IJsselland
Word vrijwilliger Doneer

Zwolse Avond4Daagse verliep rustig

Geplaatst op 18 juni 2022

Bloemen, blaren en bloedheet

Bloemen, blaren op een bloedhete dag

Stilte voor de blarenstorm

Stilte voor de bloemenstorm

Bloedhete medailles in de avondvierdaagse, door een hittedag

Bloedhete medailles in de avondvierdaagse, door opeens een hittedag tussendoor.

Die laatste dag, bloemen, blaren in een bloedhete dag

Nu nog rustig, blaren door een hittedag, dat zit er zeker aan te komen.

Neem een handdoekje mee, of katoenen zakdoeken die in je broekzak passen, heb je zeker nodig.

Niet voor de vreugde tranen, medaille behaald, nee voor het gutsende zweet.

Stilte voor de storm

Het is die dag waar je, als de avond van het defilé niet kan, al vast die vierde dag kan doen. Af en toe komt iemand een medaille ophalen, de meeste wachten gewoon tot morgen. Maar of dat dit keer echt slim is? Want morgen wordt het een superwarme dag, minimaal 30 graden, de warmte uit Afrika komt in een keer rechtstreeks naar Europa. Zuid Europa heeft al extreme warmte gekend de afgelopen dagen, nu is Nederland aan de beurt. Wouter, een jonge EHBO’er heeft me net uitgelegd over de ijs ampullen die je kunt laten knappen en zo vormt zich een soort icepack … en komt er ijskou vrij. Hoofd, nek, schouders, voeten, heerlijk bij een hittegolf, ook al weten we nog niet of het meer dan 3 dagen zo warm zal blijven, deze laatste avondvierdaagse dag is in ieder geval de eerste. Zo’n soort ice pack zullen ze morgen zeker nodig hebben, zal veel ingezet worden, lijkt mij.

Omdat het vandaag de reserve dag was kregen de EHBO’ers, twee frisse dames, vijftigers, ook maar een paar klanten, pleisters vooral, meer niet. Een medewerker had zich bezeerd aan het hek, wel eerst schoonspoelen, en onder begeleiding naar de wasbak, al het vuil en bacteriën er eerst af. Daarna kon er een pleister op. De blaren, die zich al aan het vormen zijn na die drie wandelingen van de afgelopen avonden, zullen zich morgen tijdens de hittedag echt laten zien. Dan is er echt werk aan de winkel, vandaag is het bijna een rustdag. Wouter had zich vandaag daarom maar wat teruggetrokken, een paar meter verder rustig tegen het hek, want morgen kan ie wel aan de bak, dat is zeker. Tussen de bloemen, de blaren en bloedheet haalde jij je eremetaal. Na 4 dagen lopen heb die terecht verdiend en kun je die mee naar huis nemen en laten zien, 5 km, 10 km of zelfs 15 kilometers. Om nog heel lang te weten, oh ja, dat was die dag dat het zo ontzettend warm was en een handdoekje of iets anders van katoen hard nodig was om het zweet van je voorhoofd te blijven halen.

Bovenstaande is op geschreven door communicatievrijwilliger Liesbeth van Aalst, zij was op 16 juni aanwezig bij de startlocatie in Zwolle-Zuid

Rustig verlopen Avond4Daagse

Van 13 tot en met 17 juni was het, na 2 jaar een thuis editie, weer mogelijk om georganiseerd de Zwolse Avond4Daagse te lopen. Landelijk gezien de grootste met duizenden wandelaars, veelal kinderen die met de eigen school vier avonden verschillende routes in/rond Zwolle liepen. Het Rode Kruis Zwolle is al jarenlang zichtbaar aanwezig voor de EHBO, zo ook dit jaar.

Eric Langevoort, EHV’er en coördinator tijdens de Avond4Daagse: ‘De hele week was vrij rustig; we hebben een paar pleisters geplakt, diverse blaartjes behandeld en door de temperatuur kwamen we ook lichte oververhitting tegen. We hebben in totaal met 18 mensen 20 posten over de hele week bemand. Vrijdag hebben we 1 op 1 gestaan met de Rode Kruis jeugdleden, en waar nodig hen laten handelen onder toezicht.’ Eric stond vrijdagavond – de avond van het defilé – samen met jeugd-EHBO’er Tim op de post bij het gemeentehuis, waar menigeen naar burgemeester Peter Snijders zwaaide of een boks uitdeelde.

Foto’s: communicatiemedewerker Erica Turmel-Donker

Eric (links) en Tim kijken toe hoe burgemeester Peter Snijders kinderen een boks geeft.
Even kort overleg…
Eric en Tim houden toezicht tijdens het Avond4Daagse deflié

Meest recente berichten

Gratis boeken Rode Kruis

Gratis boeken

13 september 2023

Een boodschappentas GRATIS vullen met boeken? Dat kan ’s zaterdags in de Golstraat in Deventer...

Lees meer