IJsselland
Word vrijwilliger Doneer

Zwolse Avond4Daagse verliep rustig

Geplaatst op 18 juni 2022

Bloemen, blaren en bloedheet
Bloemen, blaren op een bloedhete dag
Stilte voor de blarenstorm
Stilte voor de bloemenstorm
Bloedhete medailles in de avondvierdaagse, door een hittedag
Die laatste dag: bloemen, blaren in een bloedhete dag
Nu nog rustig
Blaren door een hittedag, die zitten er zeker aan te komen.
Neem een handdoekje mee
Of een katoenen zakdoek die in je broekzak past
Die heb je zeker nodig.
Niet voor de vreugdetranen (medaille behaald)
Nee voor het gutsende zweet.

Stilte voor de storm

Het is die dag waarop je – als je op de avond van het defilé niet kunt – alvast die vierde dag kunt doen. Af en toe komt iemand een medaille ophalen, de meeste wachten gewoon tot morgen. Maar of dat deze keer echt slim is? Want morgen wordt het een superwarme dag, minimaal 30 graden. De warmte uit Afrika komt in een keer rechtstreeks naar Europa. Zuid Europa heeft al extreme warmte gekend de afgelopen dagen. Nu is Nederland aan de beurt. Wouter, een jonge EHBO’er heeft me net uitgelegd over de ijs-ampullen die je kunt laten knappen. Zo vormt zich een soort icepack … en komt er koude vrij. Hoofd, nek, schouders, voeten, heerlijk bij een hittegolf. Ook al weten we nog niet of het meerdere dagen zo warm zal blijven, de laatste avondvierdaagsedag wordt in ieder geval de eerste zeer warme dag. Zo’n soort icepack zullen ze morgen zeker nodig hebben. Die zal veel ingezet worden, lijkt mij.

Omdat het vandaag de reservedag was kregen de EHBO’ers – twee frisse dames, vijftigers – slechts een paar klanten, pleisters vooral, meer niet. Een medewerker had zich bezeerd aan het hek, wel eerst schoonspoelen, en onder begeleiding naar de wasbak, al het vuil en bacteriën er eerst af. Daarna kon er een pleister op. De blaren, die zich al aan het vormen zijn na die drie wandelingen van de afgelopen avonden, zullen zich morgen tijdens de hittedag echt laten zien. Dan is er echt werk aan de winkel, vandaag is het bijna een rustdag. Wouter had zich vandaag daarom maar wat teruggetrokken, een paar meter verder rustig tegen het hek, want morgen kan ie wel aan de bak, dat is zeker. Tussen de bloemen, de blaren en de hitte haalde jij je eremetaal. Na 4 dagen lopen heb die terecht verdiend en kun je die mee naar huis nemen en laten zien, 5 km, 10 km of zelfs 15 kilometers. Om nog heel lang te weten, oh ja, dat was die dag dat het zo ontzettend warm was en een handdoekje of iets anders van katoen hard nodig was om het zweet van je voorhoofd te blijven halen.

Bovenstaande is opgeschreven door communicatievrijwilliger Liesbeth van Aalst, zij was op 16 juni 2022 aanwezig bij de startlocatie in Zwolle-Zuid

Rustig verlopen Avond4Daagse

Van 13 tot en met 17 juni 2022 was het, na 2 jaar een thuiseditie, weer mogelijk om georganiseerd de Zwolse Avond4Daagse te lopen. Landelijk gezien de grootste met duizenden wandelaars, veelal kinderen die met de eigen school vier avonden verschillende routes in/rond Zwolle liepen. Het Rode Kruis Zwolle was al jarenlang zichtbaar aanwezig voor de EHBO, zo ook dit jaar.

Eric Langevoort, EHV’er en coördinator tijdens de Avond4Daagse: ‘De hele week was vrij rustig; we hebben een paar pleisters geplakt, diverse blaartjes behandeld en door de temperatuur kwamen we ook lichte oververhitting tegen. We hebben in totaal met 18 mensen 20 posten over de hele week bemand. Vrijdag hebben we 1 op 1 gestaan met de Rode Kruis-jeugdleden, en waar nodig hen laten handelen onder toezicht.’ Eric stond vrijdagavond – de avond van het defilé – samen met jeugd-EHBO’er Tim op de post bij het gemeentehuis, waar menigeen naar burgemeester Peter Snijders zwaaide of een boks uitdeelde.

Foto’s: communicatiemedewerker Erica Turmel-Donker

Eric (links) en Tim kijken toe hoe burgemeester Peter Snijders kinderen een boks geeft.
Even kort overleg…
Eric en Tim houden toezicht tijdens het Avond4Daagse-defilé

Meest recente berichten