Wat moet je doen bij wateroverlast?

Tips bij wateroverlast

Het is je vast niet ontgaan: het regent steeds vaker en harder in Nederland. Zo erg, dat riolen de plotselinge afvoer van grote hoeveelheden water niet meer aankunnen. Ook via de grond kan het niet weg; we betegelen steeds vaker onze tuin. Gevolg? Straten die blank staan en ondergelopen kelders. De schade die wateroverlast veroorzaakt, kan aanzienlijk voor je zijn. Met deze tips voorkom je veel ellende.

Wat moet je direct doen bij wateroverlast?

  • Breng waardevolle spullen in veiligheid door ze verplaatsen naar een plek waar het water niet bij kan. Bijvoorbeeld bovenop een kast of op de 1e verdieping.
  • Sluit openingen, zoals deuren, zoveel mogelijk af. Maak een tijdelijke nooddrempel van zandzakken of plaats een schot om het water tegen te houden.
  • Sluit afvoeren van toilet, gootsteen of afvoerputjes af door er een theedoek of andere prop in te stoppen.
  • Zet emmers of bakken neer om het water op te vangen.
  • Sluit de stroom tijdelijk af. Hiermee voorkom je stroomstoringen en brand.

Hoe voorkom je wateroverlast?

Wateroverlast voorkomen? Met deze tips bereid je jezelf goed voor op eventuele wateroverlast.

Controleer dakgoten en regenpijp

Water dat op het dak valt, stroomt via de regenpijp naar het riool. Controleer jaarlijks of je regenpijp goed bevestigd is aan de dakgoot en zorg ervoor dat je dakgoot vrij is van bladeren en ander vuil. Om verstopping te voorkomen, kun je een bladvanger in de regenpijp plaatsen.

Hou het regenwater tegen

Met een hoge drempel voorkom je dat water je huis binnenstroomt. Ook zandzakken en schotten voor openingen houden het water – in ieder geval tijdelijk – tegen. Je kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een waterstopper, een waterschot dat je eenvoudig tijdelijk in de deuropening plaatst.

Voorkom terugloop van rioolwater via je wasbak, douche of wc

Tijdens hevige buien stijgt de waterstand in de gemengde riolering snel. Het water zoekt een uitweg, en dat kan zomaar jouw wasbak, bad, douche of wc zijn. Je houdt dit tegen door een een terugslagklep in je aansluitleiding aan te (laten) brengen of een pomp te plaatsen die is uitgerust met een beveiliging tegen terugstroming. Een gekwalificeerde loodgieter of installateur kan je hierover informeren.

Richt je tuin regenbestendig in

Als water wegstroomt in je tuin, komt dat in ieder geval niet je huis in. Vergroen dus je tuin; een grintstrook of lijngoot kan al verschil maken. Wist je dat ook een geveltuintje wateroverlast in huis voorkomt? Een geveltuintje maak je makkelijk zelf door een rijtje tegels lans de gevel van je huis weg te halen. Staat gezellig, en het regenwater stroomt dan makkelijker in de bodem.

Voorkom water in je kelder of souterrain

Een kelder of souterrain ligt onder straatniveau. Voor regenwater en ook een teveel aan grondwater dus makkelijk om naar binnen te stromen. Zorg er daarom voor dat deuren, ramen, kozijnen en vloer waterdicht zijn. Je kunt instromend en vallend regenwater voor je souterrain of kelder opvangen en afvoeren via een gootje of tegenhouden met een extra hoge drempel.

Zorg voor jezelf en voor die ander

Houd crisis.nl en de regionale radiozender in de gaten om te horen of je moet vertrekken of beter thuis kunt blijven. Als er sprake is van een overstroming, lees dan hier wat je moet doen. Moet je evacueren? Doe dit dan op tijd. Als je thuis blijft, ga dan naar de hoogste plek in huis waarvandaan je nog weg kunt komen via een dakraam en ladder. Ken jij iemand die zichzelf minder goed kan redden? Ga na of hij of zij je hulp nodig heeft.

900

millimeter regen valt er jaarlijks in Nederland