Kennemerland
Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis afdelingen Haarlem en Zandvoort fuseren

Geplaatst op 04 januari 2021

De afgelopen tijd staat het Rode Kruis volop in de belangstelling, vooral omdat de vrijwilligers op vele plekken ingezet worden om de overbelaste zorg enigszins te verlichten. Honderden vrijwilligers zetten zich dagelijks in, ook in de regio Kennemerland. Om deze hulp beter mogelijk te maken zijn sinds 1 januari 2021 zijn Rode Kruis Haarlem en Rode Kruis Zandvoort gefuseerd in een nieuwe afdeling die verder gaat onder de naam Rode Kruis Zuid-Kennemerland. 

Bestuursvoorzitter Bob Klaasen: “Haarlem en Zandvoort werkten al veel samen, met deze fusie bundelen we nog meer onze krachten. Dat is in de huidige tijd van groot belang, we zijn nu meer nodig dan ooit tevoren.”

Het Rode Kruis heeft als credo: in tijden van nood staat niemand alleen, ieder mens die in nood is of dreigt te komen krijgt van het Rode Kruis passende hulp om echt verder te komen. In deze barre corona-tijden speelt het Rode Kruis een belangrijke ondersteunende rol, met helpende handen in zorginstellingen zodat zorgpersoneel meer ruimte heeft om zich aan directe patiëntenzorg te kunnen wijden. Maar ook met individuele hulp aan mensen die hun directe levensbehoeften nauwelijks kunnen vervullen. Het Rode Kruis helpt in teststraten en vaccinatiestations, bij huisartsenpraktijken en verpleeghuizen.

Zo hebben Rode Kruis vrijwilligers sinds het begin van de lockdown in december geholpen bij diverse zorginstellingen van de stichting Sint Jacob, op de locaties Schalkweide en JacobKliniek in Haarlem en Bosbeek in Heemstede. Ook in Haarlem helpen Rode Kruisers bij de dak- en thuislozenopvang op het schip de Aurora en worden boodschappenkaarten uitgedeeld als voedselhulp. In Bentveld ondersteunden Rode Kruisers de woonlocatie van Kennemerhart. Er werden 45 ritten gemaakt met de Rode Kruis-bus om de regionale ambulancedienst te ontlasten.

Na de fusie van de Rode Kruis afdelingen Haarlem en Zandvoort trad er ook een volledig nieuw bestuur aan bij de nieuwe afdeling Zuid-Kennemerland, onder leiding van Bob Klaasen. “De nu ontstane afdeling Rode Kruis Zuid-Kennemerland is door de grotere schaalomvang beter in staat haar activiteiten efficiënt uit te voeren. En dat is met de huidige corona-epidemie, de directe effecten op de gezondheid van mensen en de effecten van de corona-maatregelen meer relevant dan ooit. Maar het betekent ook dat– als de vaccinaties hun werk hebben gedaan en het leven weer een beetje naar normaal terugkeert – het Rode Kruis beter in staat haar bekende werkzaamheden als de EHBO-lessen, de evenementenhulpverlening en preventieactiviteiten voor kwetsbare groepen, weer op te pakken.

Meest recente berichten