Haaglanden
Word vrijwilliger Doneer

50 Rode Kruis-vrijwilligers uit Overijssel in de erehaag

Geplaatst op 25 oktober 2022

‘Ja, vandaag staan we op prinsjesdag. Een totaal andere inzet als normaal.’ Remco Voogd (43) is één van de vrijwilligers in de erehaag op Prinsjesdag. Remco zet zich al 15 jaar in voor het Rode Kruis.

Als vrijwilliger hij heeft veel verschillende petten op gehad: van postleider op Koninginnedag tot het opstarten van een noodopvang midden in de nacht. Vandaag staat hij in de erehaag op Prinsjesdag met een groep van 50 vrijwilligers uit Overijssel: ‘een eerbetoon aan de Rode Kruis-vrijwilliger.’

Prinsjesdag 2022: 50 Rode Kruisers uit Overijssel staan in de erehaag.

Interview met Rode Kruis IJsselland vrijwilliger Remco Voogd, door Babette Schenkels 22-09-22.

Waarom ben je vrijwilliger bij het Rode Kruis geworden?
Ik ging in Amstelveen wonen voor werk en had nog niet veel contacten. Ik wilde iets betekenen voor de maatschappij en daarnaast iets totaal anders doen dan mijn werk. Toen kwam ik een vrijwilligersvacature tegen bij het Rode Kruis en zodoende ben ik blijven hangen. Ik heb veel verschillende dingen mogen doen als vrijwilliger. Daar heb ik ontzettend veel van geleerd. Je krijgt veel verantwoordelijkheid. Zo had ik in het begin van mijn Rode Kruis-carrière al de leiding over een EHBO-post op het museumplein tijdens Koninginnedag.

Remco Voogd, vrijwilliger uit Overijssel in de erewacht Prinsjesdag 2022 in Den Haag.

‘Je krijgt als vrijwilliger veel verantwoordelijkheid’

Wat heb je allemaal gedaan voor het Rode Kruis?
Ik ben begonnen bij het contactherstel na rampen, daarna ben ik evenementenhulp gaan doen en toen ben ik in het noodhulpteam terecht gekomen. Ik ben een tijdje hoofd geweest van het noodhulpteam in Noord-Oost-Gelderland. Met drie kinderen en een fulltime baan lukte dit helaas na een tijdje niet meer. Toch ben ik de laatste tijd weer erg actief.

Hoe komt dat?
Ik ben teamleider van het Ready-to-Help team in IJsselland. Het aantal inzetten van Ready-to-helpers is normaal gesproken minder groot. Maar de vraag naar ondersteuning in opvangcentra is de laatste maanden juist erg groot. Het is een doorlopend proces geworden. Ik heb al een paar keer geholpen in een opvanglocatie voor Oekraïners. Daarnaast heb ik afgelopen week een crisisnoodopvang in Zwolle opgestart.

Je hebt zelf een opvanglocatie opgezet? Hoe ging dat?
Ja, om 19:00 zat ik op de bank toen de telefoon ging. Of ik wilde komen helpen. Een uur later stond ik op de locatie in Zwolle. We waren met een team van vier tot vijf vrijwilligers toen de bedjes kwamen en de eerste vluchtelingen binnen kwamen. Dat voelde heel dubbel.

‘Het is triest om te zien hoe we met mensen omgaan’

Waarom voelde het dubbel?
Aan de ene kant was het mooi om te zien dat je zo’n opvanglocatie met een groep vrijwilligers in een paar uur kan opzetten. Tegelijkertijd is het triest om te zien hoe we met mensen omgaan. Er waren veel mensen bij die al drie dagen lang met natte schoenen en natte sokken hadden rondgelopen. Die nacht konden ze voor het eerst even zitten, even goed opdrogen en een warme maaltijd eten. Je doet iets kleins voor iemand, iets menselijks. Toch kan dat al veel betekenen.

Toch doet niet iedereen dat…
Klopt. Soms vraag ik me af: als ik er niet ben, wie doet het dan wel? Er zijn nu veel discussies over de opvang van vluchtelingen. Maar als je in een opvanglocatie aan het helpen bent met je Rode Kruis-jas aan, dan doen die er niet toe. Als organisatie helpen wij mensen met de grootste nood. We zijn er voor iedereen die onze hulp nodig heeft. Het maakt niet uit of de persoon die tegenover je staat wel of niet ‘terecht’ hier is. Hij is hier, hij heeft hulp nodig en dat bieden we dan. Gewoon van mens tot mens.

Rode Kruis IJsselland in de erewacht van Prinsjesdag 2022 in Den Haag.
Rode Kruisers in de erewacht van Prinsjesdag 2022 in Den Haag.


Vandaag sta je op prinsjesdag. Wat gaan jullie precies doen?
Ja, vandaag staan we op prinsjesdag. Een totaal andere inzet als normaal. Langs de hele route van de Glazen Koets staat een erehaag opgesteld. Dit jaar wordt deze verzorgd door de provincie Overijssel. Met zo’n 50 Rode Kruis-vrijwilligers uit Overijssel zijn we vanochtend afgereisd naar Den Haag. Het is eigenlijk een eerbetoon aan het werk van het Rode Kruis dat we hier vandaag mogen staan. Ik vind het bijzonder.

Bedankt voor het interview en je 15-jaar lange inzet, Remco.

Ook vrijwilliger worden bij het Rode Kruis?

Bekijk de vacatures van district Haaglanden. Het Rode Kruis is met bijna tweehonderd lokale afdelingen altijd dichtbij. Vind jouw locatie met de handige postcodecheck.

Meest recente berichten