IJsselland
Word vrijwilliger Doneer

45 Vrijwilligers in actie tijdens Zwolse Halve Marathon

Geplaatst op 14 juni 2022

Afgelopen zaterdag, 11 juni 2022, was het zover! Na twee jaar zonder het gezelligste hardloopfestival van IJsselland kon de Zwolse Halve Marathon weer van start. Duizenden lopers gìngen ervoor, aangemoedigd door hordes enthousiast publiek en maar liefst 35 bands die muziek verzorgden langs de kant. Natuurlijk was het Rode Kruis er om de veiligheid te kunnen waarborgen en EHBO te verlenen waar nodig.

Posten, bikers en bussen

Gerard Marsman, coördinator hulpverlening: “Wij leveren – met dank aan vrijwilligers van diverse districten – 45 hulpverleners waarvan een deel op de 8 EHBO-posten langs de route staat en een deel rondloopt. 12 Van onze vrijwilligers hebben speciale mountainbikes, onze zogenaamde biketeams, en zijn uitgerust met een AED en verbandmateriaal. Zij zijn extra flexibel inzetbaar in de binnenstad en snel ter plaatse in het geval van calamiteiten. Ook hebben we Rode Kruis-bussen ter beschikking, waarmee bijvoorbeeld zojuist een oververmoeide loper snel naar een EHBO-post kon worden gebracht.” Van de 45 hulpverleners waren er 14 van afdeling Zwolle, de overige vrijwilligers kwamen uit 4 districten, van 14 afdelingen.

Cooling down

Ook andere lopers die hulp nodig hadden, konden terecht op een post. De ene keer voor een blarenpleister, een drukverband of een coldpack. De andere keer was er sprake van oververhitting. In ijs gedrenkte handdoeken kunnen dan wonderen doen. Sinds het nieuwe protocol zitten er daarom ook ijsblokjes in de kist met EHBO-benodigdheden. Ook al is het geen extreem warme dag, de laatste meters en loodjes wegen het zwaarst. 

Biketeam in actie

Op de kruising van de Hanekamp is een jongedame duizelig geworden. Mensen met felgekleurde hesjes staan om haar heen. Ondertussen lopen daar nog steeds plukjes hardlopers de halve marathon, ze lopen er vlak langs. Precies in de hoek van de bocht is een stoeprand, daar zit ze op, om uit te rusten. Iets verderop is een EHBO-post. Daar wordt door een vrijwilliger de portofoon uit de borstzak gehaald. Er komt een oproep of het biketeam even naar dit kruispunt kan komen. Goed nieuws: het biketeam is al onderweg. 

De lopers rennen intussen voorbij, ieder op z’n eigen tempo. Er zijn hardlopers met haast, die anderen met een behoorlijke snelheid inhalen. Maar ook rustige doorlopers die in gestaag tempo het loopcircuit afwerken. Op deze plek aan de rand van het Weezenlandenpark wordt ook water uitgedeeld. Kapotte bekers tussen de stands en een paar op straat laten zien dat er goed gebruik van gemaakt wordt. Snel wordt het vocht naar binnen geklokt om de volgende loopronde weer aan te kunnen.

Al snel arriveert het biketeam op speciale mountainbikes. Twee vrijwilligers stappen af en komen naast de jongedame zitten om verdere EHBO te verlenen. Fijn zo’n team dat zo oproepbaar is en binnen no time ter plaatse! 

Geslaagde inzet, met dank aan alle vrijwilligers

Gerard: “We kijken terug op een geslaagde inzet. De sfeer was ontspannen en gezellig. We vinden het mooi aan dit grote en belangrijke evenement voor de stad onze bijdrage te kunnen leveren, door klaar te staan om mensen te helpen. Daar zijn wij voor!”

Rode Kruis vrijwilligster legt cold pack aan bij renner
Een vrijwilligster legt een cold pack aan bij een renner
Twee vrijwilligers van het loopteam tijdens Zwolse Halve marathon
Twee vrijwilligers van het loopteam
Nieuwe manier van koelen tijdens evenementen
Nieuwe methode van koelen
Bike team Rode Kruis tijdens Zwolse Halve marathon
Het bike-team is ook aanwezig tijdens Zwolse Halve Marathon

Meest recente berichten