IJsselland
Word vrijwilliger Doneer

Succesvolle 2e editie Rode Kruis Rijtour IJsselland

Geplaatst op 08 juni 2022

LAAG ZUTHEM –  In het hart van Overijssel vond vandaag de tweede editie plaats van de Rode Kruis Rijtour IJsselland. 48 Bijzondere voertuigen streden om de winst in verschillende klassen. Na afloop maakte Jan Spil, initiator van de rally en bestuurder van Rode Kruis IJsselland, de opbrengst van 18.850 euro bekend. Deze komt ten goede aan een noodverzorgingsunit, EHBO-cursussen en het hulpprogramma Goed Voorbereid.

Het Rode Kruis komt meteen in actie bij rampen – van natuurgeweld tot gewapende conflicten. Het doel: zoveel mogelijk levens redden. “Voor ons werk is veel geld nodig; daarmee kunnen we snel en goed (nood)hulp verlenen aan de meest kwetsbare mensen in binnen- en buitenland.” aldus Spil.

Noodhulp

Met de opbrengst van de rijtour wordt een noodverzorgingsunit gefinancierd. Deze is inzetbaar in heel Nederland en biedt de mogelijkheid om mensen te voorzien van warm eten en drinken tijdens een calamiteit of evenement. Ook is de unit te gebruiken voor winterhulpverlening aan dak- en thuislozen en aan ongedocumenteerde migranten.

Daarnaast gaat een deel naar het toegankelijk maken van EHBO-cursussen voor minima en naar het programma Goed Voorbereid. Binnen dit programma krijgen kwetsbare mensen vaardigheden aangeleerd waarmee ze zich voorbereiden op een noodsituatie. Denk aan uitbreiding van hun netwerk. Spil: “Tijdens de coronacrisis werd nog eens extra duidelijk hoe belangrijk dit is. Vandaar dat we er alles aan doen een hoog bedrag op te halen voor het Rode Kruis.”

Glimmende motorkappen

Vroeg in de ochtend van 8 juni 2022 worden de laatste voorbereidingen getroffen op de (midden in de prachtige natuur gelegen) Havezate Den Alerdinck: start en finish van de rijtour. Spil is resoluut: “We regelen alles tot in de puntjes voor onze deelnemers. Zij steunen het Rode Kruis, dan willen wij hen op onze beurt een mooie dag bezorgen.”

Rijtour IJsselland

Eén voor één arriveren de deelnemers. Een bonte stoet rijdt het terrein op. Sponsor Kuiper Verzekeringen rijdt mee met een Aston Martin DB Cabrio. En er is meer. Porsches, Morgans, Lagonda’s, een Bentley en zelfs een Rolls Royce uit 1926. De meest bijzondere auto’s glimmen je tegemoet en laten hun indrukwekkende motoren ronken. De oudste en de nieuwste auto die meedoen verschillen maar liefst 100 jaar van elkaar. Het is duidelijk: deze rally is een lust voor het oog van autofanaten.

Oud gebakje

Een aantal netjes gepoetste auto’s opent meteen de motorkap. Op die manier herkent de jury van de Best-of-Show-Award dat ze meedingen naar deze felbegeerde prijs. “We hebben meegedaan met onze auto, die ik altijd ‘ons oude gebakje’ noem. Of we winnen? Denk het niet hoor, er zijn hier wel hele bijzondere exemplaren! Ze lijken wel rechtstreeks uit het museum lijken te komen.” zegt een van de deelnemers vol bewondering.

Panne

Pech onderweg? “Ook daaraan is gedacht.” vertelt Spil. “Studenten Autotechniek van het Deltion College en ook Altena Classic Service bieden hulp onderweg en we hebben zelfs een auto-ambulance klaar staan.” 

Rijtour IJsselland

Het startsignaal met een antieke toeter geeft Arnold van der Werff, net terug van een noodhulpmissie van het Rode Kruis in Oekraïne. “Het voelt goed om na de internationale hulpverlening nu weer hier in IJsselland actief te kunnen zijn.”

Rijtour IJsselland

De route verschilt per klasse en voert de deelnemers langs diverse plekken in Salland en de Achterhoek. De insteek is dat het een dag is die draait om plezier, niet zozeer om snelheid. Behendigheid en goed kunnen navigeren komen ook van pas. De eerste etappes verlopen soepel en ontspannen. Na een stop bij Landgoed Woodbrooke voor een lunch vervolgen de deelnemers hun weg en is het tijd voor een test in Holten. Er moet een parcours afgelegd worden. Waar een BMW met gierende banden bijna uit de bocht vliegt, glijdt een Lagonda er statig doorheen. Ook de medewerkers van de organisator Rally’s Bcause genieten: “Vooral de fanatieke blik van de bestuurders is indrukwekkend.” Na een spannende slot-etappe komen uiteindelijk de winnaars uit de bus en is het tijd voor de afterparty en het diner, verzorgd door Brood met Spelen, waarna een veiling volgt. Spil sluit af met de woorden “Jullie waren fantastisch, bedankt voor alles, het was een topdag!”

 

Meest recente berichten