IJsselland
Word vrijwilliger Doneer

Goed Voorbereid

Geplaatst op 01 januari 2022

Kun je jezelf minder goed redden, of heb je niemand om op terug te vallen wanneer dat nodig is? Dan kun je bij Rode Kruis IJsselland terecht.​ Onze vrijwilligers helpen met het versterken van het sociale netwerk, het doorbreken van een sociaal isolement, het vergroten van risicobewustzijn en de zelfredzaamheid.

In het kader van ‘Goed Voorbereid’ kun je bij ons terecht voor:

Goed voorbereid

Weet wat je moet doen

Nederland is een veilig land; de kans op een ramp is gelukkig niet heel groot. Toch is het verstandig om je voor te bereiden op een eventuele noodsituatie, zoals wateroverlast of een evacuatie na een gasexplosie.

Noodsituaties kunnen zich ook dichter bij huis voordoen. Wie bel je als je door extreme kou niet meer naar buiten kunt? Of als je je sleutels kwijt bent? Wat doe je als er brand uitbreekt? Als je weet wat je moet doen, ben je veiliger. Persoonlijke noodsituaties kunnen je leven ingrijpend veranderen. Daarom helpt het Rode Kruis jou graag om je goed voor te bereiden op verschillende noodsituaties.

Hoe bereid jij je goed voor?

Leer tijdens de workshop ‘Goed Voorbereid’ hoe je veelvoorkomende risico’s in jouw directe leefomgeving voorkomt. Je krijgt handige tips en uitleg hoe je die tips kunt toepassen. Zo zorgen we met en voor elkaar voor onze veiligheid.

Ken je mensen die verminderd zelfredzaam zijn, of kun je zelf wel wat tips en adviezen over veiligheid in en om jouw huis gebruiken? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op

Veiligheidscheck bij je thuis

We weten allemaal dat een rookmelder het huis veiliger maakt. Maar hangt er daadwerkelijk een rookmelder? En zijn die losliggende snoeren en kabels wel veilig? Voorkomen van een ongeval is beter dan genezen naderhand. Met hulp van een Rode Kruis-vrijwilliger kan in drie huisbezoeken een plan gemaakt worden om het huis veiliger in te richten. De vrijwilliger geeft tips over hoe de veiligheid en het sociale netwerk vergroot kunnen worden, zodat in geval van nood makkelijker hulp gevraagd en gekregen kan worden.

Neem contact op

Sterk door je netwerk

Veel mensen vinden het lastig om het eerste contact te leggen, terwijl het in een noodsituatie fijn is om iemand in de buurt om hulp te kunnen vragen. De cursus ‘Sterk door je netwerk’ laat het belang zien van een goed sociaal netwerk, zodat je in tijden van nood er niet alleen voor staat. De cursus biedt handvatten hoe je daar zelf actief mee aan de slag kan gaan.

Neem contact op 

Contactcirkel

De Contactcirkel zorgt voor dagelijks contact. Iedere dag op een afgesproken tijdstip is er even telefonisch contact met de deelnemers, van mens tot mens. Een vrijwilliger van Rode Kruis IJsselland belt de eerste deelnemer om te horen of alles nog in orde is. Deze deelnemer belt de volgende en zo verder. De laatste deelnemer belt de vrijwilliger van het Rode Kruis. Zo is de cirkel weer rond. De wetenschap dat er bij geen gehoor iemand naar het huisadres komt en indien nodig hulp inschakelt, is geruststellend. Niet alleen voor de deelnemer, maar ook voor de familie.

De Contactcirkel is er voor mensen die alleen wonen, oud en jong die behoefte hebben aan dagelijks contact. Deelname aan de Contactcirkel is, op de telefoonkosten na, gratis en verplicht je tot niets.

Neem contact op 

Meest recente berichten

EHBO-cursussen

1 januari 2022

Onze vrijwilligers moeten hun kennis en vaardigheden periodiek op peil houden. Daarom organiseren we...

Lees meer