Wat moet je doen bij onweer?

Wat te doen bij onweer

Je ziet een flits en na een paar seconden hoor je de knal: het onweert. De temperatuur van een bliksemschicht kan oplopen tot wel 30.000. Weet jij wat je moet doen om niet geraakt te worden door de bliksem?

Binnen ben je het veiligst

Ben je thuis als het gaat onweren? Blijf dan binnen en doe ramen en deuren dicht. Zorg dat je uit de buurt blijft van elektrische kabels en ga niet in bad of onder de douche.

Blijf in de auto

In een auto met gesloten dak zit je relatief veilig. Ook in een metalen boot met dichte kooi zit je meestal goed. Helaas zijn de meeste pleziervaartuigen niet van metaal maar van kunststof. Boten hebben vaak wel een metalen mast en zijn dus zeer onveilig bij onweer.

Blijf weg bij bomen

Als de bliksem in een boom slaat, kookt de sapstroom in die boom binnen één seconde. Deze sapstroom wordt stoom. Die zet met een enorme knal uit. Zijtakken en stukken hout worden soms tot wel 400 meter weggeslingerd. Heel gevaarlijk dus. Zeker als je beseft dat een flinke zijtak al gauw zo’n 500 kilo weegt.

Pas op met hoge gebouwen en ijzeren hekken

Vrijwel alle dingen geleiden stroom beter dan lucht dat doet. Daarom zal de bliksem bij voorkeur via bomen en hoge gebouwen stromen. Ook ijzeren hekwerken of water zijn goede geleiders. Blijf daar dus bij uit de buurt.

Sta je op een open veld? Ga gehurkt, ineengedoken zitten met je voeten tegen elkaar. Ga nooit liggen!

Ga direct uit het water

Ga meteen het water uit zodra je donder hoort. Water is een goede bliksemgeleider en door het grote oppervlak ervan, kan het op veel plekken inslaan. Dat maakt jou als zwemmer heel kwetsbaar.

30.000

graden kan de temperatuur van een bliksemschicht worden