Haaglanden
Word vrijwilliger Doneer

Interview met Rode Kruis EHBO instructeur Carolien Slats-Hoekstra

Geplaatst op 12 oktober 2021

Onze Rode Kruis EHBO instructeurs verzorgen vaak al jaren les aan deelnemers. Nieuwe EHBO cursisten, Rode Kruis evenementenhulpverleners of deelnemers die een herhalingscursus komen doen; EHBO instructeur Carolien Slats-Hoekstra draait haar hand er niet voor om. Wat vindt Carolien leuk aan het vak ‘eerste hulpverlening’? Wat drijft Carolien in haar rol als instructeur én als Rode Kruis-vrijwilliger (al meer dan twintig jaar!)? Lees hier meer in dit interview.

Waarom ben jij EHBO instructeur geworden?

Ik ben EHBO gaan doen omdat ik als twaalfjarig meisje getuige was van een incident met slechte afloop. Ik wilde weet wat ik kon doen in geval van nood. Mijn ouders vonden mij te jong, maar op mijn 18de heb ik van mijn spaarcenten mijn eerste EHBO-diploma gehaald.

Wat vind jij het leukst aan je eigen EHBO cursussen om te mee te geven aan jouw groep, aan de deelnemers?

Ik ben EHBO instructeur geworden, omdat ik eigenwijs was. Ik dacht het beter te weten en te kunnen dan mijn toenmalige instructeur. Kennisoverdracht vind ik leuk. Zeker wanneer de cursisten enthousiast zijn en graag willen leren geeft dit een warm gevoel. Leren moet leuk en uitdagend zijn. Daarom ontwikkel ik naast het bestaande ook nieuw EHBO-cursusmateriaal. Cursisten worden geprikkeld met telkens nieuwe noodsituaties. Wie of wat heb ik nodig om mij hieruit te redden?  Op dit moment ben ik bezig om een soort ganzenbord te maken waarbij vakantieletsels voorbijkomen. Hiervoor gebruik ik onder andere foto’s van echte letsels en men dient met een verbandtas het letsel juist te behandelen. Naast een beetje competitiestrijd is deze leervorm is praktijk gericht en tastbaar.

Carolien Rode Kruis Vburg Ldam

Heb je zelf een situatie meegemaakt waarbij jouw EHBO kennis van belang was?

Ik kan heel veel dramatische en spannende verhalen vertellen waarbij mijn EHBO kennis er echt toe heeft gedaan. Ik ben geen held en ik sta liever niet in de spotlight. Belangrijker vind ik dat mensen beseffen dat je een EHBO diploma voor een ander haalt. Met de opgedane kennis hoop ik dat mensen voldoende zelfvertrouwen hebben gekregen om in geval nood daadwerkelijk hulp te bieden. Al geef je mensen maar het gevoel dat zij niet alleen zijn.

Waarom doen de meeste EHBO cursisten een EHBO cursus bij jou? Wat zijn de belangrijkste redenen?

Mijn cursisten volgen de herhalingen bij mij omdat ik hen iedere keer weet te verrassen waarbij de manier van leren steeds weer anders is. EHBO deelnemers zijn over het algemeen doeners, daar pas ik mijn lesmateriaal en lesmethodiek op aan.

Jij bent, naast instructeur, ook Rode Kruis-vrijwilliger. Hoe is dat voor jou, die combinatie van verschillende rollen?

Sinds eind vorige eeuw (vanaf 1998 ben ik Rode Kruis-vrijwilliger bij de Rode Kruis in Leidschendam-Voorburg). Naast mijn inzet bij het opleiden en trainen van andere Rode Kruis-vrijwilligers ben ik zelf evenementenhulpverlener. In een fijne groep diverse soorten vrijwilligerswerk verrichten, zoals eerste hulpverlenen op lokale evenementen: daar beleef ik veel plezier aan én ik kan echt iets betekenen voor een slachtoffer.

Carolien Rode Kruis Vburg Ldam

Meest recente berichten

Vrijwilligers gezocht Rode Kruis Haaglanden

Vrijwilligheid

21 april 2024

De zeven grondbeginselen van het Rode Kruis Overal ter wereld handelt het Rode Kruis volgens dezelfd...

Lees meer