Hollands Midden
Word vrijwilliger Doneer

De vrijwilligers van Hollands Midden: bike-teamcoördinator Jens

Geplaatst op 27 juli 2023

Het werk van het Rode Kruis is totaal onmogelijk zonder de inspanningen van heel veel vrijwilligers. District Hollands Midden telt iets minder dan 500 vrijwilligers, die enthousiast samenwerken om alle hulpverlening tot een succes te brengen. Wie zijn deze mensen? Wat beweegt hen zich in te zetten voor het Rode Kruis? Vrijwilliger Jens is met zijn 18 jaar één van de jongste vrijwilligers in Hollands Midden. En waarschijnlijk de meest ambitieuze!

Vrijwilligerspaspoort

Naam: Jens Wijnants
Leeftijd: 18
Woonplaats: Alphen aan den Rijn
Vrijwilligers sinds: oktober 2019
Locatie: Alphen aan den Rijn
Functie(s) bij Rode Kruis: Evenementen Eerstehulpverlener, Biker, Bike-teamcoördinator, Communicatievrijwilliger

Hoe belandt een 14-jarige als vrijwilliger bij het Rode Kruis?

Ik kwam in aanraking met EHBO doordat één van mijn oma’s aangesloten was bij een EHBO vereniging. Daar had ik al eens meegekeken en ik vond dat medische wel interessant. Ik zag ook altijd Rode Kruis hulpverleners rondlopen op evenementen in Alphen, zoals de jaarmarkt. Ik was daar best van onder de indruk.

Toen ik in 2019 de oproep hoorde voor de Somertijd Reanimatiedag van Radio10, heb ik me aangemeld om reanimatieles te krijgen bij het Rode Kruis. Dat kon dat jaar op mijn eigen locatie in Alphen. Ik vond dat zo leuk, dat ik me meteen heb aangemeld ook EHBO-lessen te volgen. Toen stelde het toenmalige bestuur me de vraag of ik geen evenementenhulpverlener wilde worden. En dat wilde ik wel!

Jens in actie tijdens een demonstratie op de Veiligheidsdag in Alphen aan den Rijn

Mag je als 14-jarige hulpverlener alles doen?

Nee, helaas niet! Als jeugdlid mocht ik niet zomaar dezelfde dingen doen als de volwassen vrijwilligers. Ik mocht wel helpen op evenementen, maar bijvoorbeeld nooit na elf uur ’s avonds. En er moest altijd een ervaren begeleider bij me zijn. De periode waarin ik wachtte tot ik 18 werd, viel samen met de coronacrisis, dus er waren in die tijd sowieso weinig evenementen. Gelukkig kon ik wel al veel helpen bij de vaccinatiestraten. Om een gezellig babbeltje te maken met mensen die veel alleen thuis zaten, maakte mijn leeftijd niets uit. Dat sociale aspect is ook een belangrijk deel van het werk als Rode Kruis vrijwilliger!

Wat is er veranderd sinds je een tijdje geleden 18 jaar bent geworden?

Ik mag nu eindelijk als echte hulpverlener aan het werk! Ik mocht ook aanvullende opleidingen doen, dus ik ben zo snel mogelijk van Basis Eerstehulpverlener doorgegroeid naar Evenementen Eerstehulpverlener én biker (een hulpverlener op een mountainbike). Ook ben ik al heel snel coördinator van het biketeam geworden. Dat was een ambitie die ik al heel lang had.

Alle mountainbikes tiptop in orde

Hoe ziet het werk van de bike-teamcoördinator eruit?

Ik ben verantwoordelijk voor de kennis, kunde en bevoegdheden van het biketeam. We hebben acht bikers in Alphen, die bij specifieke evenementen worden ingezet. Mijn eerste keer als coördinator was bij de hardloopwedstrijd ‘De 20 van Alphen’, in maart van dit jaar. Ik zorg er bij zo’n evenement, samen met de inzetleider en Locatiecoördinator Evenementen, voor dat alle bikers goed voorbereid zijn. De fietsen moeten schoon en goed onderhouden klaarstaan en ik vul de materiaaltassen aan waar nodig. Na afloop is het ook weer mijn taak om de fietsen netjes en schoon te stallen in onze garage.

Dit jaar was ik ook betrokken bij de organisatie van de bikerstraining van het district. Daar kwamen alle bikers van Hollands Midden samen voor een dag praktijkoefening. We denken dan niet alleen na over de vaardigheden van de bikers, maar ook over hoe we het zo leuk en interessant mogelijk voor ze kunnen maken.

Jens brieft vrijwilligers tijdens de bikerstraining van district Hollands Midden

Je bent evenementenhulpverlener, biker, coördinator van het bike-team en ook nog communicatievrijwilliger. Ben je zo ambitieus?

Ik vind inderdaad heel veel dingen leuk en interessant. Er is zoveel te leren en ontdekken bij het Rode Kruis. Ik zou bijvoorbeeld nog graag praktijkbegeleider worden. Dan loop je met kandidaat hulpverleners mee tijdens hun eerste inzetten. Ook zou ik graag andere jonge vrijwilligers willen begeleiden op hun weg binnen het Rode Kruis. Ik heb zelf bijna vier jaar ervaring, dus ik weet wat ze doormaken.

Als hulpverlener zou ik in de toekomst graag willen aansluiten bij het Noodhulpteam. Zij komen in actie bij grote incidenten. En een functie als Centralist op de meldkamer vind ik ook heel interessant. Maar dat is allemaal echt iets voor later. Dit jaar moest ik vooral ook tijd steken in het halen van mijn VWO-diploma. Dat is gelukkig gelukt!

Kun je uitleggen wat je zo leuk vindt aan je vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis?

In de eerste plaats het gevoel dat je echt iets kunt betekenen voor een ander. Je ziet iemand die zich heel slecht voelt de EHBO-post binnenlopen. Als diezelfde persoon later met een glimlach weer naar buiten stapt, geeft dat heel veel voldoening.

Daarnaast is het ook heel gezellig. Met je directe collega’s van je eigen locatie bouw je echt een hechte band op. Maar ook daarbuiten werk je samen met zoveel leuke mensen. Ik stond bij de Marathon in Rotterdam te werken met Rode Kruis vrijwilligers die ik nog nooit had gezien. En toch werkt het, want je bent op elkaar afgestemd. Iedereen heeft dezelfde kennis en kunde, dus het maakt niet uit aan wie je gekoppeld wordt.

Voor mij zijn dat soort grote evenementen het mooiste wat er is. Veel collega’s, een groot portofoonnetwerk, veel publiek: ik houd van die dynamiek. Ik vind het niet erg als er weinig hulpvragers zijn, als er maar veel reuring is!

Rode Kruis team Alphen aan den Rijn

Heb je een leuke anekdote uit de praktijk voor ons?

Dan denk ik meteen weer aan de Marathon van Rotterdam. We werden opgeroepen om naar de laatste 500 meter van het parcours te komen met een rolstoel. Er was een hulpvrager, een jonge hardloper, met heel veel kramp in beide onderbenen. Hij kon met geen mogelijkheid verder; zijn benen konden nog maar in één bepaalde hoek. We hebben toen met een politieagent afgesproken dat we samen met hem gingen finishen. De jongen zat in de rolstoel en mijn collega hield zijn benen in de juiste hoek. Zo hebben we hem de finish over geholpen, terwijl heel veel toeschouwers ons toejuichten. “Lekker bezig, Rode Kruis!”, hoorde ik roepen. Dan ben ik echt trots en blij daar deel van uit te maken.

Heb je advies voor jongeren die overwegen ook Rode Kruis vrijwilliger te worden?

Heb het vooral gezellig! Bouw een band op met je collega’s, go with the flow en vertrouw op jezelf.

Wil jij in de voetsporen van Jens treden? Word ook evenementenhulpverlener!

Meest recente berichten