IJsselland
Word vrijwilliger Doneer

Opbrengst bevrijdings­vlaggen naar Rode Kruis Deventer

Geplaatst op 26 maart 2021

Het Rode Kruis Deventer krijgt een deel van de opbrengst van speciale Deventer bevrijdingsvlaggen. Die worden gemaakt door het Apeldoornse bedrijf Veluwse Vlaggen Industrie. Met de opbrengst wil de hulporganisatie poppen kopen om reanimatie te oefenen.

“Het is de tweede keer dat het bedrijf een bevrijdingsvlag maakt en de opbrengst aan het Rode Kruis schenkt”, zegt Brian Lutgendorff van de Veluwse Vlaggen Industrie. “Vorig jaar hebben we het Rode Kruis Apeldoorn met 7.500 euro blij kunnen maken.”

Lutgendorff vindt het belangrijk dat de bevrijding na 76 jaar nog wordt gevierd. “Vrijheid is niet vanzelfsprekend”, zegt hij. Nu door de coronacrisis geen bevrijdingsfeesten kunnen worden gehouden, hoopt hij dat zijn vlag toch bijdraagt aan vieringen.

Herinnering aan Canadezen

De vlag moet de herinnering levend houden dat de Canadezen Deventer hebben bevrijd. Daarom staat op de rood-wit-blauwe vlag, naast het wapen van Deventer, ook het rode esdoornblad: het wapen van Canada.

Voorzitter Paulien Huizenga van het Rode Kruis Deventer is erg blij met de actie. “Wij gaan het geld gebruiken voor nieuwe poppen om reanimatie op kinderen mee te oefenen. Het is erg belangrijk dat dat goed getraind wordt. Reanimatie aan kinderen is heel anders dan aan volwassenen.”

Het Rode Kruis Deventer wil dan ook snel weer cursussen EHAK (Eerste Hulp aan Kinderen) inplannen. “Zodra het kan, updaten we de cursusagenda weer.”

Afhalen op het Pothoofd

De vlaggen kosten, afhankelijk van de grootte, tussen de 13 en 75 euro. Ze zijn online te bestellen en worden afgeleverd tijdens drive-ins op het Pothoofd.

Lutgendorf heeft er tweehonderd gemaakt. “Maar bijdrukken kan altijd.”

Meest recente berichten