IJsselland
Word vrijwilliger Doneer

Oranje en rood, op een groen veld

Geplaatst op 15 mei 2023

“Mag ik met de kop naar onder?” Dat klinkt nogal bars en dwars maar valt reuze mee. Het is een circusact: twee meiden hebben het goed ingestudeerd. Om snel via een handstand met de benen over de schouders van de ander te bungelen. Ze doen dit zingend en met een klein dansje vooraf, in feloranje outfit en met een big smile.
In 2023 kan het nu weer, geen corona en koningsgezind oranje overheerst. Een man en een vrouw geven bij de ingang de toon aan van deze dag. In een prachtige geheel oranje indianentooi en met een oranje strak gesneden bob pruik.

EHBO-tent

Tussen het oranje valt een grote witte tent op. Met twee mensen in knalrode pakken. Het is het Rode Kruisteam, dat elkaar afwisselt. Ik sprak Tonnie, Eric en Jolinde – zij bemannen de EHBO-tent vandaag. Voor als er iets gebeurt op deze Koningsdag.
De witte EHBO-tent staat op het middenterrein van het Eekhoutpark in Zwolle. In wat anders een gewoon park is, vlakbij het centrum van de stad. Op de plattegrond staan ze in het midden, maar praktisch gezien vallen ze niet echt op. De tent staat bij de kleedjesverkoop. Iets verder op het veld is er wel van alles te doen – die plek was handiger geweest.
Toch vertelt Tonnie dat verschillende keren hun tent bezocht is. Bloedneuzen en pleisters, dat hoort er ook bij. Er is veel te doen: op het grote veld worden broodjes gebakken. Boven een grote ijzeren bak, Af en toe wordt er een blok hout in gegooid. Of die klimtoren van 6 meter voor jochies van 6 tot 8 jaar. Dat gaat de hele middag al goed. Nog geen deelnemers gehad die EHBO nodig hadden. De scouting begeleidt hen goed: die jochies blijven vast aan een touw. Bijzonder vind ik een met spijkers ingeslagen groot bord van 2 meter hoog. Af en toe komt er een klein gezicht boven uit. Via de spijkers glijdt een soort schijf naar beneden in een bakje, als dat lukt. Glunderende gezichten boven dit grote bord, de kinderen staand op een lange trap.

Jolinde en Eric in de Rode Kruis-tent in Park Eekhout tijdens Oranjepret op Koningsdag

Een ambulance: 112 is er ook nog

Iemand in een blauw vest van de organisatie “Oranjepret” komt naar ons toe. Of we iets weten van de ambulance op het terrein. Nee, we gaan er wel even op af. Eric en Jolinde gaan even kijken wat er aan de hand is. Het is niets ernstigs. En de mensen hebben zelf 112 gebeld. Bij de EHBO-post bespeur ik een motto dat mij wel aanspreekt. “Als er maar hulp komt”. Het maakt verder niet uit wie of welke organisatie dat is. Jolinde heeft het vooral druk om kinderen te vertellen waar de toiletten zijn. Is ook een noodzaak. Vandaag vinden ze de EHBO-post de beste plek om dat even te vragen.

Grijpen als je kunt

Het is bijna het eind van de middag, opruimen maar. Langs de witte tent kijkt Jolinde toe. De bolderkar, bakfietsen en fietsaanhangers komen er weer aan! De meestal jonge verkopers helpen weer bij het inladen. Bij de vraag of er wat verkocht is? Jazeker! Een kind laat het duitenzakje zien, redelijk vol. Maar voor mijn gevoel gaan toch weer vrij volle karren van het terrein af. Tussen de nog aanwezige verhalenvertellers, muziekspelers en Rode Kruisers door.
De violisten wachten nog op een gift vanuit het publiek, de hoed ligt klaar. En dan is er nog die machine waaruit stokken naar beneden vallen. Ziet er ingenieus uit. De kunst is om er nèt eentje te kunnen grijpen als-ie valt. Daar staat nog wel een hele rij. Tussen alle oranje sjaals, jurken, overhemden en vlaggetjes door. Hey, de vierde is raak, die heeft ze kunnen pakken. Een juichende familie, mooi moment om ‘t terrein weer te verlaten.

Niet alleen voor een jong publiek – de avond is er ook nog

Jolinde en Eric zetten nog even door. Het uitgaanspubliek in het centrum op Koningsdag is hun volgende actie. Wel weer een heel ander publiek, meer toe aan een drankje en dansje bij de muziekpodia. Maar ook dan laat je als EHBO’er weten dat je er bent voor de bezoekers.

Ook in Stadshagen was het Rode Kruis te vinden: Marga en Klara waren aanwezig om toezicht te houden op het springkussen. Heel druk hebben ze het niet gehad, ondanks de vele mensen die op de kleedjesmarkt waren afgekomen. “We hebben vooral geholpen bij kinderen die (hun ouders) kwijt waren. En we hebben één pleister geplakt”, vertelden ze.

Meest recente berichten