IJsselland
Word vrijwilliger Doneer

Speurtocht als trainingsavond

Geplaatst op 21 juni 2024

Rode Kruis-hulpverleners volgen regelmatig trainingen om hun kennis en vaardigheden up-to-date te houden. Dat doen ze op de Rode Kruislocatie. Maar wat doe je als je een trainingsavond gepland hebt maar er geen trainingsruimte beschikbaar is?

Rode Kruis Vechtdal bedacht een originele oplossing. De instructeur en de educatiecoördinator zetten een speurtocht uit in het centrum van Hardenberg. De hulpverleners werden in teams ingedeeld en gingen op pad. Op verschillende punten op de route moesten de teams vragen beantwoorden. Vragen die pasten bij de plek op de route.

Vragen

Zo kwamen de teams bij een kruispunt waar ze de vraag kregen wat te doen als er een ongeluk gebeurde. Regel 1 stond er alvast: let op gevaar. De vraag die de deelnemers kregen was: wat zijn de vervolgacties als je hulp gaat verlenen? Bij een school kregen de deelnemers de vraag: als er een kind bij je komt met een kraaltje in zijn neus, wat doe je dan? En bij de tandarts: je bent getuige van een ruzie en er zijn rake klappen uitgedeeld. Eén van de personen mist een tand, die ligt op de grond. Wat doe je? Bij de kerk een mooie opdracht: je struikelt over het trapje en verstuikt je pols. Leg een verband aan, maak er een originele foto van en stuur deze door naar de instructeur.

Punten

Na het voltooien van de speurtocht lag er nog een vragenlijst klaar voor de deelnemers, én een rol verband om aan te leggen. De instructeur controleerde de antwoorden op de vragen, de aangelegde verbanden en hij beoordeelde de foto’s. Aan alle onderdelen werden punten toegekend, ook aan de snelheid waarmee de deelnemers de tocht aflegden en de opdrachten uitvoerden. Als beloning werden er prijzen verdeeld.

Dit was niet alleen een trainingsavond waarbij de hulpverleners leerdoelen behaalden, maar ook een goede oefening in samenwerking.

Meld je aan als vrijwilliger

Wil jij EHBO verlenen op evenementen en in noodsituaties?

Ben je meer iemand die het leuk vindt om mensen te werven en te begeleiden? Dan past de functie van Coördinator Vrijwilligersmanagement misschien bij jou!

Meest recente berichten