Zwaardere stormen door klimaatverandering, maar oplossingen zijn onderweg
Harvey, Irma, Jose, Maria, Nate. De orkanen en tropische stormen buitelen deze weken over elkaar heen. Wereldwijd maken ze duizenden slachtoffers en richten voor miljarden aan schade aan. Krijgen we meer van dit soort stormen door klimaatverandering?
“Waarschijnlijk niet méér orkanen,” zegt Maarten van Aalst, hoofd van het Rode Kruis Klimaatcentrum. “Maar ze worden wel heftiger.” Als directeur van het internationale onderzoekscentrum houdt hij zich dagelijks bezig met klimaatverandering, en wat een veranderend klimaat betekent voor noodhulp.

Zwaardere stormen veroorzaken grote schade, zoals orkaan Irma deed op Sint-Maarten (Foto: Rode Kruis)
Meer regen, hardere wind, hogere golven
“Klimaatverandering vergroot de kans dat zware stormen nóg zwaarder worden. Door warmer zeewater en vochtigere lucht valt er meer regen en is de kans op hardere wind groter.” Dat merkten de inwoners van Sint-Maarten een maand geleden bij orkaan Irma toen windsnelheden opliepen tot 300 kilometer per uur.
En dan is er nog de hoogte van het zeewater. De afgelopen eeuw steeg de zeespiegel wereldwijd gemiddeld 20 centimeter.
“Dat is vooral een probleem bij een stormvloed,” zegt Van Aalst. “Bijvoorbeeld bij orkaan Harvey in Texas en Irma in de Cariben. Bij zo’n stormvloed zijn de golven al hoger door de wind. Een hogere zeespiegel zorgt er dan voor dat het water nóg verder het land in komt met nóg meer kracht.”
Terrifying weekend here in #Houston. Wish I could help more. Sharing before/after of #WhiteOakBayou from trail. A 32-ft crest surge. #harvey pic.twitter.com/eS8qu0akIG
— Sonal Patel (@Sonalcpatel) August 27, 2017
Doemverhaal
Nu denk je misschien: ‘Meer regen, hogere golven… Dit is zeker weer zo’n doemverhaal over het klimaat.’ Tot op zekere hoogte wel, ja. “Hulpverleners zien dat klimaatverandering hun werk op sommige plekken extra moeilijk maakt,” zegt Van Aalst, “maar er zijn veel dingen die we kunnen doen om dat te veranderen.”
Waarschuwingssystemen opzetten, bijvoorbeeld. “Zodat mensen op tijd weg kunnen als een overstroming of orkaan hun kant op komt.” Of huizen zó bouwen, dat ze beter tegen wind en zware regenval kunnen. “Vaak maak je met simpele bouwtechnieken al een groot verschil.”
En dan zijn er nog de grote, structurele oplossingen. Van Aalst: “Dijken bouwen, of steden zo plannen dat er niet miljoenen mensen in een overstromingsgevoelig gebied gaan wonen. We werken samen met regeringen om die veranderingen door te voeren, maar dat gaat wel langzaam.”
Condition of mulund railway station Mumbai @Kuldeep_Sharma4 #MumbaiRains #MumbaiFlooded
???? pic.twitter.com/x4PQ6gXRQy— Maxee Kapil (@KAPIL365) August 30, 2017
De overstromingen in Mumbai (India) lieten zien dat deze miljoenenstad niet is voorbereid op toenemende regenval
Voorbij traditionele noodhulp
Dijken bouwen en steden anders plannen… Dat klinkt niet echt als de traditionele noodhulp waar het Rode Kruis bekend om staat. “Klopt,” zegt Van Aalst. “Natuurlijk blijven we mensen helpen zolang ze hulp nodig hebben.”
“Maar natuurrampen worden steeds heftiger. Als we daar niet op anticiperen, is het eigenlijk dweilen met de kraan open. Dus kun je de noodhulp niet eindeloos blijven opschalen, maar moet je ook op zoek gaan naar structurele oplossingen.”
Wil je actief betrokken zijn bij het zoeken naar structurele oplossingen? Kijk eens op de website van Voorkom de ramp, het crowdfundingplatform van het Rode Kruis dat mensen in kwetsbare gebieden wil voorbereiden op natuurgeweld.