IJsselland
Word vrijwilliger Doneer

De derde helft: over eerste hulp bij wedstrijden van PEC Zwolle

Geplaatst op 18 april 2024

Achter de schermen van de wedstrijden van PEC Zwolle staat ook dit voetbalseizoen een team van het Rode Kruis klaar. Eric Langevoort en Marga Handstede, hulpverleners bij Rode Kruis Zwolle, vertellen over de eerstehulpverlening die het Rode Kruis biedt tijdens de thuiswedstrijden.

De hulpverlening bij PEC Zwolle is allesbehalve saai. Van kleine wondjes tot grotere incidenten, het team staat altijd paraat om te helpen. “We zijn er voor het publiek, tijdens en na de wedstrijd”, vertelt Marga. “Soms is het een pleister plakken, maar we hebben ook wel eens te maken gehad met een reanimatie.” De samenwerking met de beveiliging, politie en medical stewards is daarom erg belangrijk. “We communiceren via portofoons en werken samen om de veiligheid te waarborgen”, legt Eric uit. “In noodgevallen is een efficiënte samenwerking van belang.”

Vooral met de medical stewards is er een nauwe samenwerking. “Eén van deze stewards heeft de leiding over de EHBO, we zijn als het ware één team”, voegt Marga toe. De samenwerking met de beveiliging is vooral belangrijk wanneer er iets in het uit-vak gebeurt. De hulpverleners worden dan begeleid door de beveiliging om ervoor te zorgen dat de slachtoffers veilig behandeld kunnen worden. Er zijn in totaal twee EHBO-ruimtes beschikbaar in het stadion, waar mensen in alle rust geholpen kunnen worden. Ook draagt elke hulpverlener een tas bij zich met alle benodigde materialen om eerste hulp te kunnen verlenen.

Goed zichtbaar

Bovendien zijn de hulpverleners duidelijk herkenbaar. “We zitten tussen het publiek, zodat we goed zichtbaar zijn en mensen ons makkelijk kunnen vinden“, vertelt Marga. Na een wedstrijd wordt er vaak nog even nabesproken wat er allemaal is gebeurd. “Soms heb je niet door wat er zich aan de andere kant van het stadion afspeelde, dus door te praten met collega’s krijgen we hier een beter beeld van,” vertelt Eric. Vooral wanneer de wedstrijden goed gaan, zoals bij de overwinning van 13-0 op FC Den Bosch vorig jaar, is de euforie voelbaar. “De sfeer kan echter in een mum van tijd omslaan, dus we moeten daarom snel kunnen schakelen”, voegt Eric toe.

Ten slotte vertelt Marga dat de sfeer meestal gemoedelijk is en dat ze vaak samenwerken met een team van vaste vrijwilligers. Maar het accent ligt altijd op het helpen van mensen. “De wedstrijd is leuk om mee te maken, maar de veiligheid en het welzijn van de bezoekers staat altijd voorop.”

Word ook vrijwilliger bij het Rode Kruis!  

Lijkt het jou leuk om aan de slag te gaan als EHBO’er bij voetbalwedstrijden en bij heel veel andere evenementen in Zwolle en/of daarbuiten?

Meest recente berichten