Ben jij Goed Voorbereid op een noodsituatie?
Wat doe je als er brand uitbreekt? Of bij een stroomstoring? En wat doe je als je huis onder water komt te staan bij een overstroming?
Veel mensen zijn niet goed voorbereid op een noodsituatie, klein of groot. Vooral voor mensen die minder zelfstandig zijn, is het belangrijk dat ze weten wat ze moeten doen als ze in een noodsituatie terecht komen. Als noodhulporganisatie vindt het Rode Kruis het belangrijk dat mensen goed zijn voorbereid op noodsituaties. Daarom organiseren wij workshops, verzorgen we voorlichtingsmaterialen en informeren we over noodpakketten.
Workshops
Tijdens de workshops Goed Voorbereid leren deelnemers hoe ze zich goed kunnen voorbereiden op noodsituaties. Ze leren:
- Wat de meest voorkomende risico’s zijn in de directe leefomgeving;
- Hoe je je kunt voorbereiden op noodsituaties;
- Wat je kunt doen in noodsituaties;
- Wat een noodpakket is en wat daarin hoort te zitten.
Voor wie?
De workshops zijn geschikt voor iedereen, maar zijn vooral bedoeld voor mensen die zichzelf in een noodsituatie minder goed kunnen redden. Denk bijvoorbeeld aan ouderen, chronisch zieke mensen, mensen met een beperking en mantelzorgers. Maar ook mensen die nog niet zo goed Nederlands spreken zijn minder zelfredzaam in een noodsituatie.
Soorten workshops
Er zijn drie werkvormen: een bingo, een pubquiz en een overstromingsspel.
Bingovarianten
Goed om te weten: de Rode Kruis-bingo’s zijn geen gewone bingo’s. Deelnemers krijgen elk een bingokaart en de workshopleider trekt kaarten met preventieve maatregelen of handelingen. Als de getrokken maatregel van toepassing is op een deelnemer, kruist deze deelnemer het betreffende hokje aan op de bingokaart. Bij een volle rij horizontaal, verticaal of diagonaal heeft de deelnemer bingo.
Er zijn bingo’s voor verschillende thema’s:
- Netwerk;
- Noodsituaties;
- Inbraakpreventie;
- Valpreventie;
- Brandpreventie;
- Extreem weer (hitte, kou);
- Wateroverlast.
Pubquiz
Bij een pubquiz proberen teams zoveel mogelijk vragen goed te beantwoorden. De quiz bestaat uit vijf rondes:
- Ronde 1: EHBO;
- Ronde 2: Extreem weer;
- Ronde 3: Signalen uit de natuur;
- Ronde 4: Goed voorbereid;
- Ronde 5: Fabel of feit.
Overstromingsspel
Wat neem jij mee als je bij een overstroming naar zolder moet? Aan de hand van voorwerpenkaartjes kiest elke deelnemer welke drie voorwerpen hij meeneemt als zijn huis onder water zou lopen. Hiervoor hebben de deelnemers drie minuten de tijd. Daarna praat de groep hierover door.
Praktische informatie
Organisaties binnen het sociaal domein – zoals zorg- en welzijnsorganisaties, buurt- en wijkcentra en verenigingen – kunnen de workshops bij het Rode Kruis aanvragen. De workshops duren gemiddeld anderhalf à twee uur. Een workshop Goed Voorbereid is goed te combineren met een bezoek van bijvoorbeeld de brandweer of de politie.
Meer weten?
Heb je als organisatie interesse in onze workshops Goed Voorbereid, of wil je meer informatie ontvangen? Neem dan contact met ons op.
Kies voor locatie “Regio IJsselland / Algemeen” en voor het onderwerp “Voorlichting en Educatie”.
Noodpakketten
Minder dan één op de vier Nederlanders beschikt over een volledig noodhulppakket, blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Dat is zorgelijk, want het weer wordt ook in Nederland steeds extremer. Een voorraadje waterflessen, een warmtedeken, waxinelichtjes of kaarsen, een zaklamp en houdbaar voedsel zijn noodzakelijk om voorradig te hebben. Maar dat is lang niet alles. Wat er nog meer moet in een noodpakket, dat lees je op onze landelijke website:
Goed Voorbereid zoekt vrijwilligers!
Lijkt het jou leuk om mensen te leren hoe ze zich moeten voorbereiden op een noodsituatie? Ben je leergierig, enthousiast en heb je tijd om vier à acht workshops per jaar te geven?
Meld je dan aan als vrijwilliger Goed Voorbereid!
Lees meer over de vacature en solliciteer direct.