Hollands Midden
Word vrijwilliger Doneer

Nieuwe groep teamleiders opgeleid

Geplaatst op 26 april 2024

In de afgelopen maanden hebben twee groepen teamleiders deelgenomen aan de nieuwe opleiding ‘Leidinggeven in de Hulpverlening’ die recent door het Rode Kruis nieuw is ontwikkeld. Gisterenavond volgde een groep enthousiaste teamleiders hun laatste les, waarmee ze aan de start van het evenementenseizoen de handen zeker uit de mouwen kunnen steken!

Na de aankondiging van een nieuw ontwikkelde opleidingen kwamen er veel aanmeldingen binnen van bestaande én nieuwe teamleiders die deze opleiding wilde volgen. De opleiding vormt de basis van het ontwikkelen tot teamleider en na het afronden van het eerste gedeelte kunnen teamleiders doorleren voor het leidinggeven bij specifieke vormen van hulpverlening door het Rode Kruis; bijvoorbeeld tot teamleider voor Ready2Help, Bevolkingszorg en het Noodhulpteam.

In de opleiding leerden de teamleiders leidinggeven volgens het principe van ‘Secure Base Leadership’. Deze opleiding is volledig nieuw vormgegeven en sluit aan bij de ontwikkelbehoefte van leiders, maar ook aan de behoefte aan leiding tijdens een inzet van vrijwilligers. Secure Base Leadership gaat uit van drie belangrijke elementen: een positieve mindset, een verbindende manier van emoties tonen en consistentie in gedrag. Dit helpt de vrijwilligers waaraan zij leiding geven om hun talenten te laten zien, durven te experimenteren en uitdagingen aan te gaan. Dat past natuurlijk goed bij de hulp die wij verlenen aan mensen in nood.

Naast de groep die gisteren hun opleiding afgerond heeft, volgt nog een groep deze opleiding. In totaal hebben we daarmee straks zo’n 20 teamleiders die deze vernieuwde vorm van leiderschap handen en voeten geven. Dat smaakt vast naar meer! Enthousiasme is namelijk aanstekelijk.

Meest recente berichten