Haaglanden
Word vrijwilliger Doneer

Maatschappelijke Hulpverlening

Geplaatst op 25 januari 2024

Het Rode Kruis zet zich in Haaglanden actief in voor de kwetsbare medemens. Zo hebben we verschillende projecten die gericht zijn op het verbeteren van het welzijn, de gezondheid en de zelfredzaamheid van mensen in een kwetsbare positie.

Voor deze mensen heeft het Rode Kruis Haaglanden de volgende projecten:

  • Voedselhulp
  • Onderdak
  • OOM – ondersteuning van ongedocumenteerde migranten
  • Ondersteuning van vluchtelingen op opvanglocaties in Haaglanden

Voedselhulp

Het Rode Kruis werkt samen met organisaties en voedselinitiatieven om mensen in voedselnood die buiten de reguliere hulpverlening vallen, te ondersteunen met boodschappenkaarten. De partners waar we mee samen werken, weten deze doelgroep te bereiken en proberen naast het bieden van voedselhulp ook zo goed mogelijk om mensen verder te helpen zodat zij op den duur weer zonder de voedselhulp kunnen. Neem contact met ons op wanneer je zelf voedselnood ervaart en je voor andere hulp niet in aanmerking komt of wanneer dit te lang duurt. Wij denken met je mee. Daarnaast komen we graag in contact met organisaties en initiatieven die mensen in voedselnood ondersteunen.

Onderdak

Het Rode Kruis vindt dat iedereen toegang moet hebben tot menselijk onderdak. We hebben daarom als missie om zoveel mogelijk mensen in onzichtbare nood op het gebied van onderdak te helpen. Eén van de activiteiten om mensen op het gebied van onderdak te ondersteunen is de kortdurende crisisopvang ‘Onder DÂK’. Dit houdt in dat het Rode Kruis kortdurend opvang kan organiseren voor mensen die plotseling op straat staan, nergens anders terecht kunnen, maar wel nog reële alternatieven hebben op onderdak.

Ondersteuning Ongedocumenteerde Migranten

Het Rode Kruis Haaglanden helpt ongedocumenteerde migranten in de regio via het project OOM: Ondersteuning Ongedocumenteerde Migranten. Dit project is gericht op het bevorderen van de gezondheid en het welzijn van ongedocumenteerde migranten.

Ongedocumenteerde migranten worden dagelijks geconfronteerd met onzekerheden op het gebied van onderdak, gezondheidszorg, voedsel, toekomst en veiligheid. Het Rode Kruis staat voor deze mensen klaar en werkt aan het bevorderen van kennis, vaardigheden en veerkracht van ongedocumenteerde migranten. We organiseren o.a:

  • EHBO-cursussen
  • Life Skills workshops

Tijdens de workshop Life Skills Workshop leert men onder andere hoe om te gaan met een moeilijke persoonlijke situatie, zoals stress, verdriet en verlies en hoe om te gaan met het Nederlandse gezondheidsstelsel.

Daarnaast wordt de zorgcontinuïteit voor deze groep verbeterd door afstemming met zorg- en hulporganisaties en het vergroten van samenwerking binnen het regionale netwerk.

Ondersteuning van opvanglocaties in Haaglanden

Het Rode Kruis biedt als noodhulporganisatie op verschillende locaties ondersteuning bij de opvang van mensen die asiel zoeken in Nederland. Daarnaast ondersteunt het Rode Kruis gemeenten bij de opvang van Oekraïense ontheemden. Dit doen we bijvoorbeeld door het inzetten van vrijwilligers wanneer er drukte wordt verwacht op een opvanglocatie of door de gemeente te helpen bij het zoeken naar een geschikte opvanglocatie.

Het Rode Kruis is nauw betrokken met gemeenten, veiligheidsregio’s en het COA om de opvang zo menswaardig mogelijk vorm te geven. Daarnaast zorgen we voor een luisterend oor en staan open voor suggesties vanuit bewoners en omwonenden van opvanglocaties zodat we weten wat er speelt.

Heb je vragen of wil je meer weten over onze hulpverlening? Neem contact met ons op via het contactformulier.

Meest recente berichten

Cursus heldin

Cursus Heldin

26 januari 2024

Heldin is een cursus voor vrouwen die nog niet de kennis, vaardigheden en het zelfvertrouwen hebben ...

Lees meer