IJsselland
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis IJsselland helpt bij Noodopvang Vluchtelingen

Geplaatst op 12 augustus 2022

Vrijwilligster Karin draaide een aantal diensten mee in Lemele en Heeten op de noodopvang voor vluchtelingen. “Ik geef graag een deel van mijn tijd omdat ik het gevoel heb zinvol bezig te zijn voor deze mensen, dat is mijn drive”.

Wil je ook helpen op de noodopvang? Je inzet is hard nodig en wordt zeer gewaardeerd. Meld je nu aan als Ready2Helper (flexibel inzetbaar) of als nieuwe vrijwilliger:

Luisterend oor

Met een mondkapje op liep Karin afgelopen januari de Rode Kruiswinkel in Deventer binnen, op zoek naar vrijwilligerswerk waarin ze iets voor anderen kon betekenen. Als voormalig fysiotherapeute houdt Karin van bezig zijn, omgaan met mensen, zorg verlenen en een luisterend oor bieden. Toen er op de noodopvang voor vluchtelingen in Lemele hulp werd gevraagd, meldde ze zich meteen aan. “Best heftig. Het conflict was net aan de gang, mensen zaten murw geslagen, down en verdrietig aan de tafeltjes in de crisisopvanglocatie. Dan probeer je er te zijn voor ze. Als mensen zien dat je van het Rode Kruis bent, komt het vertrouwen makkelijker, heb ik gemerkt. Mensen willen graag hun verhaal kwijt en zijn dankbaar dat je de tijd voor ze neemt. Oprechte aandacht en alleen maar luisteren kan dan heel veel betekenen”.

Morgen weer?

Karin hoorde de meest vreselijke verhalen en zag veel verdriet en wanhoop. “Vrouwen met twee of drie kleintjes bij zich, vader aan het front en zij hier in totale onwetendheid over zijn lot en of ze elkaar nog terug zouden zien. Een opa en oma met twee pubers: hun kleinzonen. Ouders van de jongens hadden gezegd: ‘Gá! Breng hen in veiligheid.’ Of er nog een hereniging komt met de ouders, of ouders het gaan overleven of de kans krijgen ook te vluchten? Niemand weet het. Heel emotioneel – ook bij mij kwam het soms hard binnen maar ik kon wel professioneel blijven. Thuis kon ik het gelukkig goed kwijt bij mijn man. Ik kan meeleven, maar ik kan nooit weten hoe het is om in hun schoenen te staan. Ik kan er alleen zíjn. Dat dat van waarde is, blijkt wel uit dat er aan het einde van mijn dienst hoopvol werd gevraagd: ben je er morgen weer?”

Perspectief brengt positiviteit

Op dit moment – augustus 2022 – biedt het Rode Kruis ondersteuning aan bij de noodopvang in Heeten. Hier verblijven vluchtelingen die al wat langer in Nederland zijn; het vluchtverhaal is minder vers. Karin: “Ik ben in Heeten vooral praktisch bezig; ontbijt en lunch coördineren, bedden verschonen, soppen, dweilen en opruimen. Mee naar de huisarts, aanspreekpunt zijn voor van alles en nog wat, een spelletje met de kinderen”. Vooral perspectief en ontspanning brengen de broodnodige positiviteit. “Een paar meisjes wilden graag Rummikub leren. We hebben het ze uitgelegd en nu spelen ze het zelf. Na Nederlandse les kwamen wat mensen bij me om te laten zien wat ze hadden geleerd. Ze wilden mijn leeftijd weten en ik moest het opschrijven. Vervolgens kwamen ze zelf met briefjes waarop dingen stonden als: “ik ben getrouwd… dit is hoe oud ik ben… ik heb drie kinderen…” Mooi om zo met hen samen bezig te zijn met even wat anders dan zorgen en verdriet, maar met de toekomst”.

Samen met Ready2Help

Toen Karin een dienst draaide samen met Ready2Helper Ineke, klikte het meteen. “De samenwerking zat direct goed, we hebben na afloop samen de agenda’s getrokken en bekeken wanneer we weer met elkaar een dienst kunnen draaien. Handig toch?”

Meest recente berichten