IJsselland
Word vrijwilliger Doneer

Vrijwilliger Klara zet zich in voor mensen in nood

Geplaatst op 24 december 2022

Artikel in het weekblad De Swollenaer, december 2022, door Sigrid Aalfs:

ZWOLLE – De 69-jarige Klara zet zich al twee jaar in voor mensen in nood als vrijwilliger van het Rode Kruis. Ze geniet volop van haar vrijwilligerswerk. “Het is heel divers wat ik doe; ik ben aanwezig bij allerlei evenementen als Koningsdag, dance-events, de intocht van Sinterklaas, sportevenementen zoals de Halve Marathon en triatlon, en PEC-wedstrijden. En in coronatijd observeerde ik bij de vaccinaties in de IJsselhallen.”

Bijzonder vond Klara het om betrokken te zijn bij het noodvervoer van mensen uit de Oekraïne. Haar vrijwilligerswerk draait helemaal om doen, mensen helpen. 

“In het werk voor het Rode Kruis ben je altijd met z’n tweeën. Van tevoren verdeel je de taken. Wij zijn het eerste aanspreekpunt als er iets gebeurt op lichamelijk of geestelijk gebied, dat kan ook een luisterend oor zijn.” 

Helpen kan op vele manieren. Ze noemt de inzet bij de triatlon in september als voorbeeld. “Toen raakten mensen onderkoeld door het koude water, of liepen ze schaafwonden op doordat ze van de fiets vielen. Dan warmen we de onderkoelden op met speciale folie dekens en verzorgen we de schaafwonden. Je moet altijd eerst de situatie beoordelen, handelen en daarna eventueel doorverwijzen. Het is echt eerste hulp verlenen. Bij evenementen heb je contact met de coördinator van het evenement, voor vragen en dergelijke. We zijn vrijwilligers hè, dus moeten zaken ook goed geregeld zijn en duidelijk zijn.”

Het noodvervoer van Oekraïners vanuit Amsterdam en hetzelfde met vluchtelingen uit andere landen in Ter Apel, maakten veel indruk op Klara. “Bij Ter Apel kwam de vraag om hulp ‘s avonds, dus reden we vanuit Zwolle met onze bus van het Rode Kruis daar naar toe. Daar hielpen we met het vervoer van vluchtelingen. Veel vluchtelingen spraken geen Engels, maar toch konden we met elkaar praten in de bus, omdat we Google Translate hadden. Dit is een website die woorden en zinnen vertaalt. Het gaf een goed gevoel om een praatje te maken en hen te helpen. Toen ik later meerdere bussen van het Rode Kruis zag rijden, ging er echt wat door me heen.”

Klara vertelt blij te worden van het vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis. Ze doet dit nu twee jaar. “Maar voor mijn gevoel doe ik het al veel langer. Ik vind het leuk en vind het heel fijn mensen te helpen die in nood zijn. Mensen zijn dankbaar dat je er bent. Ik voel me ook gewaardeerd door mijn collega’s. ” 

Klara kwam bij het Rode Kruis terecht na haar pensioen; eerder was ze verpleegkundige bij de spoedeisende hulp. “Ik kreeg een uitgebreide cursus EHBO en werd ingewerkt op Basis Evenementen Hulp. Dat bijscholen vind ik ook goed; wekelijks zijn er cursussen, ook EHBO om je kennis en kunde op peil te houden.”

Kopfoto: Vrijwilliger Klara wordt gefotografeerd voor het artikel in de Swollenaer.

Wil je meedoen?

Meest recente berichten