IJsselland
Word vrijwilliger Doneer

Workshops ‘Goed Voorbereid’: mensen leren hun omgeving veiliger te maken

Geplaatst op 02 juli 2024

Als noodhulporganisatie is het best logisch dat het Rode Kruis mensen ook wil voorbereiden op noodsituaties. Want wat doe je als je huis overstroomt? Of er brand uitbreekt? Onder de noemer ‘Goed Voorbereid’ verzorgt de noodhulporganisatie workshops over verschillende thema’s.
Josine den Hartog-Pels is workshopleider van het eerste uur. Wat zijn haar ervaringen met het geven van de workshops? “De workshops zijn niet alleen nuttig, maar ook gezellig. En de doelgroepen zijn heel divers.”

Josine brandt meteen los over haar werk als workshopleider: “Laatst verzorgde ik samen met een collega-vrijwilliger een workshop Goed Voorbereid bij Present in Doetinchem. We speelden een bingo met het thema ‘Veilig in en om het huis’. De doelgroep was statushouders – het was een groep van zo’n twaalf deelnemers. Ze waren net gestart met hun inburgering, dus de taal was wel een beetje een dingetje.”

Als workshopleider moet je kunnen inspelen op de omstandigheden. In dit geval probeerden ze eenvoudig Nederlands te gebruiken. En de deelnemers hielpen elkaar ook met de taal. Josine: “Dat was leuk om te zien. Voordeel van deze doelgroep was, dat ze het spel Bingo niet kennen – daardoor vroegen ze niet steeds om prijsjes, haha. Aan het eind gaven we alle deelnemers een aardigheidje. Het was een nuttige en gezellige bijeenkomst. En dat kenmerkt deze workshops ook wel.”

Omgeving veiliger maken 

Josine verzorgt de workshops dan ook met veel plezier: “Ik ben al jaren vrijwilliger bij het Rode Kruis en heb veel hulpverlening gedaan. Het Goed Voorbereid-programma past heel goed bij me. Ik heb ervaring als docent en vind het leuk om mensen iets mee te geven, te laten zien wat ze kunnen veranderen om hun omgeving veiliger te maken. De spelvormen werken goed, daardoor betrek je mensen veel meer. En het maakt het ook veel leuker om de workshops te geven.” 

Voorbereiding Workshops Goed Voorbereid

Diverse doelgroepen 

De workshops Goed Voorbereid worden meestal verzorgd door twee vrijwilligers. “Dat is gezelliger én je vult elkaar aan. Het is heel leuk om mensen wegwijs te maken. Het is wel van belang dat je er tijd en energie in wilt steken, maar hoe meer workshops je geeft, hoe gemakkelijker het je afgaat. En je komt nog eens ergens. Laatst was ik bij een vereniging van plattelandsvrouwen. Kort geleden dus bij een groep statushouders. En ik kom regelmatig bij de Stichting Kwiek in Nijmegen, bij een groep senioren. Dat maakt het geven van de workshops ook heel leuk, de doelgroepen zijn heel divers!” 

Iets voor jou? 

Rode Kruis IJsselland is op zoek naar enthousiaste workshopleiders zoals Josine, onder andere voor (de omgeving van) Deventer en Raalte. Is dit iets voor jou?

Ben je al vrijwilliger en op zoek naar ander vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis? Of wil je er iets bij doen? Solliciteer!

Of maak anderen op de functie attent.

Meer weten?

Meest recente berichten