IJsselland
Word vrijwilliger Doneer

Op de finish al gelijk even een high five

Geplaatst op 30 juni 2022

Hard hollen in Westenholte voor een goed doel

Twee mensen kwamen tegelijk over de streep in de Westenholterun, op 24 juni 2022. Dat gebeurt natuurlijk wel vaker. Het bijzondere deze keer was dat de een de laatste deelnemer van de hardloopwedstrijd was en de ander een biker. Dat is een EHBO-medewerker op de fiets; zo’n speciale witte met hulpmiddelen op de bagagedrager. Ze zijn herkenbaar: deze hulpverleners hebben kleding aan waardoor de hardlopers weten dat ze Rode Kruisers zijn. Mochten ze een blessure hebben dan weten ze wie hen kan helpen.

Die laatste wedstrijdloper van de 10 kilometer en deze EHBO-fietser stopten allebei precies op hetzelfde moment, net over de eindstreep. En beloonden elkaar met een duidelijk high five, voor iedereen te zien. De een omdat de wedstrijd er op zit en hij deze toch vrij snel gelopen heeft. De ander omdat het allemaal goed is gegaan en weinig tot geen mensen letsel hadden gekregen onderweg. Deze biker heet Arjan en heeft vooral achter de troepen aangefietst. Hulp bieden aan de lopers die onderweg een verwonding opgelopen hebben, dat is wat het Rode Kruis doet. Ook natuurlijk als voorwaarde voor de veiligheid van deze atleten. 

Het is een wedstrijd voor een goed doel, vooral runners uit de wijk komen er op af maar ook een groep mensen van buitenaf. Het goede doel is onder andere inloophuis De Bres, voor mensen die de zorg eigenlijk mijden, maar toch wel deze hulp nodig hebben. Een rustige plek in de hectiek van hun bestaan voor contact, doorverwijzing of eigen kracht kunnen inzetten. De renners betaalden een bepaald bedrag bij deelname, als steun voor deze groep.

Rustig verlopen

Ik hoorde nummers omroepen, bij de finish werd iedere deelnemer duidelijk, door de speaker, bij naam genoemd. Ik hoorde het getal 400 maar dit aantal heb ik er zelf niet gezien, misschien dat de wedstrijden de Kidsrun of 4 Engelse Mijlen eerder meer deelnemers had? Of het waren nummers van de hardloopvereniging uit de wijk: de Warmlopers uit Westenholte. De route ging ruim om de hele wijk heen, een mooie groene route, om een buitenwijk van Zwolle heen met als startpunt het sportpark aan de Stins.
 
Femke, een jonge vrouw, pas net EHBO’er voor evenementen, stond ook bij de finish, samen met Rick, inzetleider/coördinator Rode Kruis van die dag. Ze zei dat ze blij was dat het zo rustig bleef met blessures of blaren. Hoe minder je te doen hebt, des te beter het is, zei ze. Dat lijkt mij een prima uitgangspunt. In totaal waren er zo’n vier Rode Kruis medewerkers. En lieten zien dat ook elke deelnemer zijn respect verdient. Ook zij klapten bij elke deelnemer die over de finish kwam. Het waren ervaren lopers, dat merkte je wel. Aanwezigheid van EHBO is vereist, maar gelukkig hebben ze deze keer niet zo veel te doen gehad.

Eerder op die dag was er qua weer nog code geel gemeld, voor onweer en temperatuur. Het was rond de 25 graden gebleven; dan is het goed te doen en het kon dan ook gewoon allemaal doorgaan. De onweersbuien vielen waarschijnlijk ergens anders. Hier bleef het gewoon droog, wel een kwartier even vrij dreigende wolken. Extra koeling was nu niet nodig, iedereen was goed voorbereid. De getrainde renners hadden ook drinken, gelijk na de finish, bij de hand en maakten niet echt een afgematte indruk. Hard hollen in Westenholte met fitte renners zorgde ervoor dat de Rode Kruisers ook aan de kant konden blijven staan. En samen met de mensen aan de finish hen het applaus konden geven wat ze verdienden. En heeft een inloophuis voor mensen die eigenlijk zorg nodig hebben weer extra inkomsten. Bij elkaar gebracht door deze vereniging De Warmlopers, in een wijk ten westen van Zwolle.   

Tekst: Liesbeth van Aalst, communicatiemedewerker Rode Kruis Zwolle
Foto’s: Gerard van der Sluijs, fotograaf voor district IJsselland

Het startpunt van de Westenholterun
Hulpverlener Femke behandelt schaafwonden bij een jonge hardloopster
Het Rode Kruis bike team is ook aanwezig
Bikers Arjan en Eric fietsen achter de renners aan om alles in de gaten te houden
De hardlopers passeren Femke en Rick
Applaus voor de renners

Meest recente berichten