IJsselland
Word vrijwilliger Doneer

Scheidrechters­fluitjes en een EHBO-post

Geplaatst op 05 september 2022

Elk jaar in juli, zo ook in 2022, worden voetballende kinderen aangetrokken door de open dag bij PEC Zwolle, hun voetbalclub. De EHBO van het Rode Kruis is er zoals elk jaar ook weer bij. Op de shirts van de vele kinderen staan de namen van sponsoren Molecaten en Wehkamp. Toch is de open dag gewoon in Zwolle, bij het stadion dat je ziet als je langs de Ceintuurbaan of Boerendanserdijk rijdt. Het felblauwe shirt met een beetje wit, maar dan in de miniversie voor kinderen, was overal te zien.

Veiligheid waarborgen

Het rood voor een hulppost voor noodgevallen vind je midden tussen alle andere stands en kinderactiviteiten in. In een kleine tent, met een kist vol spullen om eventueel te gebruiken, wachten vijf Rode Kruisers af of er bij de activiteiten ook hulp nodig is. Gelukkig niet; tot nu toe zijn er allemaal kleine akkefietjes geweest. De locatie van de tent ging qua geluid eigenlijk nèt; ze zaten vlakbij de muziektent en om hen heen de kinderen die hun nieuwe scheidsrechtersfluitje aan het uitproberen waren. Met een wat luidere stem ging het praten prima en was het toch goed te doen.

Natuurlijk hoort bij sport en sportactiviteiten de EHBO aanwezig te zijn, dat is gewoon een voorwaarde voor gezond en veilig terrein. Want de wat kleine pannakooi werd druk bezocht, ook al zaten kinderen op de omheining (van plastic) en schopten de bal soms hard weer terug. Een kleine groep kinderen voelde zich veilig genoeg om hier de bal elkaar stevig aan te spelen en ze kregen die ook weer terug.

Aandacht

Ook bij de glijbaan en het springkussen: de EHBO-post was er dichtbij. Rode Kruiser Klara zei dat de mensen kwamen voor kleine dingen: zonnebrand, een suikersnoepje (dextrose), een keer een extra koude lap en een pleister, dat was het dan wel. Wel kwamen mensen heel soms langs om iets te vertellen over hun gezondheid. ‘Is er ook een verpleegkundige in de zaal?’, dat gevoel. Meer voor emotionele steun, als uitlaatklep. “Prima, dan weten ze je ook te vinden als er wat anders aan de hand is”, zei Klara, “daar gaat het om.”

De fotograaf was ook al geweest, goed om alle Rode Kruisers zelf ook te laten zien dat ze aanwezig waren. Voor de meeste activiteiten, ook hier, geldt hoe minder zij te doen hebben des te beter het is. Er waren genoeg EHBO-ers voor eventuele calamiteiten, dat hoort gewoon bij deze tijdsgeest. Ook hier tussen die kinderen, vol trots met een handtekening van hun voetbalster. Of die bekende spelersbus even van binnen bekijken en in die drukte de tent van het Rode Kruis gewoon voorbij lopen.

De EHBO-post staat bij de ingang van het stadion
De open dag van PEC Zwolle werd goed bezocht door jong en oud
Tijd voor een rondje over het terrein
Goed smeren is belangrijk
Verslik je je in een broodje worst, dan weet je waar je naar toe moet

Meest recente berichten