijven bijleren en op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen binnen de eerstehulpverlening is erg belangrijk voor Faisca. ”Er verandert zoveel binnen een jaar qua protocollen, je blijft steeds nieuwe handelingen leren”. Menslievendheid en onpartijdigheid zijn de grondbeginselen waar Faisca zichzelf het meest in herkent. ”Ik hoop dat collega’s dat ook van mij meenemen, dat je alles tegen mij kunt zeggen en je gewoon lekker jezelf mag zijn ongeacht je afkomst, mening of politieke overtuiging.”

Als tip voor nieuwe vrijwilligers geeft ze mee: ”Verdiep jezelf eerst in wat je als vrijwilliger allemaal kan doen binnen het Rode Kruis. Er zijn zoveel verschillende functies en het is ontzettend belangrijk dat je als vrijwilliger datgene kan uitvoeren waar je je gepassioneerd over voelt. Op ieder potje past een dekseltje”.

Vrijwilliger worden

Wil jij ook vrijwilliger worden bij Rode Kruis Haaglanden? Kijk dan eens rond bij onze vacatures.

Meest recente berichten

Vrijwilligers gezocht Rode Kruis Haaglanden

Vrijwilligheid

21 april 2024

De zeven grondbeginselen van het Rode Kruis Overal ter wereld handelt het Rode Kruis volgens dezelfd...

Lees meer