Haaglanden
Word vrijwilliger Doneer

Veteranendag 2023: een bijzondere inzet!

Geplaatst op 06 juli 2023

Zaterdag 24 juni vond de jaarlijkse Veteranendag weer plaats in het centrum van Den Haag.

Een defilé van 4000 veteranen trok door de stad. Natuurlijk was het Rode Kruis er bij om hulp te verlenen aan hen die het nodig hadden. We geven je een korte impressie van deze bijzondere inzet.

Hulpverleners uit het hele district stonden klaar langs de route om bezoekers te helpen en dat was ook weer nodig: het was behoorlijk warm, wat bij deelnemers en bezoekers op leeftijd sneller zorgt voor een hulpvraag. Meer dan vijftig vrijwilligers uit district Haaglanden stonden verspreid over vijf hulpverleningsposten langs de route. Dat zijn zo’n acht hulpverleners per post en centralisten, bikers, inzetleiding en logistieke ondersteuning.

Op patrouille langs de tribunes

Wat gebeurt er dan op zo’n dag?

In totaal hebben onze hulpverleners zo’n veertig slachtoffers langs de route behandeld. Dat ging van een valpartij tot personen die door de hitte werden bevangen. Naast het ‘normale’ EHBO-werk hebben veel Rode Kruisers zich ook nuttig gemaakt door vele liters water uit te delen aan bezoekers en deelnemers. Ze blijven niet alleen op hun post zitten, maar lopen patrouille langs de route van het defilé, zodat iedereen die hulp vraagt ons weet te vinden. Ook de hulpverleners op de fiets -onze bikers- reden de route om slachtoffers snel van hulp te kunnen voorzien.

Onze bikers kunnen ondanks afzettingen snel ter plaatse zijn

Samenwerken met defensie en ambulancedienst

Met zoveel mensen in de stad en afgesloten wegen is een goede samenwerking extra belangrijk tussen hulpverleners. De centralisten zitten daarom op het Malieveld bij elkaar: Defensie, het Rode Kruis en de ambulancedienst. Zo kunnen ze snel met elkaar schakelen, en komt hulp daar waar het nodig is. Op het Malieveld zet Defensie bijvoorbeeld BHV’ers en de eigen medische dienst aan het werk. Die waren ook daar de hele dag flink bezig. Het Rode Kruis nam de binnenstad en de route voor haar rekening, en werkte daar nauw samen met de ambulancedienst.

De hulppost op de Buitenhof-locatie lag perfect in de schaduw

IJs en een hele grote koelbox

Vanwege de warmte waren Defensie en het Rode Kruis extra waakzaam, en dat was te merken: waterflesjes werden volop uitgedeeld, en ijs was beschikbaar om oververhitte personen snel af te kunnen koelen. En als dat nog niet genoeg was, werd er zelfs een gekoelde hulppost ingezet om in af te koelen. Inzetleider Marcel Woord vatte de dag samen: “Elke post had genoeg te doen, maar ze wisten alles in goede banen te leiden. Het is fantastisch om te zien hoe de vrijwilligers samenwerken als het erop aan komt.”

Zichtbaar zijn en het publiek in de gaten houden

“Het is fantastisch om te zien hoe de vrijwilligers samenwerken als het erop aan komt.”

Naast de wegafsluitingen, het defilé, de veteranen en de warmte is zo’n dag nog specialer: er is een live tv-registratie van de NOS, de luchtmacht vliegt over de Hofvijver met helikopters en vliegtuigen. Er wordt goed op je gelet tijdens dit evenement, maar je moet toch zeker ook even naar boven kijken naar de fly past met het indrukwekkende vlieggeluid. De Nederlandse Veteranendag is met 90.000 bezoekers zeker geen alledaagse inzet!

Fly past

Tekst & bovenstaande foto’s: Peter Mekers.

Rode Kruis-vrijwilliger worden

Wil jij ook als vrijwilliger ingezet worden op evenementen als deze?

Ga naar de vacatures en meld je aan. Na het behalen van je EHBO- en andere benodigde certificaten kun je je inschrijven voor evenementen door heel Nederland, zoals de Zwarte Cross.

Vergeet niet omhoog te kijken (officiële foto)

Deze en meer officiële foto’s van de Nederlandse Veteranendagen zijn te zien op de fotopagina van de Nederlandse Veteranendag.

De Nederlandse Veteranendag 2023 (officiële foto)

Tot volgend jaar!

Meest recente berichten

Vrijwilligers gezocht Rode Kruis Haaglanden

Vrijwilligheid

21 april 2024

De zeven grondbeginselen van het Rode Kruis Overal ter wereld handelt het Rode Kruis volgens dezelfd...

Lees meer