IJsselland
Word vrijwilliger Doneer

Stevige meppen tussen de smokings en avondjurken

Geplaatst op 18 april 2023

Geen stevige types met tattoos vandaag, maar galakleding. Het wordt een bijzondere avond op Hogeschool Windesheim. Het is 24 maart 2023, 19.30 uur, het gaat weer beginnen …

In een ring met touwen gaat het gebeuren; de bordjes gaan omhoog. De ronde-missen, in sportieve outfits, houden nu het bord nummer 1 omhoog. Een opzwepende beat slaat je op dat moment al bijna de zaal uit. Terwijl de wedstrijd nog moet beginnen.

Aan de zijkant valt tussen de uitgaanskledij een andere outfit op. Een gewone witte polo met een rood kruis en een rode fleece met een wit kruis. Iemand vraagt of de Rode Kruisers nog even wat willen drinken – het is iemand in smoking. De scheidsrechter komt nog even naar Marga en Hendrik toe. Hij geeft door dat de wedstrijd zo kan beginnen.

Hendrik en Marga

Op de tribune springen de studenten op, brullen de namen van deelnemers

Het publiek is meer gekleed op gala dan voor een wedstrijd, wel met sneakers onder lange jurk. Het is tenslotte een kickboksgala, wat toch bijzonder is voor een hogeschool waar een sportevenement heel gewoon is. Een school met jonge mensen, sportieve studenten. Sportleraar worden is hun doel, de CALO dus. Er worden getallen via de microfoon omgeroepen. Eerst 1.85, dan 95. De naam wordt met een microfoon met uithaal de zaal in geslingerd. Lengte en kilo’s worden elke keer uitgebreid doorgegeven. Meestal bijna gelijk bij beide deelnemers.

Maar die ene keer dat er echt verschil is in gewicht? Deze ronde duurt niet zo lang … Er vallen rake klappen. Die gaan al snel van midden op het podium naar de rand met de touwen. Dan is het snel afgelopen. Hendrik loopt iets naar voren; is dit het moment om in actie te komen? Als respect voor het spel gaat iedereen op de tribune weer snel zitten. Het geluid verstomt gelijk. De scheids loopt meteen naar de bokser toe om te checken of alles okay is. Nee, er is geen blessure, hij staat gewoon vanuit de touwen weer op. Marga en Hendrik kijken elkaar even aan, het moment om eventueel in actie te komen is voorbij.

Marga en Hendrik houden toezicht

Nu gaan de handen omhoog

De scheidsrechter loopt naar de winnaar toe en de handen gaan de hoogte in; applaus volgt. Het is blijkbaar meer een evenement, met avondkledij erbij en met een kaartjesverkoop. Je denkt dan niet gelijk aan een krachtsport, kickboksen in dit geval. Er zijn 350 kaartjes verkocht. Bij de ronde-missen staan 4 borden. Op deze avond wordt die 4de ronde niet gehaald. Dan is een van de boksers al uitgeschakeld en is de winnaar bekend van deze tweekamp. Het publiek is al gaan staan. Kelly en Maaike zijn de namen die je terughoort in de yell van deze jonge mensen.

Het kickboksen gaat weer beginnen, maar vanavond geen breedgebouwde stevige types met tattoos. Om alle vooroordelen maar even te bevestigen. Juist smalle, slanke types hier vandaag. Een blauwe helm met vlecht die er onderuit bungelt, een gebitje gaat in en ze stapt de boksring in om rake klappen uit te delen.

Tekst: Liesbeth van Aalst
Foto’s: Erica Turmel-Donker

Meest recente berichten