Hollands Midden
Word vrijwilliger Doneer

Bochtjes maken en obstakels omzeilen: bikers trainen hun behendigheid en meer

Geplaatst op 13 april 2023

Het is grijs en mistig als op 8 april verschillende Rode Kruis bussen de parkeerplaats oprijden van recreatiegebied Reeuwijkse Hout. Vrijwilligers van het bike-team laden de ene na de andere mountainbike uit en maken zich klaar voor wat gaat komen: de eerste gezamenlijke biketraining van alle vijf locaties van district Hollands Midden.

Praktijkoefening

Iedereen kan fietsen, maar van een hulpverlener die zich op een fiets een weg baant door drukke evenementen, wordt natuurlijk wel iets meer verwacht. Vrijwilligers uit onze bike-teams vroegen daarom of het mogelijk zou zijn extra praktijkoefening te krijgen. Drie bike-teamcoördinatoren uit het district gingen aan de slag met deze vraag en organiseerden een actieve praktijkdag voor alle bikers van Hollands Midden. Compleet met slachtoffers en een meldkamer. Vrijwilligers van de locaties Alphen aan den Rijn, Bodegraven, Gouda, Katwijk en Leiden trokken naar het mooie natuurgebied in Reeuwijk om zich te oefenen in fietstechnieken- en vaardigheden.

vrijwilligers biketraining Rode Kruis

Waarom bike-teams

Bij veel evenementen is het Rode Kruis aanwezig in een vaste EHBO post, maar soms is het belangrijk dat onze hulpverleners zich snel kunnen verplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan een rijdend Bloemencorso, een marathon of een evenement dat zich uitstrekt over een groot gebied, zoals Leidens Ontzet en de Goudse Kaarsjesavond. Daarom heeft iedere locatie in ons district een eigen bike-team. Samen is dat een groep van meer dan dertig vrijwillige evenementenhulpverleners, die wanneer het nodig is, ingezet kunnen worden op een mountainbike.

Speciale vaardigheden

Qua kennis over EHBO, het helpen van slachtoffers en het handelen in een crisissituatie hebben de bikers dezelfde kennis als de Rode Kruis evenementenhulpverleners die je te voet tegenkomt. De bikers moeten daarnaast over extra vaardigheden beschikken. Iedere kandidaat-biker wordt eerst opgeleid in theoretische kennis. Je kunt dan denken aan de speciale verkeersregels die gelden voor hulpverleners die zich met spoed verplaatsen. Maar ook de vaardigheden op de fiets zijn erg belangrijk. En dat gaat verder dan het alleen maar blijven zitten.

bikers behendigheid

Technische training

Tijdens de biketraining wordt de groep verdeeld in tweeën. Eén groep gaat aan de slag met Bas, een professionele biketrainer, die precies weet hoe je je fiets onder controle moet houden. Hij laat zien hoe je zonder kleerscheuren een bocht neemt, iets van de grond kunt pakken zonder af te stappen en behendig rond obstakels fietst. Hij laat de bikers gecontroleerd een heuvel beklimmen en demonstreert hoe je er op lage snelheid ook weer afkomt.

Bas legt ook uit hoe je je fiets het beste gebruikt op het moment dat je een slachtoffer moet helpen. Hoe kom je aanfietsen, waar en hoe stap je af en wat doe je met je fiets terwijl jij je bezighoudt met het slachtoffer? Ook wordt er ingegaan op de rol van omstanders. De bikers oefenen hun behendigheid met spellen en opdrachten, waarbij iedereen wonderwel overeind weet te blijven.

technische biketraining

Praktijkoefening

De tweede groep is ondertussen aan de slag met zes slachtoffercasussen. Verspreid door het gebied hebben verschillende incidenten plaatsgevonden, waar de bikers op af worden gestuurd. Ze krijgen hiervoor een oproep van de meldkamer, die ook aanwezig is bij deze trainingsdag. Er is iemand gestoken met een insulinepen, ergens anders komen een scooter en fietser met elkaar in botsing en er moet zelfs gereanimeerd worden. De bikers racen op hun fiets over de smalle paadjes om de slachtoffers te bereiken en helpen.

slachtoffer oefening biketraining

Fit

Als de twee groepen weer bij elkaar komen voor de lunch is inmiddels de zon doorgebroken boven de Reeuwijkse Plassen. Onder het genot van verse broodjes praten deelnemers, de acteurs, de trainer en de organisatoren na over alle actie van die ochtend. En ze vertellen elkaar over hun ervaringen op de fiets tijdens evenementen. Over dat je toch wel fit moet zijn om je werk als biker goed te kunnen doen. Als je meefietst bij een marathon bijvoorbeeld, heb je aan het einde van de dag toch ‘gewoon’ 42,5km gefietst.

Ontwikkeling

Nu alle bikers en mountainbikes van het district bij elkaar zijn, is goed te zien hoe het bike-team steeds in ontwikkeling is. De tassen achterop de fietsen worden bijvoorbeeld steeds praktischer. In de nieuwste tassen kunnen de vrijwilligers niet alleen alle noodzakelijke materialen voor de hulpverlening kwijt, maar is er ook de mogelijkheid extra kleding op te bergen. Handig voor als de weersomstandigheden veranderen. Ook de Rode Kruis kleding past zich aan naar het werk van de bikers. Zo heeft de nieuwste broek, die sommige vrijwilligers al dragen, smallere pijpen, die niet tussen de spaken van de fiets komen.

mountainbikes Rode Kruis

Samenwerking

Na de lunch stapt iedereen weer op en wisselen de beide groepen elkaar af om het tweede deel van de training te volgen. Al snel klinkt weer het kwaken van de plastic eend die de bikers elkaar afhandig moeten maken op de fiets. Het is mooi te zien hoe iedereen zijn of haar vaardigheden kan uitbreiden en oefenen, maar nog mooier met hoeveel plezier iedereen zich stort op deze biketraining. Het is een perfecte gelegenheid om ook de samenwerking tussen de verschillende locaties te versterken. Heel blij zijn we dus met de organisatoren, slachtoffers, vrijwilligers van de meldkamer, trainer Bas en natuurlijk de deelnemers!


Je komt onze bikers tegen bij verschillende evenementen in ons district en daarbuiten. We hopen dat je ze ruimte en gelegenheid geeft hun werk te doen. Meer weten over onze hulpverlening?

Meest recente berichten