Haaglanden
Word vrijwilliger Doneer

Vrijwilligersportret Michel de Bruin “Whiskey Tango Foxtrot”

Geplaatst op 23 oktober 2021

“Als Maxima tijdens Prinsjesdag naast het trapje van de koets stapt, dan ben ik niet zelf de hulpverlener, maar ik stuur daar vanuit de meldkamer wel een Rode Kruiser op af.”

Michel de Bruin, 47 jaar en in het dagelijks leven werk ik bij een bank. In mijn vrije tijd ben ik evenementenhulpverlener, voorheen coördinator Rode Kruis Strandpost en vandaag de dag districtscoördinator Verbindingsdienst bij het Rode Kruis Haaglanden.

Waarom ben je vrijwilliger bij het Rode Kruis geworden?

EHBO ben ik al 25 jaar mee bezig, en kwam in 2014 tot het inzicht dat ik daar meer mee wilde doen. Toen kwam ik bij het Rode Kruis terecht. Het is dus eigenlijk mijn hobby die een beetje uit de hand gelopen is zullen we maar zeggen.

Wat doet de Verbindingsdienst Haaglanden?

Het team van de Verbindingsdienst District Haaglanden ondersteunt evenementenhulpverleners tijdens grotere Rode Kruis-inzetten/evenementen van derden. Goede communicatie tussen de collega’s, hulpdiensten en de evenementenorganisatie is onze hoofdtaak. Soms is daar een meldkamer op locatie voor nodig, soms voldoet een netwerk van portofoons. Elk evenement is maatwerk.

Bij een inzet met meerdere partijen moet je altijd zorgen dat je voldoende uitwijkmogelijkheden hebt, zodat je snel kunt schakelen als iets niet naar behoren werkt.

Het meeste werk van onze Verbindingsdienst gebeurt achter de schermen, tijdens de inzet. Bijzonder leuk vind ik dat ik op alle plekken van een evenement mag komen.

Interview met Michel de Bruin. Beeld Jörgen | DWARSGANGER


Wat doe je als evenementenhulpverlener?

Als evenementenhulpverlener ben ik gecertificeerd door het volgen van diverse EHBO-opleidingen bij het Rode Kruis. In deze rol verzorg ik EHBO op evenementen. Als een bezoeker eerste hulp nodig heeft, dan ben ik één van de aanspreekpunten.

Bij het Rode Kruis werken is zeer onregelmatig en zeker geen 9 tot 5 werk. Dat geldt voor mijn rol bij de Verbindingsdienst én mijn rol als evenementenhulpverlener. Het is absoluut geen saaie kantoorbaan; die vrijheid is één van de hoofdredenen dat ik hier voor kies. Ik draag de verantwoordelijkheid om mijn werk goed te doen en ja, soms is het wel eens ‘s nachts of heel vroeg in de ochtend, sjouwen met kisten en apparatuur op orde brengen.

Die dynamiek van verschillende festivals waar ik hulp mag verlenen is erg leuk. Ik sta graag op muziekfestivals, hardloopwedstrijden of op foodtruckfestivals. Maar, de grote districtsbrede evenementen zoals Prinsjesdag en Veteranendag vind ik ook prachtig om vanuit de Verbindingsdienst een steentje aan bij te dragen.

Wat vindt jij het meest spannend aan jouw vrijwilligerswerk?

Voor elk evenement voel ik gezonde spanning.

“Zal alles goed gaan verlopen? Heb ik écht aan alles gedacht, om de veiligheid te waarborgen van bezoekers en collega’s?”

Een goede voorbereiding van het evenement betaalt zich terug door een soepel verloop van de totale inzet.

Hoe zorg je dat de communicatie tussen de Rode Kruis-evenementenhulpverleners vlekkeloos verloopt via de portofoons en/of meldkamer?

Een bekende term binnen het team Verbindingsdienst is “etherdiscipline”. Het woord zegt het al: met een bepaalde discipline maak je gebruik van de portofoons en het communicatienetwerk. Je zendt niet lukraak je boodschap door de portofoon, maar je houdt je, aan het protocol. Een erg belangrijk onderdeel van goede onderlinge communicatie; omdat je met veel mensen tegelijk gebruik maakt van Rode Kruis portofoons. De portofoontraining aan Rode Kruis-vrijwilligers over het gebruik van de techniek en de juiste methode verzorg ik zelf.

Prinsjesdag: heb jij met Koning Willem Alexander en Koningin Maxima een direct lijntje?

Nou… Als Maxima tijdens Prinsjesdag naast het trapje van de koets stapt, dan ben ik niet zelf de hulpverlener, maar ik stuur daar vanuit de meldkamer wel een Rode Kruiser op af. Prinsjesdag is één van de grootste evenementen binnen het district waar we hulpverlenen vanuit het Rode Kruis. We werken samen met verschillende partijen, zoals met de eerstelijns hulpdiensten. We kennen elkaar goed binnen de Rode Kruis Verbindingsdienst en Evenementenhulpverlening. Als team kunnen we écht op elkaar rekenen.

Vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis: iets voor jou?

Aan alle mensen die voor het Rode Kruis werken of willen werken: doen, kom bij de club, geniet ervan! Het Rode Kruis is een heel bijzondere organisatie om voor te werken, er is een breed scala aan mogelijkheden om een bijdrage te kunnen leveren als vrijwilliger. Het kan je leven echt verrijken, door het werk zelf, de opleidingen die je kan volgen en de leuke mensen die je als vrijwilliger ontmoet. Elke inzet is weer anders en geeft veel voldoening.

Wil jij meer informatie over vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis Haaglanden? Neem gerust contact op: infodenhaag@redcross.nl.

Over Quinten

Rode Kruis-vrijwilliger Quinten Cieremans schrijft over Rode Kruisers in actie, namens het Rode Kruis district Haaglanden.

Quinten Cieremans

Meest recente berichten

Vrijwilligers gezocht Rode Kruis Haaglanden

Vrijwilligheid

21 april 2024

De zeven grondbeginselen van het Rode Kruis Overal ter wereld handelt het Rode Kruis volgens dezelfd...

Lees meer