Haaglanden
Word vrijwilliger Doneer

Sterker in je schoenen dankzij een Heldinnen-training

Geplaatst op 03 juni 2022

Op bezoek bij het buurthuis in Moerwijk. Hier volgt een groep enthousiaste dames de cursus Heldinnen bij het Rode Kruis. Zo ook Hedda Vos. Stralend en trots houdt ze het certificaat Heldin omhoog voor de fotograaf.

Wat vind je het leukste van deze opleiding?
“Ik vind deze Heldinnen cursus nog meer bieden dan de EHBO-training. Het is een goede toevoeging dat er veel praktijksituaties worden behandeld. Zodat je ook daadwerkelijk durft te handelen wanneer er een ongeval gebeurt. Want kennis alleen is niet voldoende. Durf je ook echt hulp te verlenen?”

Kun je een voorbeeld geven?
“Ja, ik had wel de kennis over hoe ik een verband moest leggen en hoe ik moest handelen. Maar toen ik zelf kokend water over mijn voet kreeg, merkte ik dat je eigen gedrag erg belangrijk is en vergat ik alles wat ik geleerd had. Gelukkig heeft mijn man mij toen onder de douche gezet met mijn voet.”

Waarom ben je deze opleiding gaan volgen?
“Omdat mijn kennis van EHBO iets verwaterd was, vond ik de training bij Heldinnen nu goed aansluiten. In deze groep zitten veel moeders en er komt ook kinder-EHBO aan bod. Dat is een bewuste keuze, want wij hebben een zoon van vijf jaar.”

Waar heb je het meeste aan gehad?
“Het praktische gedeelte is wel echt belangrijk bij de Heldinnen. Waar ik het meeste van geleerd heb is een slachtoffer in stabiele zijligging leggen, het verplaatsen, en hoe te handelen bij verstikking bijvoorbeeld.”

Jij hebt verteld dat je een visuele beperking hebt. Hoe heb jij het ervaren om met deze visuele beperking de cursus te volgen?
“Ik heb het syndroom van Usher, waardoor ik zeer slechtziend en ook slechthorend ben. Ik ben al medisch blind en bijna doof, maar ik vind er altijd wel een oplossing voor. Als wij moeten luisteren of een slachtoffer nog ademt, dan voel ik dat met mijn hand, en bij reanimeren kan ik heel precies voelen of een slachtoffer wel reageert. Wanneer een slachtoffer op straat ligt, kan ik met mijn blindenstok het verkeer onmiddellijk laten stoppen bijvoorbeeld.”

Zou je nog iets willen toevoegen aan dit gesprek?
“Deze cursus is alleen voor vrouwen. Heldinnen is prachtig, maar ik zou toch ook willen dat er een gemengde opleiding door het Rode Kruis wordt aangeboden, dus ook voor Helden. Dan kun je samen met je partner of met je familie deze kennis leren en samen oefenen.”

Dank je wel voor dit gesprek Heldin Hedda Vos!

Zou jij een Heldinnen-training willen geven? Of wil je ander vrijwilligerswerk doen voor Rode Kruis Haaglanden?

Over het project Heldin
Heldin is een cursus voor vrouwen die het lastig vinden om te handelen in noodsituaties. Tijdens de cursus werken de deelnemers niet alleen heel gericht aan hun EHBO-kennis, maar ook aan zelfvertrouwen, daadkracht en effectieve communicatie. Door Heldin leren de vrouwen zich te redden in diverse, uitdagende situaties en voelen ze zich daardoor meer zelfverzekerd over hun eigen kunnen. Daardoor weten ze niet alleen wát ze moeten doen in een noodsituatie, maar ook durven ze te handelen én blijven ze rustig.

Meest recente berichten