IJsselland
Word vrijwilliger Doneer

Hengelen naar een WK lintje, en wel in onze Zwolse stadsgracht

Geplaatst op 25 oktober 2022

Op 14 en 15 oktober 2022 vond het WK Streetfishing plaats in de Zwolse binnenstad. Het Rode Kruis was hierbij aanwezig voor het geval er EHBO nodig was.
Liesbeth van Aalst, communicatiemedewerker van Rode Kruis Zwolle, was op 15 oktober aanwezig en schreef onderstaand verslag. De foto’s zijn op 14 oktober gemaakt door Erica Turmel, ook communicatiemedewerker van Zwolle.

Centrum Zwolle, 15 oktober 2022, op de brug bij de Sassenpoort. Het staat er hutje mutje vol met streetfishers; fietsers kunnen er net langs. Het is een WK, internationale allure dus. Zo’n event heeft als regel dat het Rode Kruis er ook bij aanwezig hoort te zijn. Eric en Hendrik staan paraat.

Hordes fietsers, daar zijn de wedstrijddeelnemers niet helemaal mee bekend. Ze staan aan de verkeerde kant van de brug waar het juist te smal is voor een groep fanatieke streetfishers. Hup, even die hengel over de brugleuning; tempo, de ander wil ook. Ze staan ook op de weg, hele groepen fietsers moeten uitwijken en een grote bocht maken. Voor het fietsgevaar hier, daar is het Rode Kruis niet voor gevraagd, wel vissersgevaar door fervente streetfishers. Of andere akkefietjes door wandelend hengelen/vissen en snelle hengel-gooi, spetter, spat.   

De groep komt vooral uit Europa. Ook Oekraïners, Hongaren, Roemenen rondom het Balkangebied kwamen af op een WK in Zwolle. In ieder geval grachten genoeg hier in het centrum. De deelnemers paraderen al lopend met hun hengel langs de stadsgrachten op zoek naar roofvis. Hendrik en Eric zitten middenin het stadscentrum in een pand te wachten op een eventuele oproep. Voor calamiteiten buiten het water dan. “Want in het water dat is binnen het Rode Kruis een andere discipline.” zegt Eric. “Wel kunnen we zorgen dat er eventueel iemand in het water gaat en helpt, en dit dan coördineren.” vult hij terecht aan. De beste stuurlui staan aan wal, toch.

Snoek, baars even niet veilig door … streetfishing

Twintig teams van vier personen zijn aan ‘t hengelen in de stad. Hup, hier even proberen, onder de brug nog even. Tussen de geparkeerde auto’s even een snelle worp – zoef, plons, plets. Met de wedstrijdleiding in lichtblauwe hessen en het Rode Kruis in hun rode jassen hebben ze het parcours verkend, vertelt Hendrik. Zodat de streetfishers weten waar ze moeten zijn, bij een rode jas of een blauwe. Elkaars taal niet spreken kan onhandig zijn. “Met pijn, blessure of anders”, zegt Hendrik, “dan opeens spreken we toch wel aardig eenzelfde taal.”

“Elk land kreeg een matje en een meetlat mee.” legt hij ook uit. Eventjes nog een foto maken, en zo zit je midden in de wedstrijd en wordt het beoordeeld door de jury. Hendrik hoorde over snoek, baars die uit de gracht door een snelle hengel weggekaapt kunnen worden. “Met tempo, tempo”, zegt Hendrik, “moet ik mijn beeld van hobbyvissen toch een beetje bijstellen.” De streetfishers zullen waarschijnlijk weer eens hele andere vissen vangen. Elk land heeft wel zo zijn eigen vijver aan vissoorten. Een leuke uitdaging zo. Voor het Rode Kruis ook weer eens hele andere luitjes, die streetfishers. Want dit is gelijk ook hun eerste WK wereldwijd; weer even wennen aan een nieuwe naam, een nieuwe sport en beweging, nee nog niet olympisch.

Klaar staan voor als er wat gebeurt, ook al is het een gekneusde vinger, dan zìjn ze er en dat was ook zo. Die wedstrijdleiding in de lichtblauwe hessen en dat Rode Kruis in hun rode tenue. Alles wat nodig is om in ‘t in goede banen te leiden. Ik hoorde een deelnemer zeggen: “We staan in de Zwolse grachtengordel!”

Vrijdag 14 oktober stonden Klara en Eric klaar om, al dan niet te fiets, naar calamiteiten tijdens het WK Streetfishing te gaan.
De streetfishers uit Oekraïne proberen in de Zwolse gracht, hier rondom het Rode Torenplein, beet te krijgen.
Nog even de juiste hengel kiezen en dan kan de Italiaanse ploeg ook op volle sterkte gaan vissen.
De winnaars bij de landenteams: 1. Nederland, 2. Oekraïne, 3. Roemenië (Foto Eric Langevoort)
De winnaars bij de koppels: 1. Nederland, 2. Letland, 3. Oekraïne (Foto Eric Langevoort)

Meest recente berichten