IJsselland
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis Deventer verkoopt gebouw Gooszenstraat

Geplaatst op 29 oktober 2020

Rode Kruis Deventer heeft na 55 jaar het gebouw aan de H.G. Gooszenstraat in Deventer verkocht. De activiteiten van het Rode Kruis zijn veranderd en daarom is het pand te groot geworden. De huidige huurders blijven van het gebouw gebruik maken. Rode Kruis Deventer is nu op zoek naar een nieuwe locatie voor voorlichting, boekenverkoop, noodhulp en evenementenhulp en EHBO-cursussen.

“Het Rode Kruis Nederland richt zich laatste jaren op noodhulp, evenementen-hulpverlening, EHBO en voorlichting”, zegt bestuurder Paulien Huizenga van de afdeling Deventer. “De sociale activiteiten zoals de handwerkclub, koffie-ochtenden, sociaal vervoer en vakanties zijn afgebouwd.” Het Rode Kruis Deventer heeft nu een ander soort ruimte nodig. “We hebben behoefte aan een flexibele locatie en willen de rol van eigenaar en huismeester loslaten.”

  • Vrijwilligers van Rode Kruis Logistiek hielpen ons.
  • De spullen worden tijdelijk opgeslagen.
  • Zodra we een nieuwe locatie hebben, keren de spullen terug naar Deventer.

Huurders blijven in het gebouw

In het voorjaar van 2020 is gestart met de verkoop van het gebouw uit 1965. “We wilden daarbij rekening houden met de belangen van de huidige huurders en de omgeving. Dat is gelukt”, aldus Huizenga. “Er is een koper gevonden die per 28 oktober 2020 eigenaar wordt van het gebouw en bij wie de huurders SKON Kinderopvang, Humanitas en Stichting Carinova Thuiszorg welkom blijven.”

Afgelopen dagen is er veel werk verzet om alle spullen van het Rode Kruis Deventer te verhuizen. De goederen zijn tijdelijk opgeslagen op meerdere locaties totdat een nieuw onderkomen is gevonden. Het Rode Kruis Deventer is blij dat ze voor de EHBO-cursussen tijdelijk onderdak heeft gekregen bij Scouting Dr. Ariëns-Buette groep.

Boekenmarkt blijft, maar opgeschort wegens corona

De wekelijkse boekenmarkt zal vanwege de verkoop niet langer plaatsvinden in het pand aan de Gooszenstraat. De boekenmarkt is overigens vanwege corona tijdelijk opgeschort. Zodra het weer mogelijk is, wordt de boekenmarkt tot het einde van 2020 iedere zaterdag van 10 tot 15 uur gehouden in de naastgelegen Geertruidentuin. Het is niet meer mogelijk boeken af te geven in het gebouw aan de Gooszenstraat. Wel kunnen boeken vooralsnog worden achtergelaten in de rolcontainer in de Geertruidentuin (Fesevurstraat 7).

Actie ‘Pot voor een ton’

Het gebouw in Deventer stamt uit 1965. Het was een cadeau van de bevolking van Deventer en omliggende gemeenten. In 1963 werd 127.000 gulden opgehaald tijdens de actie ‘Pot voor een ton’. De Rode Kruis-afdelingen hadden destijds een nieuw gebouw nodig voor onder meer bloeddonaties en de trombosedienst. De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan het Rode Kruis Deventer en biedt de mogelijkheid om de huidige activiteiten te versterken.

Tekst en verhuisfoto’s: Marko Faas

Meest recente berichten