IJsselland
Word vrijwilliger Doneer

Sociale Hulp in Deventer

Geplaatst op 26 september 2023

Wie in Nederland direct hulp nodig heeft, kan rekenen op het Rode Kruis. Vrijwilligers staan dag en nacht paraat om slachtoffers te evacueren, medisch te ondersteunen en kwetsbare mensen beter voor te bereiden op noodsituaties.

Van oudsher organiseerde het Rode Kruis ook sociale activiteiten, zoals een soos in een Rode Kruisgebouw, een boottocht, andere uitstapjes, of huisbezoeken. Activiteiten die niet onder noodhulp of de voorbereiding daarop vallen, maar waarbij het wel gaat om mooie activiteiten die waardevol zijn voor kwetsbare mensen.
Sinds 1 januari 2020 organiseert het Rode Kruis deze sociale activiteiten niet meer, omdat hulp bij noodsituaties nu de unieke opdracht is. De beslissing om sociale hulp af te stoten raakte veel mensen: natuurlijk de deelnemers die elke week samenkwamen, maar ook de vele vrijwilligers die zich met hart en ziel ingezet hebben om deze activiteiten aan te bieden.

In Deventer hebben leden van het toenmalige afdelingsbestuur gezocht naar een andere oplossing. Zij zijn erin geslaagd de sociale activiteiten onder een andere vlag voort te zetten, namelijk als stichting ‘Deventer Bijzonder’. Een organisatie die zich met name sterk maakt om (de toenemende aantallen) ouderen die in isolement leven weer eens een mooie dag te laten beleven.
Zo organiseert en betaalt de stichting sinds 2020 een speciale en exclusieve avond voor ouderen tijdens het zo succesvolle ‘Deventer op Stelten’-spektakel. In juli 2023 vond die avond plaats in de Deventer Schouwburg. ‘Deventer Bijzonder’ bracht 450 Deventer ouderen naar de speciale voorstelling Ovvio van het Spaanse gezelschap Kolektiv Lapso Cirk.

Schouwburg
Foto: Gert de Vries

Ook het jaarlijkse Rode Kruis-golftoernooi (een sponsor-actie voor de sociale hulp) is gewoon doorgegaan, maar nu onder de vlag van ‘Deventer Bijzonder’.

Meest recente berichten