Wat te doen bij een aanslag?

Wat te doen bij een aanslag

Je zit in de bioscoop en er komen twee mannen met geweren binnen. Dit ziet er niet goed uit. Weet jij hoe je in een gevaarlijke situatie reageert, en wat je moet doen? Door hier nu over na te denken, vergroot je jouw overlevingskans als het er ooit op aankomt.

Hoe bereid je jezelf goed voor?

Vooraf nadenken en praten over wat je zou doen bij een bedreigende situatie zoals een aanslag kan helpen een betere beslissing te nemen wanneer dit zich voordoet. Het helpt als je van jezelf weet hoe je reageert in een extreem angstige situatie. Je brein kent drie basisreacties op gevaarlijke situaties: vluchten, bevriezen of vechten. Hoe je reageert bij een aanslag is van levensbelang. Als je je bewust bent van jouw basisreactie, is de kans groter dat je goed reageert als het er echt toe doet.

Wat kun je het beste doen tijdens een aanslag?

  • Vlucht als dat kan
    In de meeste gevallen geeft vluchten je de grootste kans om een aanslag te overleven. Probeer zo snel mogelijk weg te rennen van de gevaarlijke situatie. Het helpt dan als je vooraf al hebt gekeken waar de nooduitgangen zijn. Ben je veilig, bel dan direct 112.
  • Verstop je, als je niet kunt vluchten
    Als je niet kunt vluchten, zoek dan dekking of verstop jezelf. Zet alle apparaten die geluid maken, zoals een mobiele telefoon, op stil.
  • Zoek contact met hulpdiensten zodra dit mogelijk is
    Verkeer je eenmaal in relatieve veiligheid, geef dan zoveel mogelijk informatie over locatie en de verdachten door. Als je niet (hard) kunt praten, laat dan de persoon aan de telefoon instructies geven.

70%

van de Nederlanders is bang voor een terreuraanslag