IJsselland
Word vrijwilliger Doneer

Verbindings­dienst

Geplaatst op 01 januari 2024

Goede communicatie is van levensbelang tijdens noodsituaties en bij grote en verspreid plaatsvindende evenementen. Daarom heeft Rode Kruis IJsselland samen met Rode Kruis Twente een eigen verbindingsdienst, gevestigd in Holten. Deze technisch ingestelde vrijwilligers zorgen ervoor dat alle portofoons, mobilofoons en basisstations werken, ze zetten eventueel steunpunten en noodvoedingen op, kunnen wifi regelen en fungeren als centralisten tijdens een evenement.

Communicatie tijdens evenementen

De verbindelaars – zo noemen we leden van de Verbindingsdienst – zorgen dat alle apparatuur in goede staat is. Ze zorgen dat alle portofoons en mobilofoons zijn opgeladen en dat de communicatie­wagen volgetankt is. Ook houden ze de software bij.

Voor de aanvang van een evenement zijn de vrijwilligers van de Verbindingsdienst vaak als eerste aanwezig. Ze zetten de communicatie­wagen op een strategische plek en schuiven de antennes uit. Of ze zetten hun spullen op in een centrale communicatie­ruimte. Soms delen ze de ruimte met politie en medische dienst. Op die manier verloopt de communicatie tussen alle hulpdiensten, waaronder het Rode Kruis, soepel. Ze zorgen dat alle evenementen­hulpverleners te bereiken zijn.

Tijdens een evenement houden ze bij waar evenementen­hulpverleners zijn en handelen ze vragen van de vrijwilligers in het veld af. Ze worden terzijde gestaan door de algemeen coördinator evenementen, die opdrachten aan de vrijwilligers in het veld geeft.

Opleiden evenementenhulpverleners

De vrijwilligers van de Verbindingsdienst leiden alle evenementen­hulpverleners op in het gebruik van portofoons en mobilofoons. Goede communicatie gaat alleen met goede afspraken. Iedere Rode Kruis-vrijwilliger met een portofoon of mobilofoon kan tijdens het evenement meeluisteren. De boodschappen zijn daarom altijd efficiënt.

Tijdens de opleiding leren de evenementen­hulpverleners hoe de communicatie efficiënt verloopt. Ze leren praten met ‘Over’ en ‘Uit’ (maar nooit ‘Over en uit’!) en er wordt geoefend met het NAVO-alfabet.

Ben jij een geboren verbindelaar?

Zie jij jezelf ook als verbindelaar en heb je voldoende skills op het gebied van techniek, communicatie en software?

Meest recente berichten

rode kruis ehbo vrijwilliger helpt gewonde man

Noodhulp in de regio IJsselland

1 januari 2024

Ons Noodhulpteam komt onmiddellijk snel in actie bij een ramp, ongeluk of aanslag. Op de plek des onheils helpen ze (licht)gewonde slachtoffers. Zo ondersteunen ze de overige hulpdiensten zoals ambulances, politie en brandweer.

Lees meer
rode kruis ehbo vrijwilliger bij sportevenement

Eerstehulp­verlening

1 januari 2024

We leveren eerste hulp en medische zorg bij talrijke evenementen. Daarmee hebben we jarenlange ervaring. Belangrijk is, dat we hiermee onze vaardigheden op peil houden, zodat we snel inzetbaar zijn bij rampen en crises.

Lees meer
Vluchtelingen

Hulpverlening aan vluchtelingen

1 januari 2024

Rode Kruis IJsselland staat klaar om te zorgen voor menswaardige opvang voor mensen op de vlucht. Regelmatig worden vrijwilligers ingezet, bijvoorbeeld als gastheer/gastvrouw of voor het verlenen van EHBO.

Lees meer