IJsselland
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis opent binnenkort winkel in binnenstad Deventer

Geplaatst op 12 oktober 2021

In Deventer opent binnenkort een bijzondere winkel van het Rode Kruis. Daar komen vier functies samen: hulpverlening, voorlichting, ontmoeten en verkoop. Vrijwilligers verkopen onder meer boeken en EHBO-artikelen. Ook geven ze informatie over cursussen en over vrijwilligerswerk. Een deel van de winkel wordt een flexibele werkplek voor Rode Kruisers. Wanneer de winkel aan het Waltorenpad 3 officieel wordt geopend, is nog niet bekend.

In het kleine winkelpand, tussen de Walstraat en het Boreelplein, wordt nog hard gewerkt door vrijwilligers van het Rode Kruis Deventer en specialisten van de Klusbakfiets Deventer. De wanden zijn inmiddels glad, elektriciteit is aangelegd, de vloer ligt er in en de kasten van de boekenclub van het Rode Kruis zijn gevuld met tweedehands boeken. Het vrijwilligersteam wordt opgeleid en het assortiment druppelt binnen

Rode Kruis wil zichtbaar zijn

“Door de winkel worden we zichtbaarder en beter bereikbaar voor de samenleving”, zegt bestuurslid Paulien Huizenga. Eind vorig jaar heeft het Rode Kruis haar pand naast het oude Geertruidenziekenhuis verkocht. “Dat was veel te groot voor het Rode Kruis geworden”, zegt ze. “We hebben nu gekozen voor meerdere plekken in de stad. Daardoor zijn we flexibel en spelen we beter in op de taken van het Rode Kruis.”

Na de verhuizing is het Rode Kruis een samenwerking aangegaan met zorgcentrum Humanitas in de wijk Keizerslanden. “Daar trainen we onze vrijwilligers, geven we EHBO-cursussen, slaan we onze materialen op en organiseren we openbare lezingen“, zegt Huizenga. “We zijn erg blij met de samenwerking, maar we zijn daar minder zichtbaar. Daarom wilden we ook een plek waar mensen spontaan naar binnen kunnen lopen om informatie over het Rode Kruis te krijgen”, zegt Huizenga. “Die hebben we gevonden aan het Waltorenpad 3 in de binnenstad.”

Gemengd assortiment met nuttige artikelen

De winkel is ook voor verkoop van artikelen. ”Het Rode Kruis Deventer heeft al veertig jaar een zeer actieve boekenclub. De winkel betekent, naast de unieke boekenkelder in de Golstraat, een extra verkooppunt voor deze fondsenwerving.” In de winkel komen niet alleen boeken te liggen. “We gaan ook artikelen verkopen die passen bij de missie van het Rode Kruis. Denk aan EHBO-artikelen en spullen om je goed voor te bereiden op incidenten en rampen.”

De winkel is niet direct bedoeld voor mensen die zorg nodig hebben. “We houden daar natuurlijk wel rekening mee”, zegt Huizenga. “Er staat toch een rood kruis op de gevel. We streven ernaar dat tijdens openingstijden altijd een EHBO’er aanwezig is. En we zoeken samenwerking met andere Deventer organisaties die specifieke hulp kunnen bieden.”

Flexplek voor Rode Kruisers

Ook buiten openingstijden zullen mensen in het pand zijn. “De winkel krijgt een flexibele indeling. Door met verrijdbare kasten te werken, transformeren we de ruimte van een verkooppunt, naar een hulppost tijdens evenementen of een naar een werk- en vergaderplek.”

Wanneer de winkel wordt geopend, is nog niet bekend. “We willen eerst alles op orde hebben, de winkel vullen en de vrijwilligers trainen. Daarna volgt de officiële opening.”

Meest recente berichten