IJsselland
Word vrijwilliger Doneer

Inzet Ready2Help bij noodopvang

Geplaatst op 21 september 2022

Annet viel op door haar enthousiaste en veelvuldige inzet als Ready2Helper op diverse crisis­noodopvang­locaties. “Ach het is niks groots wat ik doe. Gewoon contact proberen te maken, een luisterend oor bieden. Dat kan al zoveel betekenen.”

Wil je ook helpen?

ready2helpers-bij-opvang-vluchtelingen
Liesbeth-Marije en Annet

Als voormalig gastouder en medewerker op een zorgboerderij heeft ze veel mensenkennis opgebouwd. “Toen de oproepen kwamen voor hulp bij de opvang van Oekraïense vluchtelingen ben ik gaan helpen in Lemele en later ook in Dalfsen. Een beetje spelen met de kinderen, dat soort dingen. Aanspreekpunt zijn, contact maken, dat is een beetje wat je dan doet. Weet je wat het is: deze mensen klagen niet. Maar soms merk je toch dat er dingen ontbreken. Dan probeer je dat op te lossen en te regelen. Ik mag me graag tegen dat soort zaken aan bemoeien. Want ach, dan weet je bijvoorbeeld ergens iets te staan, waar zij wat aan hebben. Via een oproepje in mijn kerk zamelde ik wat speelgoed en kinderfietsjes in voor de kleintjes. Voor de groteren haalde ik een paar ballen op en onze voetbaltafel.”

ready2helpers-bij-opvang-vluchtelingen

Intussen heeft Annet ook haar gezin aangestoken met haar enthousiasme. Haar dochter was de afgelopen weken regelmatig te vinden in de Prinses Margriethaven in Zwolle en haar zoon regelde een lading boeken via zijn school.

“Waarom ik dit doe? Ik ga er gewoon heel graag naartoe. Je bouwt snel een band op. De mensen zijn zo ontzettend aardig en vriendelijk. Je ontmoet ze op een moment dat ze aan de grond zitten. Dat alles onzeker is, dat ze moeten wachten en niet weten waar ze terecht komen. Dan kom je van mens tot mens bij de essentie van het leven en kun je iemand echt helpen. Enkel door ze vriendelijk te behandelen en aandacht te hebben. Met respect en zonder oordeel. Voor mij kleine dingen, die ik vanzelfsprekend vind. Maar voor hen in hun moeilijke positie betekent het veel. Dan voel je zoveel dankbaarheid, dat raakt me elke keer weer.”

ready2helpers-bij-opvang-vluchtelingen

Als Ready2Helper kan het van tevoren soms best spannend zijn een inzet te doen, je weet niet wat je aantreft, hoe het gaat met de taal en waaraan mensen behoefte hebben. Volgens Annet valt dit allemaal reuze mee. “Met een complimentje of een grapje breek je vaak al het ijs. Weet je wat het is: alle mensen zijn universeel, ook al komen ze uit een ander werelddeel. Bij radeloosheid en verdriet hebben ze hetzelfde nodig als wij allemaal en ze houden net zoveel van hun kinderen als jij en ik. Als je dat in je achterhoofd houdt, dan weet je dat aandacht, gezien en gehoord worden voor dat moment al genoeg is.”

ready2helpers-bij-opvang-vluchtelingen

Liesbeth-Marije, Coördinator Hulpverlening district IJsselland: “Als Rode Kruis helpen wij mensen in nood, ongeacht iemands achtergrond. Dit kunnen we alleen doen met de inzet van onze vaste club van Rode Kruis-vrijwilligers en Ready2Helpers zoals Annet, die incidenteel meehelpen in noodsituaties. Zij zijn er echt voor de bewoners van de opvanglocaties en daar zijn we erg trots op. Juist dat stukje aandacht, zoals Annet vertelt, is ontzettend belangrijk.”

Wil je ook helpen?

Meest recente berichten