Joep is vrijwilliger bij het Rode Kruis en staat op het punt om zijn eerste dienst als biker te draaien. Hij is er klaar voor. Het is een volgende stap in zijn carrière als hulpverlener. “Als biker ben je sneller ter plaatse dan andere hulpverleners – dat spreekt me erg aan.”
Bikers binnen het Rode Kruis zijn mobiele hulpverleners die snel en efficiënt kunnen handelen tijdens evenementen. Waar andere hulpverleners vaak gebonden zijn aan een vaste plek, hebben bikers de mogelijkheid om zich snel door grote en drukke gebieden te verplaatsen. Ze wachten niet alleen op meldingen, maar anticiperen ook door zelf actief situaties te signaleren en hulp in te schakelen waar nodig. Ze zijn mobiel en overzien een groot gebied. Dat maakt hen een essentieel onderdeel van een hulpverleningsteam tijdens grotere evenementen.
Actief
Voor Joep is de combinatie van hulpverlening en actief bezig zijn de grootste aantrekkingskracht. “Als biker ben je constant in beweging. Je beleeft een evenement op een heel andere manier dan wanneer je op een vaste post staat. Je komt op allerlei plekken en maakt van alles mee. Dat maakt het werk heel dynamisch.” Daarnaast valt een biker op: mensen stappen eerder op je af voor hulp, wat je rol nog veelzijdiger maakt. “Je verveelt je nooit. Je krijgt zoveel verschillende situaties voor je kiezen. Dat maakt het werk spannend en afwisselend.”
Fysiek en mentaal sterk
De rol van een biker is intensief en vraagt om specifieke eigenschappen. Bikers moeten fysiek fit zijn om lange diensten op de fiets vol te houden, maar ze moeten ook mentaal sterk zijn om in uiteenlopende situaties zelfstandig te kunnen handelen. Het is cruciaal om scherp te blijven, zeker in drukke omgevingen waar je tussen mensen en objecten door moet manoeuvreren. “Je moet echt stevig in je schoenen staan,” legt Joep uit. “Er zijn momenten waarop mensen – soms onder invloed – zich willen bemoeien met de situatie. Dan moet je op een vriendelijke maar duidelijke manier grenzen stellen. Wist je dat bikers hun fietsen om het slachtoffer heen zetten? Op deze manier creëren ze ruimte en houden ze publiek op afstand.”
Hoe word je biker?
Voordat je als biker bij het Rode Kruis aan de slag kunt, moet je een aantal stappen doorlopen. Allereerst meld je je aan als vrijwilliger bij het Rode Kruis en volg je de basisopleiding Eerstehulpverlener. Daarna kun je je specialiseren richting Evenementenhulpverlener (EHV), waarbij je ook verplichte stagediensten draait. Pas wanneer je deze onderdelen hebt afgerond, kun je je aanmelden als biker. Je volgt regelmatig bike-trainingen om bij te blijven.
Word ook vrijwilliger bij het Rode Kruis!
Lijkt het jou leuk om aan de slag te gaan als hulpverlener bij een festival en bij heel veel andere evenementen in Overijssel of zelfs daarbuiten?