IJsselland
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruisers assisteren GGD bij vaccinaties in Zwolle

Geplaatst op 15 januari 2021

Het Rode Kruis IJsselland assisteert GGD IJsselland de komende weken bij de vaccinatiecampagne tegen COVID-19. Sinds vrijdagochtend 15 januari 2021 helpen dagelijks twee ervaren EHBO’ers met het observeren van gevaccineerden op de GGD-locatie in de IJsselhallen in Zwolle.

Foto’s: Menno Bausch

In zeer zeldzame gevallen kan het vaccin een allergische reactie opleveren. Daarom worden alle mensen die een prik krijgen, gevraagd 15 minuten te wachten. De Rode Kruisers houden de gevaccineerden in de gaten. Op de locatie is ook altijd een arts aanwezig.

Rode Kruiser Kiki draaide de eerste dienst in de IJsselhallen. “Iedereen zit na de vaccinatie een kwartier in een glazen hokje. Wij lopen rond en houden iedereen in de gaten. Gelukkig komen bijwerkingen heel erg zelden voor. Wij hadden vanmorgen dan ook niemand die veel last had van de prik.”

Naomi Nolte van het Rode Kruis was bij de start van de vaccinatiecampagne in Zwolle

Startsein vaccinatiecampagne zorgmedewerkers

Manager Margreet Algera van GGD IJsselland gaf samen met Carinova-bestuurder Jan Griepink het startsein voor de coronavaccinatie. Gerlinde, verpleegkundige van Carinova, was als eerste aan de beurt. “Ik voel het als een morele plicht naar de bewoners toe en naar m’n collega’s. Maar ook naar de samenleving.”

In de IJsselhallen worden in eerste instantie alleen zorgmedewerkers gevaccineerd. De komende tijd krijgen duizenden medewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen, gehandicaptenzorg en wijkverpleging hier hun coronavaccinatie.

In de tien priklijnen in de IJsselhallen worden 300 vaccinates per dag gegeven. Het vaccineren gaat zeven dagen per week door en soms ook in de avonduren. Iedereen die wordt gevaccineerd krijgt een bewijs mee. Zorgmedewerkers die in aanmerking komen, horen dat via hun werkgever.

Rode Kruis IJsselland is een van de vele districten die helpen bij de vaccinatie­campagne. Ook in onder meer Twente gaan Rode Kruisers aan de slag voor de GGD.

Meest recente berichten