Haaglanden
Word vrijwilliger Doneer

Vrijwilligheid

Geplaatst op 21 april 2024

De zeven grondbeginselen van het Rode Kruis

Overal ter wereld handelt het Rode Kruis volgens dezelfde zeven grondbeginselen. Menselijkheid, onpartijdigheid, neutraliteit, onafhankelijkheid, vrijwilligheid, eenheid en universaliteit. Voor ons betekenen deze grondbeginselen dat ieder mens recht heeft op respect en waardigheid, dat mensen in de grootste nood als eerste geholpen moeten worden, en dat hun geloof, nationaliteit, etniciteit, afkomst of politieke mening niet ter zake doen.

Hulp wereldwijd

De zeven grondbeginselen zijn ontwikkeld om het Internationale Comité (ICRC), de Federatie (IFRC) en nationale verenigingen waaronder het Nederlandse Rode Kruis met elkaar te verbinden. In 1965 zijn de zeven grondbeginselen (Fundamental Principles) aangenomen tijdens de 20e Internationale Conferentie van het Rode Kruis/Red Cross (RC). Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) zorgt voor humanitaire bescherming en hulp aan slachtoffers van oorlog en andere situaties van geweld. De Internationale Federatie van Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC) is ’s werelds grootste humanitaire netwerk, en ondersteunt lokale acties van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan in meer dan 192 landen. Zo brengen we bijna 15 miljoen vrijwilligers samen voor het welzijn van de mensheid.

Vrijwillig

Volgens het woordenboek betekent vrijwillig iets uit eigen beweging, niet gedwongen doen. Van oudsher is een vrijwilliger een gemotiveerde helper. In de 17e en 18e eeuw worden vrijwilligers ook wel volontairs genoemd, naar het Franse ‘volontaire’. Anno 2023 zijn we in district Haaglanden altijd op zoek naar gemotiveerde helpers.

Van Locatie Coördinator tot Evenementenhulpverlener (EHV’er), er is altijd wel een vacature bij voor jou.

Rode Kruis Haaglanden vrijwilligers aan het werk tijdens de Duinenmars 2023.
Rode Kruis Haaglanden vrijwilligers aan het werk tijdens de Duinenmars

Ons netwerk is enorm, maar onze aanpak is simpel. Alle programma’s en activiteiten van het Rode Kruis worden geleid door de fundamentele principes van menselijkheid, onpartijdigheid, neutraliteit, onafhankelijkheid, vrijwilligerswerk, eenheid en universaliteit. Deze principes (grondbeginselen) stellen ons in staat om direct hulp te bieden aan iedereen die het nodig heeft, waar ze ook zijn, ongeacht hun ras, politieke overtuiging, religie, sociale status of cultuur.

Vrijwilligers vacatures

We zijn bij het district Haaglanden op zoek naar vrijwilligers die hun talenten en tijd willen inzetten voor een betere wereld. Samen met onze andere helden kan jij het verschil maken voor mensen bij jou in de buurt. Bekijk onze vacatures en word lid van de wereldwijde Rode Kruis beweging!

Naar de vacatures.

Meest recente berichten