Wat moet je doen bij onweer?

Tips bij onweer

Je ziet een flits en na een paar seconden hoor je de knal: het onweert. Onweer en bliksem kunnen behoorlijk dreigend zijn, en bovendien gevaarlijk. Weet jij wat je moet doen om niet geraakt te worden door de bliksem?

Ben je binnen?

Daar ben je het veiligst. Blijf daarom binnen tijdens onweer en doe de volgende dingen:

  • Sluit ramen en deuren.
  • Zorg dat je uit de buurt blijft van elektrische kabels en ga niet in bad of onder de douche.

Blijf in de auto

In een auto met gesloten dak zit je relatief veilig. Ook in een metalen boot met dichte kooi zit je meestal goed. Helaas zijn de meeste pleziervaartuigen niet van metaal maar van kunststof. Boten hebben vaak wel een metalen mast en zijn dus zeer onveilig bij onweer.

Ben je buiten?

Blijf weg bij bomen.

Bomen trekken bliksem aan. Als de bliksem in een boom slaat kunnen zijtakken en stukken hout tot wel 400 meter worden weggeslingerd. Heel gevaarlijk dus. Zeker als je beseft dat een flinke zijtak al gauw zo’n 500 kilo weegt. Blijf dus uit de buurt van bomen tijdens onweer.

Pas op met hoge gebouwen en ijzeren hekken.

Vrijwel alle dingen geleiden stroom beter dan lucht dat doet. Daarom zal de bliksem bij voorkeur via hoge gebouwen stromen. Ook ijzeren hekwerken of water zijn goede geleiders. Blijf daar dus bij uit de buurt tijdens onweer.

Sta je op een open veld? Ga gehurkt, ineengedoken zitten met je voeten tegen elkaar. Ga nooit liggen!

Ga direct uit het water.

Ga meteen uit het water zodra je donder hoort. Water is een goede bliksembegeleider en door het grote oppervlak ervan, kan het op veel plekken inslaan. Dat maakt jou als zwemmer heel kwetsbaar.

30.000

graden kan de temperatuur van een bliksemschicht worden