IJsselland
Word vrijwilliger Doneer

Inzet NoodVerzorgingsGroep

Geplaatst op 01 januari 2024

Rode Kruis IJsselland beschikt over een Noodverzorgingsgroep, die landelijk ingezet kan worden. Hieraan was dringend behoefte.

Waarom een Noodverzorgingsgroep (NVG)?

Een noodverzorgingsgroep (NVG) is geschikt voor het uitdelen van voedsel en drinken aan mensen in nood , bijvoorbeeld dak- en thuislozen, onge­docu­men­teerde migranten, betrokkenen in een Bevolkings­zorg-opvang.

Door het aanbieden van koffie, thee, soep of een maaltijd aan een grote groep kwetsbare mensen kunnen we met hen in contact komen en vaststellen welke noden er nog meer bestaan.

Een NVG kan ook ingezet worden voor (eigen) hulp­verleners bij (noodhulp-)­inzetten, oefeningen en evene­menten. Onze hulpverleners staan bij nacht en ontij klaar voor noodhulp. Zoals bij de groot­schalige inzet bij de waters­nood in Limburg, de inzet van Ready2Help op de dijken in Kampen of het uit­kammen van een stuk bos met een politie-zoekteam. Met een NVG kunnen we onze eigen mensen verzorgen.

Wat is een Noodverzorgingsgroep?

Onze Noodverzorgingsgroep heeft beschikking over bestelbussen, die elk (tenminste) vier personen kunnen meenemen voor een snelle uitruk.

De aangeschafte Noodverzorgingsgroep bestaat uit:

  • Een foodtruck-aanhanger die achter een (bestel)-bus gekoppeld kan worden.
  • Een waterwagen-aanhanger, groot 1.200 liter, om ook zelfvoorzienend te zijn op het gebied van (stromend) water.
  • Rolcontainers voor de opslag van groeps-materialen (in te laden bij een inzet).
  • Stalling: ruimte(n) voor een grote diepvries; ruimte voor de bussen, de aanhangers en (reserve-)materialen.
  • Een alarmploeg: een team van 20 personen om 24/7 bezetting te borgen, bestaande uit 4 teamleiders, 4 chauffeurs en 12 algemene vrijwilligers.

Kenmerken:

  • De foodtrack-aanhanger kan aangesloten worden op walstroom (vriezer, koelkast enz.).
  • De stallingsruimte beschikt over stroom- en watervoorziening.
  • De groep is de eerste 24 uur selfsupporting qua stroom- en watervoorziening, voorraad eten en drinken. (Na herbevoorrading langer, indien noodzakelijk).
  • De groep is inzetbaar bij een grote diver­si­teit van nood­­situaties, in heel Nederland.

Meest recente berichten

rode kruis ehbo vrijwilliger helpt gewonde man

Noodhulp in de regio IJsselland

1 januari 2024

Ons Noodhulpteam komt onmiddellijk snel in actie bij een ramp, ongeluk of aanslag. Op de plek des onheils helpen ze (licht)gewonde slachtoffers. Zo ondersteunen ze de overige hulpdiensten zoals ambulances, politie en brandweer.

Lees meer
rode kruis ehbo vrijwilliger bij sportevenement

Eerstehulpverlening

1 januari 2024

We leveren eerste hulp en medische zorg bij talrijke evenementen. Daarmee hebben we jarenlange ervaring. Belangrijk is, dat we hiermee onze vaardigheden op peil houden, zodat we snel inzetbaar zijn bij rampen en crises.

Lees meer
Vluchtelingen

Hulpverlening aan vluchtelingen

1 januari 2024

Rode Kruis IJsselland staat klaar om te zorgen voor menswaardige opvang voor mensen op de vlucht. Regelmatig worden vrijwilligers ingezet, bijvoorbeeld als gastheer/gastvrouw of voor het verlenen van EHBO.

Lees meer