Haaglanden
Word vrijwilliger Doneer

Haal het Rode Kruis in de klas

Het Rode Kruis Haaglanden verzorgt gastlessen en voorlichtingen op scholen. We behandelen diverse thema’s zoals eerste hulp, hulpbereidheid, noodhulp, natuurrampen, maar ook oorlogen en bijbehorende regels. Samen vergroten we de zelfredzaamheid, hulpbereidheid en bewustwording van mensen in nood in de wereld bij jouw leerlingen en studenten.

Wij bieden de volgende gastlessen en cursussen voor het onderwijs:

  • HELP! EHBO skills voor jou                                     Basisonderwijs
  • De Woeste Wereld                                                    Basisonderwijs
  • Humanitair oorlogsrecht                                          Vo, mbo, hbo en wo
  • EHBO cursussen                                                        Vo, vso, mbo, hbo en wo

Heb je vragen over de gastlessen of cursussen? Het educatieteam van Haaglanden is bereikbaar via educatie.haaglanden@rodekruis.nl.

HELP! EHBO-skills voor jou 

Kinderen zijn hele goede en adequate hulpverleners. Ze kunnen mensen in nood herkennen, 112 bellen en de eerste levensreddende handelingen verrichten. Met het lespakket HELP! EHBO-skills voor jou ondersteunt het Rode Kruis leerkrachten om het onderwerp eerste hulp te behandelen in de klas. Van digitaal lesmateriaal tot een praktijkgerichte EHBO-les of een EHBO-spel buiten op het schoolplein. We stimuleren hiermee het zelfvertrouwen van kinderen om daadwerkelijk iets te kunnen betekenen in geval van nood. Iedereen kan iets doen! Onze voorlichters zijn stuk voor stuk gecertificeerde EHBO’ers die echt impact maken op de leerlingen.

EHBO-les

Deze praktijkgerichte les leert kinderen in de bovenbouw over de 4 stappen van EHBO, wat je moet doen bij bewusteloosheid, hoe je een verbandje aanlegt en wat je moet doen bij een verstuiking. Deze EHBO-handelingen gaan ze zelf in de klas met hulp van onze Rode Kruis-voorlichters verrichten.

Pleisterrace

Toch liever een actieve activiteit combineren met kennis over eerste hulp? Dat kan. De spelleider van Rode Kruis Haaglanden komen graag langs om samen met jouw klas of vereniging de Pleisterrace te spelen. Op een levensgroot speelzeil verzamelen kinderen zo veel mogelijk pleisters door EHBO-opdrachten en vragen te beantwoorden. Inzetbaar voor de middenbouw en bovenbouw.

112 bellen gastles

Veel kinderen vinden het spannend om 112 te bellen. Anderen weten niet hoe ze dat moeten doen. Daarom leren we kinderen hoe en wanneer zij het alarmnummer bellen en hoe zo’n gesprek verloopt. Deze gastles duurt een uur en is voor kinderen van groep 6,7 en 8.

De Woeste Wereld

Tijdens deze gastles nemen we kinderen mee in de wereld van natuurrampen. Wat doe je bij extreme hitte, droogte of overstromingen? Wat neem je mee op de vlucht voor het water? Heb jij een noodpakket klaar staan? Deze gastles duurt 1,5 uur en is geschikt voor kinderen van de groepen 6, 7 en 8.

Humanitair oorlogsrecht

Respect voor de menselijke waardigheid in de meest onmenselijke omstandigheden. Dat is de kern van zowel het humanitair oorlogsrecht (HOR) als het Rode Kruis. Dit is niet toevallig. Het Rode Kruis is ontstaan in dezelfde periode en vanuit hetzelfde gedachtegoed als de Verdragen van Genève.

Het humanitair oorlogsrecht gaat over oorlogvoering en bestaat uit diverse regels. Het doel is simpel: het beperken van de schadelijke gevolgen van een gewapend conflict om zo menselijk lijden te voorkomen. De regels zijn gemaakt om de mensen te beschermen die niet meevechten of kunnen vechten in het conflict.

Humanitair oorlogsrecht gastles/presentatie

Ben je benieuwd naar de regels die gelden tijdens een gewapend conflict? De HOR-voorlichters van het Rode Kruis Haaglanden komen graag langs bij jou in de klas, organisatie of vereniging om een gastles te geven.

EHBO cursus (vanaf 12 jaar)

Jaarlijks komen 140.000 jongeren (0-18 jaar) terecht op de Spoedeisende Hulp (SEH) van een ziekenhuis. Voor jongeren die leren hoe ze eerste hulp moeten verlenen, komt dat niet alleen nu maar ook later op de werkvloer van pas. Met name voor jongeren die in de sectoren zorg en de bouw terechtkomen, geldt een verhoogd risico op ongevallen. In veel sectoren is bovendien een EHBO-certificaat verplicht. We organiseren EHBO-cursussen op maat. We komen langs voor een klassikale cursussen in combinatie met een online voorbereiding die jullie zelf van tevoren kunnen doen.

Spreekt één van deze Rode Kruis onderwerpen je aan? We komen graag langs!

Meest recente berichten

Cursus heldin

Cursus Heldin

26 januari 2024

Heldin is een cursus voor vrouwen die nog niet de kennis, vaardigheden en het zelfvertrouwen hebben ...

Lees meer