Bosbranden: hele leefgebieden in as
Koala’s met verbrande pootjes, huilende mensen in opvangkampen en de wolkenkrabbers van Sydney die met rook omhuld waren: de bosbranden die Australië teisterden aan het eind van 2019 en begin van 2020, staan bij veel mensen nog vers op het netvlies. Deze branden waren slechts een voorbeeld van de vele natuurbranden die jaarlijks over de hele wereld woeden. Welvarende landen als Australië en de Verenigde Staten worden geraakt, maar ook landen waar mensen daarnaast kampen met armoede, honger en conflicten. Zo kreeg Syrië in oktober 2020 te maken met grote bosbranden, bovenop het jarenlange conflict én de coronapandemie.
Een bosbrand kan je hele leven op de kop zetten. Als je geluk hebt en jezelf op tijd in veiligheid kunt brengen, is de kans groot dat er van je huis niets meer over is. Bovendien is de streek waar je woonde vaak voor lange tijd onbewoonbaar doordat alles is verbrand en as en giftige stoffen het water hebben vervuild. Zo neemt het vuur niet alleen huizen weg, maar de hele leefomgeving van mensen en dieren.
Hoe ontstaan die enorme bosbranden? Welke schade richten ze aan? En kunnen we in de toekomst meer bosbranden verwachten? Op deze pagina lees je alles over bosbranden.