Gastlessen en lesmateriaal: voorlichting en educatie in IJsselland
Dit doen we in: IJsselland
Het Rode Kruis kan in IJsselland gastlessen verzorgen met voorlichting over het Humanitair Oorlogsrecht (HOR). Ook zijn er speciale programma’s voor basisscholen en middelbare scholen zoals de tentoonstelling ‘Kind onder Vuur’, de gastlessen ‘112 bellen’ en de simulatie game ‘Hero of Humanity’.
Met diverse online lesprogramma’s kunnen docenten zelf in de klas aan de slag, zoals met het programma ‘Vluchteling in Beeld’ of een korte les over ‘Hygiëne op school’ of Hitte. Wil je dat we bij jou in de klas langskomen? Neem dan contact met ons op.
Humanitair Oorlogsrecht (HOR)
Het Humanitair Oorlogsrecht heeft tot doel bescherming te bieden aan alle mensen die niet of niet meer meevechten: burgers, maar ook gewonde en zieke soldaten en krijgsgevangenen. Het recht stelt ook beperkingen aan het gebruik van bepaalde wapens en manieren van oorlogvoering.
Het Rode Kruis laat de andere kant van oorlog zien, door het geven van voorlichting op scholen of aan andere organisaties. Het doel van de voorlichting is om meer bekendheid te geven aan de betekenis van Humanitair Oorlogsrecht voor mensen in een gewapend conflict en de rol die het Internationale Rode Kruis hierbij speelt.
Gastles ‘112 bellen’
Tijdens deze les maken kinderen op de basisschool op hun niveau kennis met het bellen naar 112. Hierbij staan de volgende onderwerpen centraal:
- Wanneer bel je naar 112 en wanneer naar een huisarts?
- Uitleg dat het niet goed is om zomaar 112 te bellen.
- Uitleg dat bij twijfel altijd 112 gebeld kan worden.
- De vijf belangrijkste punten omtrent veiligheid van de hulpverlener.
Tijdens de lessen wordt theorie afgewisseld met filmpjes. Ook worden er praktijkopdrachten uitgevoerd, waarbij rekening wordt gehouden met de leeftijd van de kinderen. Uiteraard wordt er veel aandacht besteed aan het stellen van vragen en het uitwisselen van ervaringen.
EHBO in het onderwijs
Het Rode Kruis heeft gratis lesmateriaal beschikbaar, speciaal voor het basisonderwijs. Voor het voortgezet en beroepsonderwijs zijn de reguliere EHBO-cursussen uitermate geschikt, waarbij gekozen kan worden tussen klassikale cursussen of een mix van online en klassikale cursussen.
Jaarlijks komen 140.000 jongeren (0-18 jaar) terecht op de Spoedeisende Hulp (SEH) van een ziekenhuis. Wanneer jongeren leren eerste hulp toe te passen, komt dat niet alleen nu, maar ook later van pas, bijvoorbeeld op de werkvloer. Met name voor jongeren die in de sectoren zorg en de bouw terechtkomen, geldt een verhoogd risico op ongevallen. In veel sectoren is bovendien een EHBO-certificaat verplicht. Kijk voor alle mogelijkheden op de website van het landelijke Rode Kruis of neem vrijblijvend contact op met het Rode Kruis in IJsselland.